| Natasha_6158 a întrebat:

Cum pot afla daca fiica mea si-a inceput viata sexuala? Cand era micuta, 14, 15, 16 ani, am evitat sa vorbesc cu ea despre acest subiect...de fapt am evitat sa vorbesc cu ea despre multe lucruri asemanatoare. I-am citit jurnalul in clasa a 8-a unde isi descria viata sexuala.Am intrebat-o ce e cu acestu jurnal si daca e adevarat, insa a negat tot.Acum este in clasa a XI-a.Are un iubit pe care il cunoastem, atat eu cat si sotul meu. Ea spune ca e impreuna cu el de cateva luni, dar sunt convinsa ca este cel putin un an la mijloc.Nu stiu cum as reactiona daca fiica mea intr-adevar are o viata sexuala. Ea mi-a spus ca acest subiect il va discuta cu noi in jumatate de an, dupa ce va implini 18 ani.Nu stiu ce sa cred si mai ales nu stiu cum sa reactionez. Voi ce spuneti?

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Vrei sa discuti cu ea tocmai acum? Esti ca unul care lupta pentru cauze pierdute de inainte.Nu-ti dai seama ca nu mai are nevoie de nici un sfat la virsta asta?

14 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Atata vreme cat atunci cand era esential sa-i oferi educatie si ajutor ai evitat, acum infraneaza-ti curiozitatea. Ea acum nu mai are deja nevoie de tine sa-i dai sfaturi, varsta a trecut demult. Nu te baga cu forta in viata ei doar ca sa-ti satisfaci tu o curiozitate care mie mi se pare neligitima. Adica daca ai evitat sa o ajuti cand avea mare nevoie de ajutor, acum de ce te bagi cu cizmele in viata ei?

| JustMe a răspuns:

I-ai citit jurnalulu:ONu cred ca ai facut bine. Jurnalul este secret, e personal! Daca mama mi-ar fi citit jurnalul nu as mai avea incredere deloc in ea!
In fine, probabil si-a inceput viata sexuala si gata. Ce mare trauma? Vrea sa discute la 18 ani pentru ca va fi majora si nu vei avea ce sa ii faci!
Pana atunci las-o in pace si nu o mai stresa atata! Si nu cred ca ar trebui sa o duci la ginecolog doar ca sa afli daca e virgina! Mie nu mi-ar conveni ca mama sa faca asta! E intimitatea mea daca himenul e intact sau nu! Nu mai traim in epoca medievala cand fata trebuia sa fie virgina pana la casatorie!

| Victoria a răspuns:

Eu cred ca nu ai facut bine citindu-i jurnalul; acesta este un obiect privat, pe care doar ea avea dreptul sa-l controleze, iar tu i-ai invadat spatiul personal. Insa faptul ca si-a descris viata sexuala in jurnal, unde se presupune ca doar ea ar trebui sa umble, ma face sa cred ca intr-adevar si-a inceput-o; in clasa a VIII-a avea o varsta frageda si a fost periculos pentru ea, putea sa se imbolnaveasca de cancer de col uterin sau sa ramana insarcinata daca nu se proteja. Acum, la varsta de 17 ani si jumatate, cred ca este apta din punct de vedere fizic de a-si incepe viata sexuala, insa nu cred ca a facut bine ascunzandu-ti tie acest lucru. Inainte de toate, esti mama ei, si ar fi trebuit sa aiba incredere in tine si sa-ti dezvaluie intentiile ei, sau cel putin sa-ti ceara un sfat. Consider ca nu ar trebui sa ai o reactie negativa acum, este deja prea tarziu daca ea a inceput de la 14-15 ani, ar fi mai bine sa o sustii si sa-i dai sfaturi despre metodele contraceptive etc.

| Marii a răspuns:

N-ai facut bine ca nu ai vorbit cu ea. Eu am 15 ani si mama mea deja a inceput sa-mi vorbeasca de chestiile astea, cum sa ma protejez, m-a invatat cum sa ma port cu un baiat, ce fel de baiat sa accept in viata mea si mai multe.
Daca tu spui ca ea in clasa a8-a a scris ca si-a inceput viata sexuala asa o fi, si nu ti-a spus de frica sa nu o certi, sa nu-i ti morala, sa n-o pedespesti, sau poate ii era frica ca n-o vei intelege si te vei supara foarte mult pe ea (ceea ce e si normal). Faptul ca ti-a spus ca o sa discute dupa implinirea varstei de 18 ani este ca atunci va fi majora, iar voi nu-i ve-ti mai putea face nimic.
Explica-i ca voi doua ar trebui sa fi-ti cele mai bune prietene si ca nu ar trebui sa aveti secrete una fata de cealalta. happy

| St!L a răspuns:

Nu stiu daca e normal ce face ea, eobicei fetele vorbesc cu mamele lor despre absolut orice.Parerea mea e ca ea si-a inceput viata sexuala, dar daca vrei neaparat sa aflii o poti duce la un doctor ginecolog sau daca nu vorbeste deschis cu ea, ca de la mama la fica, si probabil iti va spune.
Mult succes!

| bluesky a răspuns:

Cum au mai spus multi, nu trebuia sa citesti jurnalul, asta-i clar. Daca eu as fi fost in locul ficei tale nu situ cum as fi reactionat! Tu sti ce ai citit, cat de clar si de detaliat a povestit viata ei sexuala si de acolo iti vei da seama si totusi are aproape 18 ani si un prieten nu o perioada buna de timp, este destul de posibil sa fi facut sex, dar asta e doar o parere si nu vei afla numa daca o intrebi. Daca ea nu vrea sa vorbeasca despre asta, las-o si nu o stresa ca inrautatesti situatia si relatia mama-fica! Asteapta sa implineasca 18 ani si atunci vei vedea!

| FoXy a răspuns:

Parerea mea este sa nu o stresezi cu chestia asta.Fiecare isi incepe viata sexuala cand simte ca e gata sa isi asume riscurile.

Pup:*

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Luna albastra? ai oleaca de timp de cand esti pe TPU.ai citit si jurnalul? ce e greu de acceptat? nu vezi ca de la 12-13 ani, e jale? la 14 ani micuta? dupa cate vad pe aici, a mea fiica are 8 ani si mi-e groaza.ma gandesc deja, sa lamurim cu ea notiunile de baza.ca trece timpul si dupa aia o sa ma intrebe ea; da ce vrei sa stii despre sex tati? stii ce e culmea? se cred responsabili si precoce dar cand dau de necaz, incep lamentarile si strigatele de ajutor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu se citeste jurnalul.Fie ca e mama sau sotzu sau sora sau etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca si-a inceput deja viata sexuala nu mai ai ce sa faci. Sfatul meu ar fi sa vorbesti cu ea despre metode contraceptive, lucru ce ar fi trebuit sa-l faci mai de mult
Oricum sexul nu mai este de mult un subiect tabuu happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cred ca ar fi mai bine sa aveti incredere reciproca

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu propun sa vorbesti cu ea despre sex-sexualitate inainte de casatorie.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Poate ca ei i-a fost rusine sa spuna acet lucru si neaga in continuare pentru ca ii e frica de reactia d voastra...multor fete li se intampla ascet lucru. unele mame nu ai incredere in ficele lor pe subiectu asta daca mai e virgina...

| lavinush24 a răspuns:

Fiecare isi incepe viata sexuala cand simte ca este pregatita, cand isi doreste sa faca pasul asta.nu stiu de ce te alarmezi asa daca il cunoasteti pe baiat.si cu atat mai mult daca ar fi de 1 an impreuna.si e viata ei personala. daca ea a crezut ca e de cuviinta ca vrea sa faca pasul asta, e strict problema ei.

si daca ai afla ca nu mai e virgina. oricum nu te-ar ajuta cu nimic pentru ca acum nu mai ai ce face decat sa vorbesti deschis cu ea despre asta.