Pui intr-un castron un ou, torni apa si faina treptat si amesteci in acelasi timp. Merge si cu apa minerala sau lapte, pune sare si optional scortisoara pentru un plus de aroma, dar putina. Ca sa nu ti se lipeasca pune ulei in compozitie, iar apoi torni cu polonicul in tigaie, foc potrivit, ai grija de ea, sa o intorci, apoi o pui pe farfurie si gata
Spor la facut clatite :->
Deci... Cum le fac eu :
Iau un castron si unul sau mai multe oua (depinde de cate vrei sa iti iasa ). Pun cele cateva oua sparte in castron apoi adaug putina sare, si, eventual, putin zahar vanilat daca am chef de ceva dulce. Iau mixerul si amestec pana devine omogen. Adaug lapte si apa ( asa fac eu ), apoi faina, amestec mult ca sa nu aiba cocoloase ! Si tot asa pana ce aluatul devine putin mai lichid decat o crema. Daca vezi ca nu se intinde bine in tigaie mai adauga apa. Nu uita sa pui niste ulei in aluat, sau in tigaie. Depinde cum iti mai usor.
Sper ca nu am uitat ceva!
Clătitele sunt unul dintre cele mai rapide deserturi(sau aperitive) şi tocmai de aceea au devenit extrem de populare. Simplu de realizat, din ingrediente care se regăsesc în orice frigider, clătitele sunt un suport excelent pentru aproape orice tip de umplutură, dulce sau sărată.
Reţeta lor primară conţine apă (şi/sau lapte), ouă, făină, unt sau ulei, sare. Însă, ca orice lucru simplu, clătitele se pot complica după preferinţă. Totuşi, pentru a obţine clătite reuşite – ca formă, consistenţă şi gust – trebuie evitate excesele de orice tip.
Cea mai frecventă greşeală care se face la realizarea clătitelor este faptul că mulţi se concentrează asupra clătitei, în încercarea de a o face mai bună, în loc să atribuie această atenţie excesivă asupra umpluturii. Sfatul nostru este să faceţi exact pe dos.
Pentru că cele mai bune clătite sunt cele care respectă regulile de bază. Iar clătita umplutură aşteaptă.
Porţii: 4
Timp de preparare: 30 min (plus 30)
clatiteIngrediente:
* 125 grame de făină (1 pahar)
* 2 ouă
* 120 ml lapte (o jumătate de pahar)
* 120 ml apă, apă minerală sau sifon (o jumătate de pahar)
* 30 grame unt topit (2 linguri)
* 2 linguriţe zahăr ( doar pentru umpluturi dulci)
* puţină sare (un sfert de linguriţă)
* câteva linguri de ulei pentru prăjit
Preparare:
1. Amestecaţi ouăle cu făina, într-un bol adânc, cu ajutorul unui tel. Adăugaţi treptat laptele şi apa. La final adăugaţi sarea şi untul şi amestecaţi până când obţineţi un aluat subţire şi cremos.
2. Lăsaţi aluatul să se odihnescă 30 de minute.
3. Încingeţi o tigaie – de preferinţă teflonată - la foc mediu. Ungeţi-o cu puţin ulei şi adăugaţi un polonic mic de aluat (un sfert de pahar). Rotiţi din încheietura mâinii, în sens circular, pentru ca aluatul să se distribuie uniform pe toată suprafaţa tigăii.
4. După aproximativ 2 minute desprindeţi marginile clătitei cu ajutorul unei spatule şi întoarceţi-o. Coaceţi-o şi pe cealaltă parte timp de aproximativ un minut.
5. Continuaţi la fel cu celelalte clătite.
Clătitele se servesc calde, rulate sau pliate (în patru), cu umpluturi dulci sau sărate.
E de preferat să nu adăugaţi decât foarte puţin zahăr în clătite, chiar şi în cazul celor destinate umpluturilor dulci, deoarece vor deveni lipicioase, se vor lipi mai uşor de tigaie şi se vor învechi mai repede. Nu exageraţi cu aromele pentru că o clătită parfumată va acoperi gustul umpluturii.
Clătitele se umplu doar înainte de servire. Se pot păstra câteva zile în frigider – acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce – şi se reîncălzesc în microunde înainte de utilizare.
Iei o ceasca de faina in care adaugi treptat apa (contrar sfaturilor care spun sa adaugi faina in apa treptat, e o tampenie, face cocoloase oricat de treptat ai punea'o). bati trei oua intr'un castron.Adaugi crema de faina in ele si omogenizezi bine. apoi torni vreo2 pahare mari de lapte peste astea.Toata compozitia asta ar trebui sa fie mai subtire ca smantana dar nu foarte tare.De aici cred ca e clar ce trebuie sa faci.Ah si mai poti pune niste esenta de vanilie.Si zahar bineinteles neaparat. vreo 3 linguri
vanessa_9277 întreabă:
anonim_4396 întreabă: