Nu nu nu.... Total gresit.Si eu am avut 2 ani deci stiu.Iti sunt lipite pe dinti niste patratzele din fier numite bracket-uri, pe masele se pun niste inele si ele tot lipite. Apoi se vine cu o sarma (arc)care se pune peste bracket-uri si se baga prin inel(are un tubuletz mic in partea din fata(spre exterior).Iar peste arc sunt pusi pe fiecare bracket cate un modul (niste elastice mici si colorate) ca sa nu iasa arcul. Aparatul se poarta intre un an jumate si 4 ani...depinde de probleme.Bafta
Aparatul dentar fix in forma cea mai simpla este format din niste bracketi care se lipesc pe dinti (cu ligaturile din plastic/metal aferente - in poza din link sunt plasticele colorate), niste inele care se pun pe molari - tot cu ceva adeziv/ciment - astfel incat sa ii circumscrie, si un arc (o sarma) care le uneste pe toate:
http://www.fesjon.com/wp-content/uploads/2...etal-braces.jpg
Aparatul se monteaza bucata cu bucata, si daca nu ai nevoie de vreo extractie sau mai multe ca sa iti faca loc sau alte operatiuni specifice cazului tau (detartraj, reparat vreo carie etc) si daca are "piesele" in cabinet, nu vad de ce nu ar dura putin.
Aparat dentar fix
Este cel mai utilizat, putand fi purtat dupa varsta de 11 in orice perioada a vietii si se poate corecta cu mare finete, aliniaza dintii cu o mai mare precizie decat aparatul mobil.
Este format din bracket-uri, arcuri, sarme, inele, butoni, elastice, etc.
Bracket-urile sunt placute (din diferite materiale: otel inoxidabil, aur platinat, diverse ceramici) care sunt fixate cu adezivi pe dinti. Bracket-urile se pot fixa pe suprafata vestibulara (fata vizibila) sau pe fata orala (numit aparat lingual / aparat dentar invizibil, pe parte nevizibila a dintelui, pe interiorul arcadelor dentare).
Inelele se fixeaza in jurul dintelui si servesc ca dispozitive de ancorare.
Arcurile sunt sarme de diferite forme, marimi si cu diferite propietati: elasticitate - revin la forma initiala daca sunt indoite, isi pot pierde elesticitatea daca sunt supuse unor temperaturi ridicate - pentru a putea fi indoite la capete si a nu leza obrazul, mucoasa etc.
Ligaturi de sarme care se prind in functie de fiecare caz in parte (de bracket si de arc sau sub alte forme) - nu sunt necesare in toate tratamentele ortodontice.
Arcurile trec prin bracket-uri si sunt atasate de inele. Arcul este prins de fiecare bracket cu ajutorul unor elastice - module, catene etc. (pot fi de diverse culori)
Strangerea arcului de bracket-uri exercita presiune asupra dintilor facandu-i sa migreze.
Important este ca aceasta migratie sa fie facuta in timp pentru ca dintii sunt fixati in os. In timpul migratiei osul "dispare" in partea in care se indreapta dintii, dar si "apare" -se formeaza- os in partea lasata libera prin migratie. Din acest motiv un tratament ortodontic corect cu aparat dentar este unul de durata - intre 1 an, 1 an si jumatate, 2 ani, poate chiar si 2 ani si jumatate in functie de complexitatea cazului, cat de mare este anomalia care se doreste remediata.
In general un aparat dentar fix este puratat aproape un an si jumatate, dar nu este o regula. Doar medicul ortodont va poate spune cat timp trebuie sa purtati un aparat dentar, studiind fiecare caz in parte si in functie de severitatea problemei dentare.
am gasit pe google
Cel care se infige in gingie nu e aparat dentar, e chiar proteza, care ti-o insurubeaza in maxilar.probabil ai facut confuzie