Pai nu stiu exact textele, insa ideea este ca daca autorul isi exprima sentimentele fata de un tablou/peisaj de natura ( evident prin eul liric si marcile lui - verbe, pron etc ); si in fine mai poti spune si ca trebuie sa apartina genului liric - poti aminti de imagini artistice, eu liric si marci, versificatie ( stii tu rima, ritm, masura), etc. Hey nu este foarte greu eu cam asa procedam in a8a sau a7a cand faceam compuneri de genul acesta la romana :
Opera " (titlu) " de (autor) apartine genului liric deoarece autorul isi exprima sentimentele in mod direct, prin intermediul eului liric.
Marcile eului liric in ipostaza (.) sunt (.).
Figurile de stil si imaginile artistice contribuie la estetica lingvistica a operei. Figuri de stil (comentezi cateva fig de stil mai importante ), imagini artistice (cateva din fiecare si rolul sau sensul lor).
Versificatia e folosita pentru a conferi textului muzicalitate (spui despre fiecare elem cate ceva, ritmul nu e neaparat ).
Mod de expunere : descriere / monolog liric. Explici putin, dezvolti rolul etc.
Specia si comentezi mai multe aspecte ale pastelului.
Incheierea - in concluzie - avand in vedere argumentele aduse ( prezenta descrierii / a monologului liric, a elementelor de versificatie/ prozodie, a marcilor eului liric ) putem spune ca opera. de. apartine genului liric, specia x.