anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca sistemul de invatamant este,, gratis" de ce mai scoatem cate un ban din buzunar? Si de ce nu folosim manualele pe care ni le da? De ce trebuie sa cumparam noi culegeri?
Eu tin minte ca in generala, ba chiar si acum in fiecare an am nu am folosit deloc manualele si trebuia sa cumpar culegeri. cel putin la romana si matematica. straight face La voi cum este?
Cam cati bani cheltuiti cu scoala? Daca tot e asa,, gratis?"

6 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Cand eu eram la scoala dateam doar fondul scolii asta in generala si in liceu atat, in rest n-am platit pentru altceva din cate imi amintesc eu

| Nemessys a răspuns (pentru RAY):

Eu in generala mereu am cumparat pentru romana si mate.
in a9-a tot la fel + religie
in 10-a la fel ca in a9-a + atp. Am mai dat si bani pentru niste carti pentru a11-a si a12-a la romana pentru bac.straight face Era o promotie si na. straight face Dar totusi astea care ni le ofera sunt manuale vai de capul lor...pagini rupte, mazgalite, in mare parte inutile...

| T0T a răspuns:

Manualele în mare sunt învechite, iar programele se schimbă, se eliberează din materie. E normal că e nevoie și de alte manuale. De asemenea și eu dacă o să fiu profesor voi prefera mai degrabă o culegere, aleasă pe placul meu, decât un manual din 98 care mi se impune, să nu mai zic că sunt foarte bune pentru exercițiile suplimentare că poate manualul nu are cât și exact ceea ce consider eu util.

Răspuns utilizator avertizat
| Kiwibibilă a răspuns:

Si eu am culegeri si la romana, engleza, franceza, mate, fizica, chimie, info, si toate au preturi de peste 20 de lei dar daca le gasesc le cumpar cu 5-10 lei la mana a 2-a. Mai am si atlas la geografie,

| Notmyaccount a răspuns:

Intr-adevar se cheltuie bani grei pentru culegeri si alte auxiliare scolare. Stii de ce? Pentru ca manualele nu mai sunt actuale. Daca te uiti atent, majoritatea manualelor sunt din anii 1999-2002. Atunci erau tiparite in premiera. Bineinteles ca s-au mai tiparit manuale si in anii urmatori, dar aceleasi manuale. Prpgrama se schimba constant. La clasele de generala a fost o mare problema de-a lungul ultimilor 5 ani. Copiii nu au avut manuale. Pentru ca nu le-au primit. Manualele nu au ajuns in scoli la data inceperii scolii, ci pe ultima suta de metrii, inainte de a se lua vacanta de vara. Ce era sa faca invatatorii? Sa se uite pe pereti? Au comandat auxiliare. Acum ca unii dascali comanda manualele doar ca sa se afle in treaba, sunt cazuri exceptionale. Intr-adevar si eu am profesori care comanda cate doua culegeri si de abia rezolva una singura. Dar nu pot sa zic acelasi lucru si despre restul profesorilor.
Nu pot sa iti zic o suma exacta. Dar la matematica am avut 2 culegeri, la romana am avut 1 culgere, la germana( nu am avut anul acesta) am avut in alti ani 1 culegere, iar la engleza (mi se pare absurd sa imi ceri culegere la o limba, pe care o studiez ca pe o limba straina, si la care primim manuale bine concepute ) cumparam culegerea si de multe ori si manualul. Iar de-a lungul anului cumparam carti in limba germana care sunt destul de scumpe... Cred ca se duc in jur de 150-200 lei in fiecare an doar pe culegeri.
Daca esti singurul copil, probabil parintii nu resimt costutile atat de accentuat. Dar daca mai ai cel putin un frate sau o sora costurile se dubleaza.
Deci... Cam scump... Dar nu e vina profesorilor.