Invata sa scrii si apoi revino cu alta intrebare, deci o faci si apoi iti ies bube, esti fata sau baiat?
Herpesul genital este o infectie virala transmisa pe cale sexuala si afecteaza pielea si organele genitale.
Nume alternative: Herpes - genital; Herpes simplex - genital; Herpesvirus 2; HSV-2
Cauze, incidenta si factori de risc:
Herpesul e cauzat de doi virusi
* Herpes simplex virus tipul 1 (HSV-1)
* Herpes simplex virus tipul 2 (HSV-2)
Virusul HSV-1 este virusul responsabil de leziunile dureroase si poate fi transmis prin fluidele din gura. Este responsabil pentru un numar scazut de forme de herpes genital. Oricum HSV poate fi trasmis cu usurinta in tmpul unei partide de sex oral, din fluidele din gura la organele genitale.
Virusul HSV-2 cauzeaza majoritatea formelor de herpes genital. HSV-2 se poate raspandi prin secretiile din gura sau ale organelor genitale.
Virusul Herpes Simplex (HSV) se raspandeste de la o persoana la alta prin contact la nivelul pielii. Virusul se raspandeste prin leziunile vizibile sau prin scurgerile la acest nivel in timpul eruptiei sau pur si simplu prin atingerea zonei infectate, chiar inainte de aparitia simptomelor.
HSV este transmis la acea zona a pielii cu care intra in contact. Totusi exista si alte cateva cazuri in care se poate transmite si prin alt tip de contact. De examplu, o varianta a herpesului cunoscuta ca "gladiatorul" poate fi transmis in timpul practicariisporturilor de contact, cum ar fi wrestlingul.
Locurile comune de infectie cu herpesul genital la femei includ:
anusul
cervixul
interiorul coapselor
labiile
vaginul
Gura poate fi de asemenea un loc de infectie pentru ambele sexe.
Simptome:
Pentru persoanele care contracteaza pentru prima data virusul HSV-1 sau HSV-2 infectia initiala implica atat zona locala de contact cat si restul corpului.
Simptomele generalizate includ:
scaderea apetitului
febra
indispozitie
dureri musculare
Simptomele locale includ eruptii repetate a unor basici mici si dureroase, pline cu fluid incolor sau roz in zona organelor genitale, a rectului sau zone invecinate ale pielii.
Inaintea aparitiei acestor basicute persoana va simti cresterea senzibilitatii pielii, intepaturi, arsuri, mancarime sau durere in zona locului in care acestea urmeaza sa apara. Cand aceste basicute se sparg lasa zone ulceroase adanci care sunt extrem de dureroase. La un moment dat aceste zone fac o crusta si se vindeca cu greutate, in 7-14 zile.
Eruptia poate fi acompaniata de marirea si intarirea ganglionilor inghinali (de la baza chilotului). Femeile pot in paralel cu herpesul genital sa sufere si de scurgeri vaginale si urinare dureroasa.
Odata ce o persoana este infectata virusul se ascunde in celulele nervoase facand foarte dificila misiunea sistemului imunitar de a-l gasi si distruge. In interiorul celulelor nervoase virusul poate ramane multa vreme in stare latenta (inactiv).
Infectia insa se poate reactiva practic oricand, moment in care basicutele vor acoperi din nou organele genitale, anusul, interiorul coapselor sau gura.
Iata cateva evenimente care pot reactiva virusul care provoaca herpesul genital:
oboseala
iritatia mecanica
menstruatia
stresul
Aparitia herpesului genital este recurenta si poate sa fie o data pe an sau chiar mai des daca simptomele par sa fie continue. Infectiile recurente la barbati sunt in geneal mai blande si mai scurte decat la femei.
Semne si teste:
cultura virala cu fluidul obtinut din basicutele lezate este pozitiva pentr Herpes Simplex Virus. Virusul herpesului genital se poate dezvolta in 2-3 zile.
prelevarile de fluid din basicute pot detecta prezenta ADN-ului si se poate preciza daca virusul este sau nu prezent in basicute
testul Tzank facut din leziunile de piele poate de asemenea confirma prezenta virusului herpesului genital. Acest test implica injectarea in basicutele cu fluid a unor celule umane cu ajutorul unui ac. Daca celulele din fluid contin particule virale atunci acestea devin vizibile. Totusi acest test nu poate determina cu exactitate care dintre tipurile de virusi exista in basicute.
Testele pe baza de anticorpi elaborate recent determina daca persoana are HSV-1 ori HSV-2. Aceste teste pot preciza inclusiv daca persoana a fost expusa in trecut la acest virus (testul IgG) sau recent (testul IgM).
Tratamentul herpesului genital
Herpesul genital nu poate fi vindecat. Oricum tratamentul viral poate reduce aparitia simptomelor. Medicamentatia poate rapid sa usureze suferinta si disconfortul din timpul eruptiilor si poate scurta perioada de vindecare. Medicamentatia a aratat ca poate sa grabeasca vindecarea si sa diminueze simptomele la primele eruptii mai mult decat in episoadele recurente de herpes genital HSV-1 si HSV-2.
Daca este absolut necesar se poate aplica o terapie supresiva zilnica care ajuta la micsorarea recurentei virusului genital la pacientele cu eruptii frecvente.
Pentru eficienta tratamentului, aplicati terapia inca de la primele simptome.
Posibile efecte secundare date de medicamentele impotriva herpesului:
oboseala
dureri de cap
senzatie de greata si voma
mancarimi
tremuraturi
Unii oameni au nevoie de tratament intravenos in timpul eruptiei herpesului genital care implica si creierul, ochii si plamanii. Totusi aceste complicatii apar la persoanele care au un sistem imunitar compromis.
Baile calde pot usura durerile provocate de leziunile genitale. Curatarea usoara cu sapun si apa e recomandata. Daca totusi se dezvolta o infectie secundara se poate folosi un antibiotic local sau oral.
Prognoze
Odata ce ai fost infectat virusul ramane in corp pentru restul vietii. Unii oameni nu mai au niciodata un al doilea episod, iar altii au recurente frecvente.
Multe persoane descopera ca herpesul genital reapare asociat cu urmatoarele boli:
oboseala
stare generala slabita (operatii, stop cardiac si pneumonie)
imunosupresoarele datorate medicamentatiei impotriva SIDA cum ar fi chimioterapia sau steroizii
stresul fizic sau emotional
menstruatia
traumele zonelor afectate, inclusiv activitatea sexuala
Pentru persoanele cu un sistem imunitar normal herpesul genital ramane o afectiune localizata si deranjanta, rareori amenintatoare pentru viata.
Complicatii
Multe complicatii sunt asociate cu herpesul genital. Acest tip de virus are o mare importanta pentru femei deoarece studiile au dovedit faptul ca poate cauza cancer cervical. Riscul este cu atat mai ridicat cu cat HSV este prezent in combinatie cu virusul Papilloma uman (HPV), virusul responsabil de negii genitali.
Pentru femeile insarcinate HSV-1 si HSV-2 aflat in afara organelor genitale sau pe traseul bebelusului pentru nastere este o amenintare serioasa pentru acesta. Infectiile la nou-nascuti pot duce la meningita herpetica, viremia herpetica, infectie cronica a pielii si chiar moartea.
Infectiile cu herpes sunt o problema serioasa pentru persoanele cu sistem imunitar slab cu ar fi bolnavii de SIDA, cei care fac radioterapie, chmioterapie sau iau doze mari de cortizon. Aceste persoane pot sa dezvolte infectii si la alte organe cum ar fi:
encefalitele (rar)
esofagita herpetica (infectia cu herpes a esofagului)
keratita herpetica (infectia cu herpes a ochiului)
hepatita herpetica (infectia cu herpes a ficatului)
incontinenta
infectiile persistente ale membranelor mucoaselor si pielii nasului, gurii si gatului
pneumotita (infectia cu herpes a plamanului)
boli recurente
imprastierea virusului la alte organe ale corpului
mielopatia transversa (infectie care se extinde de-a lungul coloanei vertebrale)
Preventia
Prezervativul ramane cea mai eficienta metoda de a evita contractarea herpesului genital. Este importanta folosirea prezervativelor din latex, nu a celor din membrane animale, pentru ca prin acestea virusul va trece cu usurinta.
Folosirea medicamentelor anti-herpes ajuta de asemenea la raspandirea virusului.
Preventia este dificila mai ales ca herpesul genital poate fi transmis de catre o persoana care nu manifesta simptome. Totusi persoanele care au herpes genital ar trebui sa evite contactul sexual in perioada in care leziunile sunt active.
Femeile insarcinate cu infectii cu herpes genital ar trebui sa-si faca examinari saptamanale ale cervixului si organelor genitale pe masura ce termenul nasterii se apropie. Daca culturile virale sunt pozitive la virusul herpesului genital sau exista leziuni active si nasterea se apropie, este necesara interventia chirurgicala in vederea efectuarii operatiei de cezariana.
Vaccinurile impotriva herpesului sunt inca in faza de experiment, oricum acestea nu sunt un tratament vindecator pentru persoanele care au deja herpes.
marianpurdea întreabă:
vapuppetoti întreabă: