Atât fetele, cât şi băieţii au parte de ele. Fie că le numiţi coşuri, puncte negre sau acnee, aţi prefera să vă lipsiţi de ele. Sunt puţini norocoşii care cresc fără să fi avut vreodată un coş. Cei mai mulţi dintre noi trebuie să lupte cu această problemă un an sau chiar doi. Este o festă cam urâtă pe care ne-o joacă natura, exact în momentul în care devenim interesaţi de sexul opus. Tocmai când vrem să fim mai atrăgători, apare câte un coş.
Totuşi, în mod ciudat, coşurile sunt provocate de ceva care face bine pielii. În jurul vârstei de 13-14 ani, hormonii tăi încep să acţioneze în mod suplimentar asupra glandelor sebacee. Aceste glande se află în piele. Sarcina lor este de a produce un fel de ulei gras care păstrează pielea suplă şi sănătoasă şi previne uscarea ei.
Din nefericire, în timpul acestei perioade din viaţă, glandele sebacee devin "harnice" şi produc mult mai multă grăsime decât are pielea nevoie. Acest ulei suplimentar rămâne blocat în găurile mici din piele numite pori împreună cu puţină murdărie din mediul exterior. Rezultatul e că te pricopseşti cu un coş de toată frumuseţea. Ce poţi face în legătură cu asta?
Din nefericire, nu poţi face mare lucru în legătură cu producţia exagerată de ulei. De îndată ce glandele sebacee s-au pus pe treabă, sunt greu de oprit. Dar sunt câteva lucruri pe care le poţi face să opreşti dezvoltarea coşurilor, sau măcar să le faci să dispară rapid:
1. Nutriţioniştii, adică cei care ştiu ce e bine şi ce nu e bine să mâncăm, spun că n-ar trebui să mâncăm multe bomboane sau îngheţată, sau să bem prea multe băuturi dulci. Pielea ta coţine deja destul zahăr şi ulei pentru a funcţiona cum trebuie.
2. Spală-te cât mai des. Păstreaz-ţi pielea curată, şi astfel vei scăpa de mizerie.
3. Orcât de mult te-ar tenta, nu-ţi stoarce coşurile. Un coş stors se menţine mai mult, doare mai tare, arată mai rău şi câteodată lasă cicatrice.
Până la urmă coşurile dispar. Cât de mulţi adulţi cu coşuri aţi văzut?
Ps. Vezi şi site-ul: www.romedic.ro/boli/Acneea
Cosurile apar: la pubertate; datorita unei igiene necorespunzatoare; poate fi si genetic.
Nu stiu, sincer mie nu imi apar.Multa lume imi spune sa ma spal bine de tot pe fata de dimineata.
In primul rand din cauza hormonilor care-si schimba procentul in perioada pubertatii si a adolescentei, iar in al doilea rand din cauza excesului de sebum!
Una dintre cauze ar fi varsta adolescentei, iar alta ar fi din cauza fumatului. Altceva nu mai stiu.
Cosurile va apar pentru ca sunteti la perioada pubertatii, dar cu un tratament adecvat si o igiena corespunzatoare in timp ele o sa dispara.Sau s-ar putea sa aveti unele probleme de ten. Sfatul meu ar fi sa ceresti si sfatul unui medic dermatolog, el fiind cel ma in masura sa va sfatuiasca in aceasta problema.