Buna Fisa de lectura inseamna sa iei o foaie (A4), deschizi cartea de unde ai de facut tema si incepi si citesti cate un fragment. Apoi scrii ideile principale. Dar nu uita ca trebuie sa dai niste date despre autor, unde s-a nascut, in ce an, ce carti a mai publicat etc!
Exemplu:
Preview referat D-l Goe - fisa de lectura
În anul 1873 primele încercări literare ale lui Ion Luca Caragiale i-au fost publicate în revista „Ghimpele" semnând cu pseudonimul „Car şi Palicar". Semnează cu numele său, pentru prima oară în „Revista Contemporană", poemul „Versuri". El a fost corector al ziarului „Unirea democratică". În 1887, împreună cu Mihai Eminescu începe colaborarea la „Timpul". Pentru scurt timp el este revizor şcolar în Argeş-Vâlcea. În 1896 apare volumul „Schiţe uşoare". Tot atunci conduce revista „Epoca Literară" avându-l ca secretar pe Şt.O.Iosif. În 1901 I.l.Caragiale împlineşte 25 de ani de activitate literară şi publică volumul „Momente si schite". În anul 1910, la Editura „Adevărul" se tipăreşte volumul „Schiţe nouă".
Povestirea pe momentele subiectului
Expozitiunea
Elev cu rezultate slabe la invatatura, "tanarul Goe" este dus la Bucuresti, cu prilejul sarbatorii nationale de la 10 Mai, ca sa nu mai ramana repetent si anul acela. Cele trei doamne care-l insotesc cu o deosebita grija, oferindu-i aceasta nemeritata recompensa, sunt: mamitica, mam'mare si tanti Mita.
Intriga
Intriga incepe atunci cand Goe si cele trei doamne se urca in tren spre Bucuresti.
Desfasurarea actiunii
Avertizat prieteneste de un tanar bine intentional sa nu mai scoata capul pe fereastra, copilul ii raspunde obraznic, refuzand cu incapatanare sa ia in seama sfatul primit. Este parca jignit de modul in care i se adresase ("mititelule") si de gestul ocrotitor de a-l trage putin inapoi, nelasindu-l sa faca ce vrea: "Ce treaba ai tu, uratule?"
Raspunsul jignitor al baiatului, necuviincios de a se stramba la strain sunt urmate de o purtare sfidatoare a celui care indraznise sa-l contrarieze: se agata cu mainile de vergeaua de alama si scoate iar capul afara. Dar ingrozit, isi retrage capul gol si incepe "sa zbiere" dupa doamne. Poruncitor, batand cu picioarele si urland si mai tare, Goe cere ca trenul sa opreasca, fiindca ii zburase palaria.Controlorul, gasindu-l pe Goe fara bilet, ameninta sa-l coboare la prima statie daca doamnele nu vor plati biletul si amenda. Admonestandu-l pe tanarul care ii atrasese atentia, ele incearca sa ia apararea copilului.
"Ce e vinovat baiatul daca i-a zburat palaria?"
In cele din urma, biletui si amenda sunt platite. Mamita il cearta pe copil zguduindu-l de mana. Mam'mare ii ia apararea, pretinzand ca este foarte sensibil ("simtitor") si il smuceste spre ea. Clatinat de vagon, Goe se loveste cu nasul de clanta compartimentului si incepe din nou sa urle. El este repede consolat de cele trei insotitoare: "Sa-l pupe mam'mare, ca trece!"
Cunoscandu-si nepotul, bunica fusese prevazatoare si-i luase inca o bereta asortata cu uniforma. l-o asaza pe cap, scuipandu-l sa nu-l deoache si "il saruta dulce". Incidentul fusese uitat, doamnele privindu-si cu admiratie nepotul. Numai mamita pare a fi mai severa. Aratandu-se suparata, ea se preface ca plange, iar Goe o admonesteaza sever: "Las' ca stiu eu ca te prefaci!". In final, mamita ii ofera copilului ciocolata pentru impacare.
Profitand de nesupravegherea familiei, Goe, iesit pe coridor sa manance "ciucalata", ramane blocat in "compartimentul unde intra doar o singura persoana". Eliberat de controlor, baiatul nu este certat ca plecase fara sa ceara voie, ci este sarutat dulce de cele trei cucoane, scapate de sperietura, ca si cand l-ar fi revazut dupa o indelungata absenta.
Punctul culminant
Mam'mare se hotaraste sa stea pe coridor, pe un geamantan strain, sa-l "pazeasca" pe Goe ca sa nu i se mai intample ceva "puisorului". Acesta, neobosit in nazbatii, se suie pe geamantan si trage semnalul de alarma. La zguduitura puternica a trenului care se opreste brusc, tanti Mita iese speriata din compartiment, temandu-se de o noua isprava a nepotelului. Dar controlorii nu-l descopera pe faptas, constatand doar ca maneta fusese trasa din acelasi vagon in care "marinerul" isi pierduse palaria. In scurt timp, mam'mare "dormea" in compartiment cu "puisorul" in brate, de teama sa nu mai plateasca o noua amenda.
Deznodamantul
Familia soseste cu o mica intarziere la Bucuresti. Toate neplacerile calatoriei si spaimele cucoanelor sunt uitate, iar Goe si familia pornesc cu trasura "la bulivar".
Caracterizarea personajelor
I. Goe
Personajul principal este infatisat de catre I. L. Caragiale ca fiind rasfatat, obraznic, needucat, lenes si un copil caruia nu-i place invatatura. Faptul ca este obisnuit sa fie recompensat de familie, chiar atunci cand nu merita si sa primeasca totul la comanda si neconditionat, evidentiaza ca este rasfatat.
Fisa de lectura cuprinde 4 fise:
1. fisa titlului: numele si prenumele autorului
volumul din care face parte, editura
anul si locul aparitiei
2. fisa personajelor: scrii toate personajele si la fiecare scrii cum este(principal, secundar, episodic, etc) si niste caracteristici
3. fisa rezumatului: scrii rezumatul/ideile principale ( de obicei citesti un capitol si ii scrii rezumatul, dar scurt )
4. fisa citatelor: aici nu trebuie sa scrii intotdeauna dar de obicei scrii citate care se refera la tema textului sau citate care te impresioneaza (de ex metafore)
Eu am de facut fise citat pentru 5 poezii de eminescu, 2 legende populare, 2 leg culte, 2 parabole biblice si enciclopedia zmeilor de mircea cartarescu(((
Buna fisa de lectura inseamna sa iei o foaie (A4), deschizi cartea de unde ay de facut si incepi si citesti cate un fragment apoi scrii ideile principale! dar nu uita ca trbuye sa dai niste date despre autor, unde s-a nascut, in ce an, ce carti a mai publycat etc!
anonim_4396 întreabă: