| mulinobianco a întrebat:

Cum puteti argumenta ideea ca limba vorbita de o persoana"isi pierde din puritate", daca nu este practicata intr-un mediu elevat? Sunteti de acord cu aceasta opinie?

4 răspunsuri:
| BigCode a răspuns:

No măi fato eu cred câ ala care zâse vorba ceia ştie cate şeva. Cred ca am demonstrat prin exemplul de mai sus la ce se refera acel citat. Regionalismele/arhaismele sunt doar o mica parte din problema. Ajungem sa facem dezacorduri in gluma (semintele este bune) pana cand ne obisnuim cu ele si uitam cum sa vorbim corect. Aceasta este parerea mea: tindem sa ne adaptam la mediul in care traim chiar daca asta inseamna sa "pierdem din puritatea" vocabularului nostru.

| Sase a răspuns:

Nu sunt intru totul de acord. Multe neologisme sunt folosite abuziv in medii elevate(nu incorect, dar abundent) si parerea mea este ca uzurpa limba(pura), care are alti termeni pentru acele concepte. De exemplu, puritatea limbii se pastreaza folosind "imi dau seama", in loc de "realizez", "luare-aminte" in loc de "atentie" etc.
E adevarat ca mai exista si mediile vulgare, unde limba este maculata, vorbita la un nivel primitiv.
Parearea mea e ca limba pura e vorbita cu dragoste si respect pentru ea, de persoanele care stiu s-o pretuiasca, indiferent de provenienta lor.

| CociugMadalina1997 a răspuns:

Limba de stat- romana! cel putin in documente e scris asa... putini o mai vorbesc asa cum trebuie. si care eset cauza? 1 sigur-rusificarea (oamenii in trecut erau obligati sa stie limba rusa si toate astea ). asa spunem pentru ca trebuie sa dam vina pe ceva dar vinovati suntem noi pentru ca nu vorbim corect. Generatia de virsta mea foloseste un vocabula plin de rusisme, si alte cuvinte inventate care lor li se par amuzante (aici sunt de comun acord cu BigCode). Sper ca generatia urmatoare va intelege ca trebuie sa vorbeasca o limba frumoase, placuta si armonioasa -limba literarawinking

| CociugMadalina1997 a răspuns:

Eu am vorbit despre republica moldovawinking