Trebuie sa te ajuti singura.Cheful vine cu determinare si scopuri bine definite. E clar ca daca nu inveti...nu o sa ai note mari...Priveste invatatul ca pe o necesitate.Descopera ce iti place la materia respectiva.Incearca sa indepartezi tot ce te distrage de la invatat: Telefon, Muzica, televizor, Mess, toate tampeniile...Trebuie sa ai rabdare sa inveti, rabdarea se invata utilizand trucuri care iti solicita mintea"sa stea in loc" si sa analizeze.Incearca sa iti canalizezi energia mai mult pe ceea ce ai tu de invatat.Anyway...sper ca am ajutat:*
Cheful asta ii omoara pe toti, gandeste-te la rezultate, vei lua nota mai mare, toate exercitiile pe care le vei face vor da rezultate, mai ales ca bacalaureatul este foarte important, daca iei note mari vei avea mai multe sanse sa intri la facultatea la care doresti sa mergi.
Invatatul logic. Aceasta metoda descurajeaza din start orice incercare de memorare fara intelegere a cunostintelor, fie el text, formule, desene etc. Cu cat un lucru a fost invatat mai logic, cu asocieri si atribuiri la niste notiuni de baza, elementare, cu atat va fi mai greu de uitat. Informatiile, indiferent de complexitate, vor fi mai la indemana odata invatate astfel.
Momentele de respiro. Este arhicunoscuta sintagma ‘pauzele lungi si dese, cheia marilor succese’. Si cum in orice gluma se afla un sambure de adevar, putem da intr-o anumita masura dreptate si acesteia. A nu se confunda cu pauze de 10 minute la fiecare 2 minute de invatat, ci mai degraba a se interpreta ca mici momente de cate 10-20 secunde de respiro, in care se recapituleaza informatiile invatate in cele 2 minute precedente. Apare astfel acea ’sedimentare a cunostiintelor’ atat de necesara pentru oricine incearca sa deprinda ceva nou.
Prioritatea greului asupra usorului. Nimic nu poate fi mai gresit decat a incepe cu ce e mai greu si sa termini cu ce e mai usor, numai daca ne referim la o singura disciplina. De cele mai multe ori, notiunile usoare sunt premergatoare celor grele... si putem spune ca este mai eficient sa incepem de la ce e mai usor si sa terminam cu ce e mai greu.
Tehnici mnemonice. Pe scurt, acest termen se refera la diferite asocieri intre obiecte si notiuni cu scopul de a le insusi pe ultimele.
Invatatul ordonat. Ma refer aici la mai multe aspecte. Unul dintre ele ar fi timpul alocat invatatului, ce nu trebuie fragmentat de nici o alta activitate... Bineinteles ca este mai placut sa inveti cu muzica sau cu televizorul deschis, dar micile distrageri se vor cumula si la finalul unei sesiuni de invatat vei afla ca nu ai invatat mai nimic, ci doar ca iti amintesti ce se petrecea in videoclipul tau preferat. Pe de alta parte, conteaza foarte mult sursele de pe care inveti. Daca nu ai un scris destul de ordonat incat sa intelegi, invatatul de pe caietele altora se va dovedi un adevarat chin. Aceeasi informatie de pe mai multe surse, invatata in mai multe sesiuni va fi insusita mai prost decat de pe aceeasi sursa.
Si pentru ca i nevoie si de un ajutor suplimentar... poti lua de pe acum lecitina, care te va juta la memorare...Nu-ti pierde noptile, alimenteaza-te sanatos. fa cat mai multa miscare in aer liber!
Nu te stresa prea mult cu ideea invatatului... daca esti constient de importanta acestui examen te vei mobiliza si te poti concentra...doar o faci pentru tine si viitorul tau...Bafta!
Eu am fost pe profil real si tot nu scapai de romana. La romana chiar am fost nevoita sa invat pe de rost si am luat o nota nu prea buna (8. 50 ) pentru asteptarile mele. Invatasem fraza cu fraza, uitam un cuvant, mi se rupea firu... La mate nu prea e nimic de invatat, mai degraba de gandit... dar la romana chiar este necesar tocitu'
Ambitia. Gandeste-te la ceva care sa te motiveze, gandeste-te ca trebuie sa iei bacu cu nota mare sa intri la facultatea pe care ti-o doresti.
Sunt in acceasi situatie si crede-ma ca nimeni [cel putin de la mine din cls (app si eu dau anul' asta bacu)]nu are chef de invatat iar de la prietenii mai mari stiu ca de invatat te apuci in al doilea semestru cand treaba devine sa zic...mai serioasa! pana atunci profita din plin de clasa a XII a
Uite aici niste tehnici de invatare rapida foarte usoare http://vladgrigorescu.com/teorie/memoria/