| Ochiialbastrii a întrebat:

Cum deosebesc verbele intranzitive de cele tranzitive?

Răspuns Câştigător
| thegreatgatsby a răspuns:

Verbele tranzitive- cele care pentru avea complement direct: a auzi, a gasi, a cânta, a prelungi etc.

Daca într-o propozitia nu apare un complement direct se poate verifica caracterul tranzitiv al verbului prin adaugarea unui atsfel de complement.

● Pentru un cui pierzi o potcoava.

Unele verbe sunt dublu tranzitive adica au doua complemente directe.

Verbele intranzitive- cele care nu pot avea un complement direct.

● Se uita soarele îndarat, se strica vremea.

6 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Verbele tranzitive primesc un complement direct(pe cine?, ce? )si verbele intranzitive sunt cele care nu pot primi un complement direct.

| stefanasofian a răspuns:

Buna Stefii. Haide sa incerc sa te fac sa intelegi. Iti dai seama ca un verb este tranzititv punand cuvantul "ceva"(sau oricare alt complement direct, dar cel mai bine se afce cu "cevahappy langa acel verb. Daca are inteles este tranzititv daca nu nu este.
Exemplu: Eu fac mancare.
Pui cuvantul "ceva" langa verbul "fac": fac ceva. Observi ca are inteles asa ca verbul "a face" este tranzititv.
Eu merg la petrecere.
Pui cuvantul "ceva" langa verbul "merg": merg ceva. De aceasta data observi ca nu are sens asa ca verbul "a merge" este intranzitiv.
Cam asta e... sper ca te-am facut sa intelegi si ca ti-am fost de ajutor. Adu-ti aminte..."ceva"laughing

| BoitosLarisa a răspuns (pentru stefanasofian):

Mersi mult, am inteles in sfarsit. :*

| stefanasofian a răspuns:

Corect era : "se face cu". greseala de tipar.scuzebig grin

| alexas_2208 a răspuns:

Verbele intranzitive sunt verbele care nu pot avea compliment direct, iar acestea nu raspund la intrebarile,, cine" si,, ce".happy! Sper sa te fii ajutat. Raspunsul l-am luat din carte!

| Grigoroiu_Ella_1951 a răspuns (pentru alexas_2208):

Compliment? fii- un i; intr sunt pe cine?/ce! NU mai colporta erori!