Cand cineva vrea sa arate cat este de puternic, isi incordeaza musculatura bratelor. In cultura moderna, un brat puternic este de obicei asociat cu forta si cu masculinitatea. Pentru cei mai multi dintre cei ce trag de fiare, antrenamentul bratelor, si in special antrenamentul bicepsului, reprezinta favoritul.
Marele avantaj al musculaturii bratelor este ca orice progres cat de mic se observa imediat, datorita pozitionarii lor, acest fapt fiind un stimul mental foarte puternic pentru a antrena mult mai constiincios aceste grupe decat altele mai putin evidente.
Pe partea anterioara a bratului se afla muschiul biceps brahial, un muschi cu doua capete superioare (de unde si numele de bi-ceps) si unul inferior, care se insera pe radius (unul din oasele antebratului). Bicepsul are doua roluri importante in biomecanica organismului: flexia antebratului pe brat si miscarea de supinatie (adica roteaza antebratul in afara).
Sub biceps se gaseste muschiul brahial anterior, un muschi aplatizat, cu rol de flexor al antebratului pe brat. In dezvoltarea acestor muschi se folosesc diverse exercitii ce presupun flexia antebratului pe brat. Si in dezvoltarea bicepsului, potentialul genetic isi spune cuvantul. Una dintre diferentele cele mai vizibile este data de raportul dintre tendonul distal al bicepsului si corpul sau muscular. Este vorba de acea 'distanta' dintre corpul muschiului si plica cotului. Sportivii dotati pentru culturism au un tendon scurt, astfel incat corpul muschiului este foarte aproape de incheietura cotului. Cei cu tendon lung au ca avantaj posibilitatea dezvoltarii unui biceps cu 'varf'. Ei au sansa sa dezvolte un biceps puternic si masiv. Este important sa se varieze pozitia mainii utilizand diverse exercitii, astfel incat muschiul sa fie 'atacat' din toate unghiurile posibile.
Dintre greselile de executie, cele mai frecvent intalnite amintesc indoirea excesiva a coatelor cu retragerea lor spre posterior la pozitia initiala, ceea ce scurteaza cursa miscarii si aplecarea trunchiului spre inainte si balansarea, ceea ce pe de o parte supune coloana lombara unui stres suplimentar, iar pe de alta parte reduce din valoarea greutatii, fiindca intervine forta inertiala, iar bicepsul nu va fi complet stimulat.
In cazul in care bicepsul este una dintre grupele deficitare, va recomand sa lucrati flexii concentrate (flexii cu gantera cu un singur brat), pentru ca in acest fel va puteti indrepta toata atentia doar spre acel biceps.
Pe partea posterioara a bratului se gaseste muschiul triceps brahial. Acest muschi este mai voluminos decat antagonistul sau (bicepsul) si necesita un antrenament mai complex, care sa il 'atace' din mai multe unghiuri. Tricepsul este cel care da volum bratului (chiar si atunci cand muschii sunt relaxati). El prezinta trei capete superioare (de unde si numele de tri-ceps) si unul inferior, un tendon puternic care se insera pe olecran (cot). Principalul sau rol este de extensor al antebratului pe brat. Masa tricepsului se dezvolta cel mai bine cu ajutorul exercitiilor de impins. Extercitiile de izolare au rolul de a stimula dezvoltarea lui din diverse unghiuri, astfel incat toate capetele sa fie implicate. Recurgeti la extensii cu gantere, haltere sau la cabluri pentru a izola cele 3 capete.
Tricepsul este solicitat in multe exercitii pentru alte grupe musculare (pectorali, deltoizi) si de aceea are un potential destul de crescut de supraantrenare.
Asa cum spuneam, priza (pozitia mainii) face diferenta in privinta implicarii unei parti sau alteia a tricepsului. Daca veti folosi o priza neutra (cu degetul mare in sus, ca atunci cand faceti extensii la scripete avand atasata sfoara) veti lucra preponderent partea laterala a tricepsului, in timp ce daca veti folosi o priza in pronatie (palma orientata in jos) va fi implicata partea mediala.
Bicepsul si tricepsul se pot antrena in aceeasi sedinta de antrenament (incepand cu grupa deficitara) sau se pot antrena in sedinte diferite, impreuna cu alte grupe musculare.
Musculatura antebratelor trebuie privita ca orice alta grupa musculara. Unii se nasc cu potentialul dezvoltarii unor antebrate fantastice, dar nu toti sunt asa norocosi. Muschii antebratelor sunt solicitati in aproape toate exercitiile de forta, chiar si numai daca este vorba de a prinde o priza pe haltera. Antebratele sunt alcatuite din 20 de muschi. Pe fata anterioara a antebratelor se gasesc muschii flexori ai degetelor, dispusi in 4 planuri. Pe partea posterioara se gasesc muschii extensori ai degetelor, in numar de 8, dispusi in doua planuri.
Pe partea externa a antebratelor se mai gasesc 4 muschi, dintre care cel mai puternic este brahioradialul, un muschi cu rol in flexia antebratelor pe brate si in miscarea de pronosupinatie. Ca si in cazul gambelor, fiindca muschii antebratelor sunt folositi intens in activitatea curenta, dar si la sala, ei prezinta o oarecare rezistenta la dezvoltare in cazul in care lucrati cu greutati mici. Pentru a fi stimulati trebuie sa folositi greutati serioase si o tehnica stricta pentru a nu lasa bicepsul sa intervina in miscare. Si incepatorii, ca si avansatii trebuie sa isi antreneze muschii antebratelor. In unele cazuri, se ajunge la un grad multumitor de dezvoltare al grupelor mari, insa nu se mai poate avansa din cauza antebratelor, care nefiind bine dezvoltate nu permit prinderea unei prize suficient de bune timp indelungat, ceea ce constituie un factor limitativ.
Flotarile nu implica bicepsul. flotarile sunt f bune pentru triceps si pectorali. Iar pentru antebrat:
http://www.culturism-fitness.go.ro/antebrate.htm
http://www.culturism.ro/antrenament/exercitii-antebrat.html
Spunele asta celor de la bastarzz
Alt copil mic, mai citeste, aia au ani de sala, nutritie, suplimente si alte "ajutoare" ( si nu ma refer la prafurile din suplimente ).
Copii mici paraleli cu sportul
Tu nu esti Hannibal, tu nu ai geneticul lui si steroizii folositi de el, asta uiti
Lucreaza-ti 3 grupe cu flotari ( ca da, asta lucreaza flotarile, piept, triceps + deltoid anterior, restul grupelor nesemnificativ ) si viseaza in continuare ca faci muschi si forta cu asa ceva.
Si da, normal ca daca faceau sala aveau masa aia musculara, la sala poti lucra fiecare muschi din orice unghi posibl ( picioare, gambe, biceps femural, umeri, spate, piept, abdomen, intercostali, inghinali, biceps, triceps, antebrat ).
P.S. : pana sa faci pe altii terminati, mai documenteaza-te
P.S. : Hannibal si altii de genul sunt mici copii pe langa sportivii care faceau sala ( Arnold, Jay Cutler, etc. ) sau luptatori gen Mike Tyson. Mike Tyson rupea fiarele la sala si daca nici ala n-avea forta... poate ai tu
Pai frate, eu la anul merg la sala, acum doar ma antrenez cu o gantera de 25 de KG flotari tractiuni si restul, si de asta am cerut fara aparate.P.S Am 14 ani!si eu sunt logat cu contul de pe Fb PS din nou... daca stii multe exerciti cu gantera spune-mi ca am sa incercmersi
Cu Încheietura flexata probabil ca sa intri si flexorii incheieturi în antrenament nu? Asa antebratul il poți antrena si cu captain of crush flexoare grele dar alea antrenează doar flexorii degetelor doar o parte a antebratului + ca nu prea cresc antebratele in volum asa mult sunt mici flexorii degetelor fata de cei ai incheieturii sau brachioradialis, de crescut cresc si cu flexoare dar nu enorm + forta creste mult dar in degete, dar acum depinde ce vrea ala forta in degete sau incheietura sau brachioradialis sau toate
Si fără sala se pot face muschi , cumparati greutati de 3-5 kg, extensor, si Creatina. Cu un program bine pus la punct si o alimentatie corecta o sa te definesti...
Ia o teava cat sa o poti apuca cu ambele maini pune ceva greutati pe centru si apuco cu ambele maini din capete tine degetul mare sub teava lasi teava in jos si o ridici cu degetele pana ajungi in pozitie dreapta cu degetul mijlociu. PS- fa asta din genunchi si sprijina antebratul pe o banca ceva mic de inaltime incat te poti sprijinii
Sala,sala,sala. Numa asta stiti. bhai frate ca sa faci muschi nu ai nev de sala neaparat. eu al 14 ani si nu am fost niciodata la sala si pot zice ca sunt destul de "bine facut" pentru varsta mea.Ba ca sa faci muschi la antebrat ia un bidon de 5-7 l si umple-l cu apa. Apoi ia o masa sau ce vrei tu(sa fie solid) pune antebratul pe masa ( de la cot la incheietura palmei) palma tine-o in aer si ridica bidonul de 5-10 ori (iti intaresti si incheietura si faci si muschi la antebrat).Pt biceps la fel. Pune cotul pe genunchi(stai pe sezuta). si ridica bidoul de 10-20-30 ori.Eu la 14 ani il ridic de 80 de ori fara sa obosesc. Bafta!
Poate o sa calci intr-o zi intr-o sala si o sa vezi o diferenta URIASA fata de antrenamentele de copii mici pe care le faci acum
Manaki fasole =]]... Glumeam! E cam greu fara sala b-) fa flotarii ce stii to! :d
Diorrus întreabă: