Ce este Voodoo?
Este o forma derivata a celei mai vechi religii de pe pamant „Vodun", nume care insemna "zeu" intr-un dialect african. Religia s-a practicat inca de la inceputul civilizatiei, iar aparitia sa a fost datata oficial acum 10.000 de ani i.Hr. La inceput a fost practicata in diferite zone ale Africii, cu mult inainte ca europenii sa o colonizeze, insa forma actuala este strans legata de Haiti si perioada marilor descoperiri si colonizari.
Ce nu stiai despre Voodoo
Voodoo, precum crestinismul, islamismul sau iudaismul, este o religie monoteista, in care zeul suprem controleaza totul prin puterea si vointa sa. Insa pe langa acesta exista un numar foarte mare de „spirite" numite „Loa", fiecare cu propriul rol, carora oamenii incerca sa le intre in gratii prin rugaciuni. Acestia controleaza pamantul, sanatatea, universul, fertilitatea si celelalte aspecte ale vietii, avand puterea de a influenta in bine sau in rau fiecare aspect.
Voodoo se bazeaza pe doua convingeri principale. Mai intai ca intre viata si moarte exista un ciclu natural si normal, iar omul nu are rol individual, ci face parte dintr-un tot unitar. De asemenea, Voodoo sustine principiul care a facut obiectul multor cercetari si le-a dat bataie de cap oamenilor de stiinta, conform caruia orice cauza produce un efect si fiecare actiune va fi urmata de reactii, de multe ori imprevizibile. Toata lumea cunoaste azi efectul „butterfly", teorie conform careia bataia din aripi a unui fluture poate crea uragane in diverse parti ale lumii.
O religie dezvoltata intr-o zona in care bolile ciudate nu conteneau sa apara, iar conditiile de viata faceau ca varsta medie de viata a unui om sa fie de 35 de ani, trebuia sa se bazeze pe metode curative. Aproximativ 60% din practici nu sunt decat ritualuri misterioase prin care fortele divine sunt invocate pentru a readuce sanatatea bolnavilor. Se folosesc ierburi si alte leacuri facute de preoti, insa astazi sunt acceptate de acestia si medicamentele.
Mitul mortii face si el parte din religie. Se spune ca spiritele mortilor care nu sunt onorati de familiile lor devin periculoase si pot pune in pericol viata rudelor vii, in timp ce spiritele acelora care sunt onorati si nu sunt uitati, pot avea influente pozitive.
Rolul preotului in Voodoo este unul foarte important. Acesta poate face si desface blesteme, poate ghicii viitorul si prepara potiuni magice, multe dintre ele letale. Un alt aspect mistic este acela al ritualurilor practicate. De cele mai multe ori sunt folosite tobe care mentin ritmuri specifice, fiecare rugaciune avand un stil propriu. Dansurile care le acompaniaza reprezinta o apropiere de starea superioara. In timpul ritualurilor spiritele Loa intra in corpurile celor mai credinciosi dintre practicanti, prin intermediul carora se pot adresa celorlalti, adesea oferindu-le sfaturi pentru viitor.
Exista doua tipuri de Voodoo. Cel mai raspandit, „Rada", este practicat in proportie de 95% din adeptii acestei religii. Rada este religia Voodoo care promoveaza pacea si in care invocatiile sunt facute catre acei Loa buni. Cea de-a doua partea este denumita Petro si reprezinta magia neagra practicata in Voodoo. Aici au loc practici foarte periculoase si reprezinta o zona mai putin cunoscuta a acestei religii. Se spune ca preotii cultului Petro pot crea zombi sau face blesteme mortale.
Voodoo si impactul mass-media
Astazi Voodoo este considerata o religie cu impact negativ, din pricina faptului ca "legitimeaza" supranaturalul intr-o lume din ce in ce mai desacralizata. Insa aceste conceptii se bazeaza in cea mai mare parte pe cartile si productiile cinematografice in care caracterul acestei religii era supraevaluat. Imaginea actuala nu mai oglindeste miturile de altadata, ci reprezinta mai degraba un produs creat pentru a se castiga de pe urma lui.
Daca papusa Voodoo scapa de sub-control, cel mai simplu mod este sa o aruncati cand vine masina de gunoi.Astfel,nu va veti mai intalni niciodata!
Pai cam greau pentru ca odata facuta practic papusa este acea persoana si daca o arunci sau o arzi vei omora aceaq persoana
antologie întreabă:
misauratcuviata întreabă: