| elena272 a întrebat:

De ce imi este frica sa ma impun in fata oamenilor? De exemplu, daca imi gresesc mi-e frica sa marturisesc si sa vorbesc deschis si tot asa. Din cauza asta am stricat si relatia avuta deoarece nu am ajuns la un consens si cateva prietenii deoarece presupun ca din cauza mea s-a ajuns la intelegeri gresite. Cand ma simt rau,nu spun niciodara si cand imi propun sa vorbesc ma ia atacul de panica si o senzatie de plans, asa ca raman tacuta ca sa nu incep sa plang. Asta mi se intampla si cu prietenii mei apropiati si cu parintii, desi uneori pot sa fiu deschisa, dar in mare parte nu. Dar nu stiu ce am asa teama asta. De ce? Va rog exeplicati-mi si mie ca nu pot intelege si nu este o chestie recenta, asa am fost si in copilarie, insa parca nu eram asa grav ca acum.

Răspuns Apreciat de Editori
| StoicAnalysis a răspuns:

Anxietate sociala. Iti este teama de a fi judecata sau mustrata de ceilalti asa ca eviti conflicte sau pareri ce ai vrea se le dai. Posibil sa fie o trauma din copilarie sau deprinsa din comportamentul parintilor. Banuiesc ca esti adolescenta acum, deci e normal sa se intensifice starile de anxietate, pentru ca la varsta ta, au loc schimbari hormonale in corpul tau si ai niste responsabilitati in plus fata de cand erai copila.
Singura ta scapare este parodoxal vorbind, sa nu incerci sa scapi. Pentru ca mintea ta crede ca nu e ok sa-ti impui punctul de vedere pentru ca e un risc fatal ce duce la moarte, si trebuie sa taci. E un instinct primar ce ne bantuie pe toti la un moment dat.

Trebuie sa te expui in mod voit la discutii si conflicte pas cu pas pentru a-i arata mintii tale ca nu te omoara nimeni daca te implici in ceva. Poti incepe cu parintii tai aceasta discutie si sa-i rogi sa te ajute sa formulezi un dialog cu ei bazat pe conflicte si pareri pentru a te antrena. Apoi daca prinzi curaj, cu cel mai bun prieten sau cea mai buna prietena a ta, si asa mai departe, pana cand iti intra in reflex.

3 răspunsuri:
| dullcat a răspuns:

Cauza vine cel mai probabil din copilarie.Mergi la psiholog pentru a afla care e.

| Mihhhhhhhh a răspuns:

Îți e frica pentru ca te temi sa nu ii pierzi. Crede-ma, cine e real și te iubește n-o sa plece. Așa ca exprima te frumos in fata lor și nu te lasă călcată in picioare.

| VladAntonio a răspuns:

Insecuritate, cam asta ar fi numele corect al sentimentului pe care il traiesti.
El se trateaza prin inteligenta si capacitate de rabdare, incearca sa nu mai iti pui presiune singura pe tine.
Invata sa te cunosti.

Sper ca raspunsul meu sa-ti fie de ajutor ( Vlad ).