Din punctul meu de vedere răspunsul e destul de simplu. Mie mi se pare că reiese clar diferența dintre generații și implicit diferențele dintre valorile care se aplicau acum câteva zeci de ani și cele din zilele noastre. Pentru cei care au trăit în comunism, munca însemna muncă fizică, multă lume nu poate să înțeleagă că și butonând o tastatură 8 ore pe zi poate fi tot muncă, și nu doar atât, o muncă mai bine plătită decât munca fizică. Mai intră în considerare și faptul că generațiile mai în vârstă nu sunt atât de obișnuite cu tehnologia și nu înțeleg ce ar putea implica munca în I&T de exemplu.
Să nu uităm că, până nu cu mult timp în urmă, sistemul tradițional de muncă suportat și încurajat de stat era cam singurul disponibil iar posibilitatea ca tinerii să decidă să muncească fără carte de muncă și să apeleze la pensie privată este doar recent introdus în legislație.
Foarte adevarat ce spui. Si ei nu vor pensie privata, vor sa-si faca propria lor pensie.
Apropo, eu am vazut si tineri de varsta lor care ii blaman si care desi erau tineri, si ei aveau mentalitatea aia de pe vremea comunismului.
"ca nu vor sa munceasca 45 de ani pe un salariu mizerabil ca dupa aia sa primeasca o pensie mica"
Decat putin, mai bine deloc. Cam asa s-ar traduce asta.
Unii nu vor deloc sa munceasca. Altii nu au nici un fel de pregatire, chiar daca ar dori sa faca ceva. Altii mascheaza dorinta de munca invocand "abuzurile".
Nu prea am inteles ce ai vrut sa spui mai exact cu,, decat putin, mai bine deloc". Am si precizat in intrebare ca ei lucreaza si au un salariu mai mari decat salariul mediu pe economie si ca vor sa-si faca propria pensie inloc sa o astepte pe aia de la stat.
Eu stiu ca altii nu vor sa munceasca, dar dupa cum am zis si in intrebare, nu vreau sa vorbesc despre categoria aia de tineri. Vreau sa vorbesc si despre aia care aleg alt drum, care vor sa faca altceva. De ce si acestia sunt considerati lenesi?
,, altii mascheaza dorinta de munca invocand abuzurile". Nu te pot contrazice, dar nu poti nega ca abuzurile, nedreptatea sau bullying-ul nu exista deloc la locurile de munca din tara noastra. Daca tu ai avut norocul sa nu dai peste un angajator care incalca constient legea fara niciun regret, sa stii ca altii nu au avut acest noroc.
morandi întreabă: