Bună!
Ai încercat varianta de a citi afară? Într-un parc, pe o bancă sau oriunde altundeva.
Cred că problema nu e faptul că ești dependent de telefon. Prin dependență eu înțeleg să stai 24 din 24 pe telefon și să pierzi timpul aiurea. Tu practic folosești acel timp.
Eu spre exemplu când gătesc sau fac o muncă fizica ascult un podcast, o emisiune ceva educativ sau când citesc îmi place să ascult muzică clasică asta ce ar însemna că sunt dependentă de telefon? Dimpotrivă. Am și zile în care îl las deoparte cu totul.
Cred că ideea de baza e cumpătarea. Acum doar tu știi cum și cât timp stai pe telefon și la tv.
Sunt fel și fel de aplicații care îți monitorizează timpul petrecut pe telefon. Poți instala o astfel de aplicație și sa îți pui în minte o limită și sa o respecți dacă consideri că timpul petrecut acum în prezent e prea mult.
Îți poți face un program dimineața sau după masă să asculți pe telefon, TV ce îți place, iar după să ieși afară să te receezi bineînțeles fără telefon. Plimbarea, sportul te ajută enorm. Sau poți face alte activități care te distrag din a mai folosi excesiv tehnologia.
Numai bine!
Buna.Poti cauta cum sa faci digital detox.O metoda e sa setezi o limita de timp pentru utilizarea aplicatiilor. Dupa acea limita aplicatia se inchide pentru ziua in curs si trebuie sa faci altceva.
Unele aplicatii, dupa ce ai trecut limita, le poate inchide total, adica nu mai o poti ignora.
Asta ziceam si eu. Nu se poate sa mai accesezi acea aplicatie in ziua respectiva si automat te forteaza sa iti limitezi timpul petrecut.
Daca nicio altă soluție incercata de tine nu merge atunci încearcă prin psihoterapie.
Buna. Ii poti spune unui adult sau frate/ sora daca stai cu ei sa il tina ei, daca nu, iti poti instala aplicatie de timp limita pe telefon (Timp de utilizare + limite, StayFree, Screen Time, ActionDash, YourHour). Succes!
Asta e un subiect putin mai dificil de abordat, si solutia in opinia mea nu este sa iti fortezi o limitare a accesului, gen sa iti inchizi complet telefonul intre o perioada de timp sau peste noapte, ca totusi, e un mod de a da de toti cei care ii cunoastem si sa avem aceasta siguranta ca putem confirma bunastarea oricui, inclusiv a ta pentru altii. ACUM. Daca asta e motivul principal pentru care consideri ca este o dependenta, atunci modul logic de a ''scapa'' de ''dependenta'' ar trebui sa fie sa incepi sa ignori oamenii care ii consideri ca iti ocupa timp cu ganduri care doar te incetinesc in productivitate sau sunt doar prea anevoiosi.
Din nou, asta e doar opinia mea, pentru ca si eu stau mult prea mult pe Youtube.