| SlăninăCuCeapă a întrebat:

Cum se numea muzeul memorial de la valenii de munte? era casa unui scriitor?

Răspuns Câştigător
| LolaXLillyNuSpuneNimik a răspuns:

Valenii de Munte Muzeul memorial,, Nicolae iorga''

eu am fost acolo si a fost extrem de frumos, am si semnat inre-o carte uriasa :P am luat o poza cu casa lui. daca vrei una uite:

http://i.imgur.com/kXeGE.jpg
http://i.imgur.com/19Itvh.jpg
http://i.imgur.com/XkLJvh.jpg
http://i.imgur.com/pqEdhh.jpg
http://i.imgur.com/kdXd9h.jpg
http://i.imgur.com/EoZCOh.jpg
http://i.imgur.com/Utcbxh.jpg

:D si sa iti zic ce ne-a zis femeia de acolo despre muzeu:
Spirit universal, Nicolae Iorga, a deschis o noua perspectiva studiului istoriei nationale integrând-o în istoria universala. Întreaga sa opera stiintifica a evidentiat originalitatea civilizatiei si culturii românesti, trasaturile definitorii ale poporului nostru în context european.

Casa pe care o cumpara în anul 1910 - astazi Muzeul memorial "Nicolae Iorga" - a devenit vreme de peste trei decenii loc de popas pentru numeroase personalitati stiintifice, culturale românesti si straine, care au onorat Universitatea Populara, Tipografia "Neamul Românesc", multiple actiuni culturale organizate de savant la Valenii de Munte.
Încheierea în urmatorii ani a lucrarilor de restaurare la Valenii de Munte, vor permite organizarea unui adevarat "complex muzeal" închinat memoriei marelui savant care a fost Nicolae Iorga.

si despre valenii de munte:

Vălenii de Munte este un oraș din județul Prahova, Muntenia, România, cu o populație de 13.309 locuitori. Se află în Depresiunea Vălenii de Munte, pe Valea Teleajenului, la 98 km distanță de municipiul București, la 28 km nord de municipiul Ploiești și la 89 km sud-est de municipiul Brașov. Se întinde pe o lungime de 5 kilometri. În oraș se poate ajunge folosind DN1A București – Ploiești – Brașov. Este atestat documentar ca „târg al săcuienilor" și vamă în secolul al XV-lea, într-o poruncă a lui Dan al II-lea de la 1431. Vălenii de Munte a fost reședința lui Nicolae Iorga, aici găsindu-se în prezent Casa Memorială care poate fi vizitată. Ziua orașului este la 9 mai.
Factorii materiali prielnici de pe Valea Teleajenului au făcut ca omul să fie atras în zonă încă din cele mai vechi timpuri. Cercetările arheologice sau și lucrările întâmplătoare au scos la iveală urme din vechime începând cu paleoliticul mijlociu și continuând cu etapele succesive, mezoliticul și neoliticul. Vălenii de Munte a jucat un rol important în istoria României, încă de la începuturile sale. A îndeplinit de-a lungul existenței sale funcții de prestigiu ale unui oraș: capitală de județ, vamă, târg, reședința „plaiului Teleajen", centru politic al raionului și cetății de cultură Teleajen.
1431: atestare documentară a localității Vălenii de Munte într-o poruncă a lui Dan al II-lea.
1433: prima atestare documentară a "drumului Teleajenului" (Văleni - Drajna - Cerașu - Slon - Vârful lui Craiu - Tabla Buții - Vama Buzăului - Brașov).
1 octombrie 1473: este semnalată prezența lui Ștefan cel Mare la "Cetatea Teleajenului" (poate Homorciu), unde taie capetele pârcălabilor lui Radu cel Frumos, le ia în robie femeile și dă foc cetății.
1573: Alexandru al II-lea întărește fiilor popii Neagoe moșie "peste valea Vălenilor".
1580: Mihnea Turcitul dă o întărire marelui spătar Albina asupra moșiei Albinari (Ariceștii Zeletin), care ajungea până la hotarul Vălenilor. În 1581 tot Mihnea Turcitu întărește altora ocine în hotarul Berevoieștilor (azi cartier în Vălenii de Munte).
1608: Radu Șerban întărește marelui vornic Cernica și soției sale Chiajna satele Predeal Sărari, Văleni și Berevoiești, pe care le împarte jumătate cu mănăstirea de la Grădiște.
1645: prima mărturie documentară asupra județului Sacueni (Saac) cu capitala la Vălenii de Munte, de unde se va muta la Bucov în 1781.
1684: Miron Costin menționează în cronica sa Vălenii de Munte printre orașele Țării Românești.
1794: Târgoveții orașului sunt în proces cu egumenii mănăstirii din localitate, pentru regularizarea situației lor pe moșia acesteia.
1794: Se menționează în documente "târgul domnesc Vălenii de Munte".
1797: existența unui dascăl plătit la școala din Văleni.
1832: Văleniul numără 518 gospodării (cu 2590 suflete).
1848: Nicolae Bălcescu recrutează din rândul locuitorilor comisarii de propagandă David Almăjanu, I. D. Petrescu și Ion Gherasim Gorjan.
1907: se instalează aici istoricul Nicolae Iorga care deschide, în iulie 1908, Universitatea populară de vară.În partea de nord, orașul se învecinează cu comunele Teișani și Drajna, în timp ce în partea de sud are ca vecină comuna Gura Vitioarei. Comuna Predeal-Sărari și comuna Gornet sunt vecinii orașului în partea de est. În vest, orașul se învecinează cu Vărbilău (comună cu importante resurse naturale) și comuna Dumbrăvești.În anul 2002, orașul avea o populație de 13.309 locuitori, dintre care 13.207 români, 5 maghiari, 4 germani, 77 rromi ș.a. Din punct de vedere confesional populația era alcătuită din 12.812 ortodocși, 9 romano-catolici, 200 penticostali, 72 evangheliști ș. aImnul orașului a fost compus de Carmen Aldea Vlad și interpretat de Fuego.[5]
De două ori:
Privirea lui Iorga veghează din timp
Aici la Vălenii de Munte
Și cheia istoriei cere răstimp
Celor mulți care știu să asculte.
Refren (bis):
Loc de legenda ca-o lume de vis
Cu oamenii dintr-o bucată
Vălenii de Munte au cerul deschis
Străbunii veghează în vatră.
De două ori:
Privirea lui Iorga e vie oricând
Aici la Vălenii de Munte
Și pietre și râuri transmit într-un gând
Vălenilor locul de frunte.
Refren (bis)
De două ori:
Cinstind festivalul cu țuica dintâi
Se adună românii pe seară
Miroase-a prune din fiert și gutui
Vălenii-s bucată din țară


Sper ca te-am ajutat :D

2 răspunsuri:
| BiaSiAtat a răspuns:

Buna.Esti din Valeni? Eu sunt.Se numea Muzeul De Natura Valenii de munte.Iti dau un mesaj pe privat.

| unnimeni a răspuns:

Muzeul Memorial "Nicolae Iorga"
Valenii de Munte
Adresa: Str. E. Iorga, nr. 3, Valenii de Munte. jud Prahova