Citeste cartea asta si o sa intelegi. E gratis.
https://www.scribd.com/......Inapoi-pdf
Mergi la un psiholog, psihiatru.
Simptome emotionale
- tristete, goliciune, deznadejde, lipsa sperantei sau indiferenta;
Aceste sentimente sunt resimtite zilnic.
- lipsa interesului fata de toate activitatile agreate in trecut;
Renuntarea la vechile hobby-uri, evitarea grupului de prieteni, lipsa interesului pentru sex.
- Iritabilitate si anxietate;
Schimbarea temperamentului, agresivitate inexplicabila, imposibilitatea relaxarii.
- Adoptarea cu greu a deciziilor
Depresia impiedica gandirea limpede si concentrarea, astfel incat pana si cele mai simple decizii par dificil de adoptat; o simpla decizie devine o sarcina coplesitoare.
- sentiment de vinovatie sau inutilitate
De regula, aceste sentimente sunt exagerate si apar in situatii inadecvate. Sentimentul de vinovatie poate aparea la savarsirea unor greseli minore, neidentificate de cei din jur, sau in situatii care nu tin de cel in cauza; persoana depresiva are intentia de a se considera invinovatit/vinovat pentru greselile altor persoane.
- tendinte sinucigase/contemplare asupra mortii
Unele persoane considera ca moartea lor ar reprezenta un bine general, viata fiind lipsita de importanta.
Alte persoane alcatuiesc planuri foarte explicite prin care sa se autovatameze.
Simptomele fizice
Sus
Desi simptomele emotionale ale depresiei sunt destul de populare, o foarte mica parte din populatie cunoaste faptul ca depresia se poate cauza manifestari fizice.
- Durerea de cap/migrena
Durerea de cap este cel mai comun simptom fizic al depresiei. In cazul persoanelor care sufera de migrena cronica, in perioada depresiva simptomele se intensifica.
- Dureri de spate
La fel ca in cazul migrenei, starea depresiva intensifica durerea de spate, in cazul in care aceasta este cronica.
- Dureri musculare si articulare
- Durere in piept
In cazul resimtirii durerii in piept, este recomandat de urgenta consultul de specialitate. Desi durerea in piept este de regula asociata cu bolile cardiovasculare, ea poate fi si o consecinta a depresiei.
- Probleme digestive
Pe perioada depresiei persoana in cauza poate deveni sensibila la mirosul de mancare, poate avea senzatie de greata, diaree sau constipatie cronica.
- Epuizare si slabiciune
Indiferent de numarul de ore de somn, persoana depresiva se poate simti obosita si epuizata; ridicarea din pat dimineata poate parea o sarcina tot mai grea sau chiar imposibila.
- Insomnii
In general, persoanele depresiva intampina probleme cu somnul: fie nu reusesc sa adoarma seara, fie se trezesc la ore foarte matinale, fie dorm multe peste media normala.
- Modificarea apetitului si/sau a greutatii
Majoritatea persoanelor depresive isi pierd apetitul alimentar si scad in greutate; exista insa si cazuri in care depresia creste nevoia de carbohidrati din organism si astfel se ajunge la cresteri masive in greutate.
- Ameteala/vertij
Deoarece simptomele fizice ale depresiei nu sunt cunoscute, majoritatea persoanelor nu apeleaza la ajutor specializat; de asemenea, exista si medici care nu fac asociere intre simptomele prezentate de pacient si depresie.
Aceste simptome sunt reale si nu sunt "inchipuite" de persoanele depresive; depresia poate favoriza modificari ale organismului: poate incetini procesul de digestie, ceea ce poate duce la probleme ale stomacului.
Totodata, depresia este asociata cu dezechilibrul anumitor chimicale din creier, cu rol important in resimtirea durerii; din acest motiv, in caz de depresie, orice durere este resimtita la intensitate mai mare.
Depresie este cand ai mai multe simptome, gen te simti mereu suparat, nu te intereseaza de nimeni si nimic, ai stari de panica/anxietate. lipsa poftei de mancare, chiar si ganduri negre despre viata...
anonim_4396 întreabă: