Compunerea cu aparteneța e cea mai aiurea parte a subiectului. E foarte strictă. Trebuie să ai mare grijă să iei în considerare sugestiile, o primă etapă. Am lucrat mult, ca olimpică la română, din toate testele date gen simulare, din sugestiile profei, pot să-ți fac o idee.
Un mic plan:
Definiția speciei/genului literar pentru care se cere aparteneța
În opinia mea, opera literară este.../ aparține genului..., deoarece prezintă toate particularitățile acestei specii literare/ acestui gen literar
În primul rând, argumentul de bază + exemple
În al doilea rând, un argument secundar+ exemple
În al treilea rând, (opțional, doar dacă mai ai ceva de adăugat)
Esențial ar fi să ai în conținutul compunerii exprimări de genul Pe de o parte...pe de altă parte. De asemenea.
În concluzie, reiei pe scurt argumentele prezentate.
Orice afirmație ai face trebuie să dai exemple din text. Știi că la exercițiile 1-5 sunt cerințe pe baza textului. Dacă e ceva ce poți introduce în compunere, introduci fără ezitare. Orice operă ai avea, explici titlul în raport cu mesajul textului. Zici din ce-i alcătuit și ce sugerează.
Ar fi indicat să ai câte o fișă cu noțiuni teoretice pentru specii și genuri literare.
Punctaj maxim nu-ți pot garanta. Niciodată n-am luat maxim. Dar poți lua dacă scrii complet din punct de vedere al conținutului, dar și corect din punct de vedere gramatical, ortografic. Să nu-ți scadă din punctajul pentru redactare. Nu te încurci în afirmații pe care le faci, fraze lungi sau nu știu ce exprimare de critic literar. Simplu, clar, concis.
Mult succes!
master78 întreabă: