Acneea este o problema des intalnita la adolescenti dar si la adulti.
Ce este acneea si cum o capatam: acneea este in general cauzata de un dezechilibru hormonal. Pielea ta sufera datorita unui hormon numit testosteron, hormon pe care atat femeile cat si barbatii, il au in sistem. Daca aveti acnee, asta nu inseamna ca aveti un nivel anormal de testosteron ci ca tenul vostru reactioneaza anormal la acest hormon. Productia de testosteron incepe in monentul in care apare si parul pe corp, si cauzeaza aparitia glandelor sebacee care la randul lor produc o substanta uleioasa numita sebum. Daca porii se infunda si se oxideaza la suprafata apar punctele negre iar daca sebumul blocheaza si inflameaza acesti pori, atunci apare acneea.
In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi despre cum trebuie tratata acneea acasa
1. Daca aveti acnee rozacee severa nu incercati nimic ci mergeti la doctor. Daca veti stoarce cosurile acestea se vor afunda in piele si situatia se va inrautati. Tesutul se va inflama si mai tare iar nuanta de rosu va fi si mai evidenta.
2. Daca aveti un cos cu pustula galbena il puteti stoarce dar nu oricum. Spalati-va mainile foarte bine pentru a evita posibilele infectii. Infasurati fiecare deget intr-un strat de tifon. Folosind lateralele degetelor veti apasa foarte usor testul din jurul cosului. Nu folositi sub nicio forma unghiile pentru ca veti rani pielea si veti ramane cu semne. Opriti-va daca vedeti ca in ciuda presiunii degetelor nu se intampla nimic si iese un lichid transparent in loc de unul usor galbui si locul incepe sa sangereze. Cand terminati operatiunea dezinfectati locul cu putin spirt. Odata cosul stors, acesta se va vindeca muult mai repede decat unui cu pustula galbena lasat sa coaca. Spalati-va mainile la sfarsitul operatiunii.
3. Punctele albe si punctele negre. Daca acneea este netratata pot aparea astfel de puncte. Aici regula este ca daca acestea sunt negre se pot stoarce, dar daca sunt mici si albe, mai bine le lasati in pace.
Cum se poate trata acneea
1. Nu incercati sa o spalati
Acneea nu este cauzata de mizerie. De fapt tenurile grase sunt mai curate pentru ca spre deosebire de alte tenuri acestea sunt spalate mai des. Este totusi adevarat ca daca spalam tenul prea des, acneea se poate inrautati pentru ca pielea se usuca. Pielea nu trebuie spalata de mai mult de doua ori pe zi, folosind un sapun bland si apa. Daca aveti portiuni de ten uscate, nu va temeti sa aplicati hidratant, nu va inrautati acneea. Daca totusi va preocupa, folositi un hidratant neuleios.
2. Nu terorizati acneea
Exista sute de creme, geluri, lotiuni, prafuri care contin un agent numit benzoat de peroxid si care usuca cosurile si s-ar putea sa fiti tentate sa il cumparati pe cel mai puternic ca si concentratie mergand pe principiul "sa terorizam cosurile". Rezultatul va fi ca va veti irita foarte tare pielea, ba chiar mai mult sa o uscati atat de tare incat ea se va exfolia sub forma de cojite. Daca tot doriti sa le uscati atunci optati pentru o concentratie mai mica.
3. Optati pentru regula de 2 luni - acasa
Daca ati folosit un tratament cu regularitate ma mult de doua luni si nu s-a observat nicio imbunatatire atunci acesta este momentul sa vizitati un doctor. Evitati sa incepeti imediat un alt tratament fara sa cereti o parere specializata.
4. Optati pentru regula de 2 luni – la doctor
Doctorul, in general, va va prescrie antibiotice. Fie sub forma de unguente sau creme pe care sa le aplicati pe zona afectata, fie sub forma de tablete pe care sa le luati zilnic. Indiferent de tratament, urmariti indicatiile cu atentie si urmati-l timp de doua luni. Ar trebui sa existe o imbunatatire considerabila in tot acest timp. Daca nu se intampla nimic timp de doua luni, cel mai bine este sa va intoarceti la doctor sa discutati.
Intrebari normale legate de acnee
Machiajul cauzeaza aparitia acneei?
Nu este neaparat necesar ca machiajul sa cauzeze acnee. Acneea este cauzata mai mult de un dezechilibru hormonal inceput in perioada pubertatii. Totusi trebuie sa aveti grija sa folositi produse care au specificatia – noncomedogenic – si – oil free – si totodata sa aveti grija ustensilele de machiaj sa fie curate (bureti, pensule). Demachierea este obligatorie.
Lotiunea tonica si crema hidratanta cauzeaza acnee?
Trebuie stiut ca acneea nu e cauzata de mizerie si ca indiferent cata lotiune sau crema folosim, nu vom scapa de ea. Pentru tratarea acneei, natural este sa avem o dieta sanatoasa, echilibrata, sa bem multa apa.
Care este cel mai bun mod de a acoperi un cos?
Fondul de ten se poate folosi atat timp cat este fara substanta uleioasa. Cosul in sine se poate estompa cu putin corector, aplicat direct pe cos, tapotat usor cu buricul degetului pentru a se uniformiza cu fondul de ten si apoi matifiat cu putina pudra transparenta.
Acneea e provocata de pubertate si se declanseaza cam pe la varsta de 14 ani. Depinde si de structura genetica a fiecarui om. De exemplu eu folosesc un sapun de la bioderma si nu sunt atat de pronuntate cosurile. Nu cred ca daca te speli des cu un sapun faci acnee ba din contra iti protejezi fata , dar ai grija ce fel de sapun iti iei.