Păi,eu o sa fiu mai scurt decât ceilalţi, aşa că: Miezul său hidrogenul se transformă în heliu prin fuziune nucleară. În fiecare secundă, peste patru milioane de tone de materie sunt convertite în energie în nucleul soarelui, generându-se astfel neutrino şi radiaţie solară.
Conform cercetărilor actuale, vârsta Soarelui este de aproximativ 4, 6 miliarde de ani, și el se află pe la jumătatea ciclului principal al evoluției, în care în miezul său hidrogenul se transformă în heliu prin fuziune nucleară. În fiecare secundă, peste patru milioane de tone de materie sunt convertite în energie în nucleul soarelui, generându-se astfel neutrino și radiație solară. Conform cunoștințelor actuale, în decursul următorilor aproximativ 5 miliarde de ani Soarele se va transforma într-o gigantă roșie și apoi într-o pitică albă, în cursul acestui proces dând naștere la o nebuloasă planetară. În cele din urmă își va epuiza hidrogenul și atunci va trece prin schimbari radicale, întâlnite des în lumea stelelor, care vor conduce printre altele și la distrugerea totală a Pământului.Hidrogenul reprezintă aproximativ 74% din masa Soarelui, heliul 25%, iar restul este constituit din cantități mici de elemente mai grele. Datorită acestei compoziții și a temperaturilor ridicate, pe Soare nu există o crustă (scoarță) solidă, și nici materie în stare lichidă, toată materia solară fiind în întregime în stare de plasmă și gazoasă. Masa Soarelui este insuficientă pentru a genera explozia într-o supernovă, în schimb, în 4-5 miliarde de ani, el va intra în faza de gigantă roșie, straturile exterioare urmând să se extindă, în timp ce hidrogenul din centru va fi consumat, iar miezul se va contracta și încălzi. Fuziunea heliului va începe când temperatura în centru va ajunge la 3×108 K. Deși probabil expansiunea straturilor exterioare ale Soarelui va atinge actuala traiectorie a Pământului, cercetări recente sugerează că în faza premergătoare, datorită pierderii de masă, orbita Pământului va fi împinsă mai departe, prevenind astfel înghițirea Pământului (totuși atmosfera Pământului se va evapora și împrăștia). Spre centrul Soarelui este din ce în ce mai cald, iar materia este din ce în ce mai comprimată. În centru temperatura ajunge la 15 milioane de grade, iar presiunea este de 100 milioane de ori mai mare decat cea din centrul Pământului. În acest cuptor, atomii de hidrogen se aglomerează câte patru și se transformă în atomi de heliu. În cadrul acestei reacții de fuziune nucleară se degajă căldură și lumină, sursa strălucirii Soarelui. În fiecare secundă, 564 de milioane de tone de hidrogen se transformă în aproape 560 de milioane de tone de heliu în centrul Soarelui, iar diferența, mai mult de 4 milioane de tone pe secundă, se transformă în energie radiativă (în jur de 383 yotawatt, adică 3, 83 x 1026 Watt). Zona unde se produc aceste reacții nucleare nu reprezintă decât un sfert din raza Soarelui, dar ea cuprinde jumătate din masa acestuia. Lumina emisă în această zonă centrală a Soarelui nu ajunge la suprafața sa decât după două milioane de ani. Petele solare au un aspect întunecat pentru că ele sunt mai reci decât regiunile din jur. Ele sunt adeseori asociate în perechi, care se comportă ca polii unui enorm magnet. Pot rămâne vizibile timp de mai multe săptămâni. Numărul petelor care pot fi observate pe Soare variază după un ciclu de aproximativ 11 ani. Sper ca tiam fos de folos fundita?
@andreigroza14:n-am luat de pe niciun site daca vrei sa stii o fost de la un proiect ce l-am facut impreuna cu niste colegi despre soare si dupa acel proiect ne-am hotarat sa-l vada toata lumea asa ca ne-am facut cont pe wikipedia si am scris proiectul acolo si nu tot ce citesti acolo a fost scris de noi, profesoara a zis ca e un proiect foarte bun si ne va ajuta sa-l amplificam si toate datele acelea stiincifice sunt de la profeasoara daca vrei iti poti face si tu un cont pe wikipedia :P http://ro.wikipedia.org/....../index.php
Site-ul pe care l-am dat este pentru autentificare iar asta: http://ro.wikipedia.org/....../index.php este pentru ati crea un cont :P:P:P:P:P:P:d
Soarele contine hidrogen (combustibilul sau). Acesta arde regulat.Cand hidrogenul dintr-o stea se termina aceasta incepe sa fuzioneze atomii de hidrogen aastfel dvenind heliu, heliul devenind carbon, etc.acestea tot fuzioneaza pana se ajunge la elementul fier...fierul nu poate fuziona, atunci moare steaua si atunci incepe haosu:soarele se va mari va inghitii primele planete va parjoli suprafata pamantului stii tu. apoi va exploda proces numit supernova. apoi va ajunge o pitica alba. pitica alba se stinge si ea treptat. in final dupa lung timp ramane un glob negru cu marimea cam jumatate din cea a pamantului dar de 50.000 de ori mai grea. Deci soarele sta aprins datorita hidrogenului. PS:Soarele nostru mai are rezerve de hidrogen pentru inca paroximativ 5, 3miliarde de ani
Alexandra.un copy/paste putea da oricine. macar ai citit tot ce i-ai scris la tipu asta?
Tot ce ai luat ai copiat de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Soare#Istoria_.C8.99i_destinul_Soarelui
Ce greu e sa faci un proiect.mai bine ma uit la alt episod din ''How the Universe Works'' si dau raspunsu... tipu vroia sa stie cum sta soarele aprins si noi i-am dat aproape toata viata(ca nu am specificat cum se creeaza o stea din nebuloase)