anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce depresia este numita "boala secolului"?
Inainte era viata mai buna fata de acum sau care poate fi motivul?

Răspuns Câştigător
| T0T a răspuns:

Depresia nu era investigată așa mult. Fii convins că depresia exista și înainte. Dacă e mai răspândită și de ce? E discutabil.
Uite, odată cu ușurarea vieții, oamenii devin mai slabi. Vezi exemplul pisicilor cu predecesorii lor fioroși. Acum pisicile sunt mai proaste și mult mai slabe, sunt mult mai vulnerabile bolilor etc. La noi e la fel. Totuși, noi fiind și ființe inteligente, nu numai că devenim mai slabi, dar gândim și medităm fără să acționăm. Din lipsă de ocupație și alte activități grele, tindem să ne gândim mai mult la viață și să realizăm că viața este 0. Unii nu pot face față gândului. Alții devin fulgi de nea deoarece drepturile multe nu rezolvă neapărat conflictul interior. Omul e făcut să caute conflicte. Cu cât rezolvi problemele mari, cu atât te legi de problemele mici (care sunt multe).
Pe de altă pare, digitalizarea înseamnă și interacțiune mai puțină, înseamnă și o mai mare importanță pe care tinerii o pun în părerile care li se acordă. Practic aceștia devin dependenți de ele și se limitează în a se exterioriza cu onestitate pentru a nu încălca trendul sau linia care poate să îi facă nepopulari sau detestați de ceilalți tineri. Unii devin anxioși social din pricina asta. Pe lângă toate astea, e dovedit că avem nevoie de interacțiuni sociale pentru a ne menține sănătoși psihic. Nu că pandemia ar fi ajutat, ba din contră.
O altă treabă ar fi stagnarea. Și asta e legată de mulți factori.
Sunt mult mai multe posibile motive, dar nu vreau să îmi fac răspunsul prea lung.

3 răspunsuri:
| mgtow a răspuns:

Din cauza ca bogatii vor sa ajunga mai bine pe scala yerarhiei si saracul sa ajunga sclav ca pe vremuri, guvernele sant vinovate pentru ca nu doresc ca oamenii de rand sa aiba un trai decent si vin cu scuze ieftine gen inflatie, datorii, probleme pentru ca nu le pasa, sa faca ei buzunaru gros e prioritatea.

| SharpEagle a răspuns:

Motivul este in primul rand social media toxica, ce a creat generatii intregi de oameni twisted, care s-au format doar pe mecanismul recompensei de scurta durata si nu mai stiu ce inseamna sa investesti efort si energie pe lunga durata, vor rezultate imediate si nu obtin, caci viata bate "filmul", iar asta duce la frustari si angoase. Ma refer aici la reflexul psiho-emotional care se cimenteaza cand functionezi doar din "like"-uri.
Generatii care s-au format pe o fundatie fake, pe minciuna, manipulare, modele umane artificial create, ireale, photoshop-ate, gunoaie sociale multe dintre ele, ridicate la rang de arhetipuri sociale pozitive. Modele care au generat tot felul de complexe in ceilalti, senzatia ca nu sunt suficienti asa cum sunt, ca nu sunt buni, frumosi samd.
Oameni care nu mai pot gandi cu capul lor, nu mai au simt critic, traiesc mereu in alte naratiuni, ale altora, conform cu agende sau la voia soartei.
Zgomotul digital continuu (poluare digitala), lipsa unei ierarhii sanatoase de valori, oameni care nu se regasesc, nu-si vad nici un rost, nu au repere, sunt debusolati, manipulati si exploatati.
Apoi, timpul din ce in ce mai scurt petrecut cu oameni in cane si oase, cu interactiuni sociale "live", eye contact samd (uita-te in transportul in comun, toti sunt zombificati, stau doar aplecati in telefoane, zici ca e o plaga, o ciuma peste ei). Desi senzatia lor este ca au interactiuni sociale mai intense ca niciodata, in realitate sunt din ce in ce mai singuri, iar singuratatea asta e una cronicizata, care face rani adanci...
Ar mai fi si timpul din ce in ce mai scurt petrecut cu sine, in introspectie si intru curatarea de balast, ordinea in minte, reasezarea in matca proprie, caci oamenii sunt mult prea ocupati cu ceva din exterior, traitori in digital si la TV.
Toate astea coroborate cu un somn de foarte proasta calitate, care nu mai asigura recuperarea psihica, emotionala. Alimentatia mizerabila, poluarea fonica, micro stress-ul de la nivelul tuturor organelor, continuu bombardate cu toxicitate din toate partile.
Personal cred ca umanitatea se intreapta intr-o directie de rahat. E un experiment social care fie a esuat randomly, fie a fost pregatit ca atare...
Ehe....multe spus aici, dar ma opresc, ar fi probabil off topic.

| Kundalini a răspuns:

Depresia este cauzata de stresul cronic (de nivelul crescut de cortizol din creier). Un ultima perioada de timp (ultima suta de ani), sociatatea a evoluat foarte mult, iar asta a adus si un nivel destul de mare a stresului. Nu suntem capabili sa ne obisnuim cu schimbari atat de rapide, intr-un interval atat de scurt.
In plus, nu facem suficienta miscare, relatiile noastre sociale sunt tot mai slabe, iar timpul petrecut online este mult prea mare. Toate asta reprezinta un cumul de factori ce duc la stres si dupa la depresie sau anxietate.