| BaiatulCuDobermanul a întrebat:

Dau Funda! Salut spuneti va rog cu voi intelegeti expresia "emana fluide linistite "

Răspuns Câştigător
| bogdan72 a răspuns:

Emana, desi ar ca sens de baza a degaja (gaze, vapori, un miros etc.), poate avea si sensul de - citez: "2. Intranz. A proveni, a veni de la...; a izvorî, a-și avea originea."

Acum nu stiu daca e folosit cu sens propriu sau figurat. Mie imi suna a figura de stil toata ziua si atunci lucrurile se schimba. M-ar ajuta (macar) sa stiu la cine se refera. Cine emana fluide linistite? Si in ce context?

| BaiatulCuDobermanul explică (pentru bogdan72):

Este la sens figurat, o carte emana fluide linistiteajutama te rog si iti dau funda cistigatoare

| bogdan72 a răspuns (pentru BaiatulCuDobermanul):

E inca destul de ambiguu. Sunt multe unghiuri din care o poti privi. Pe de-o parte poate sa fie o exprimare medicala metaforica, in felul lui Cartarescu - cand zici fluide, te gandesti la cele organice sau cu efect asupra organsimului, in general sange (cu sensul de viata), dopamina (secretie a neuronilor ce provoaca stari de la acalmie, la extaz, excitatie, euforie), hormoni, in special adrenalina, atropina (substanta care provoaca dilatarea pupilelor; efect dat de cele mai multe droguri). Tragi linie si iti iese un organism nou, fantastic, in care cititorul se incorporeaza, un organism cu simturi adancite, dintr-o altfel de viata, ca un intreg organ de absortie a lumii sensibile a cartii in care ajunge sa traiasca. Din alta perspectiva, cartea insasi este un alt organism si o lume paralela.

Pe de alta parte, poate fi o metafora simpla. Imaginea unui izvor linstit emana, la randul ei, acalmie. In viziunea asta, efectul - "ridicat la patrat" - este foarte vizibil, sugestiv. Bineinteles vorbim de o carte citita, mai degraba o entitate, nicidecum de un obiect fizic, patru coperti si o adunatura de hartii mazgalite. Iar pentru ca aceasta sa prinda viata, este dependenta de cititorul ei. Omul care traieste intr-o carte este unul visator, omul care citeste una este calm, rabdator. Ai nevoie de ultimele doua ingrediente ca sa duci una pana la capat, ai nevoie si de un pic din primul ca sa iti si placa. As putea sa mai bat campii inca 5 ani, dar nici eu nu am inteles prea bine, mai ales ca nu stiu contextul...

2 răspunsuri:
Întrebări similare