Adolescenta debuteza cu pubertatea si se incheie cu maturitatea (momentul cand individual devine adult). Adolescenta este caracterizata de un salt in dezvoltarea fiziologica generala (greutate, inaltime si forma a corpului, mai ales prin cresterea si maturatia organelor genitale si aparitia caracterelor sexuale secundare), dar si psihologica. Aceste modificari genereaza modificari si adaptari psihologice si sociale, transformand astfel indivizii din copii in adulti.
tele adolescente sunt foarte preocupate de aspectul fizic. Stresul adolescentelor combinat cu variatiile si dezechilibrele hormonale determina la acestea aparitia unei labilitati psihice, combinata cu proasta dispozitie si anxietate. Fetele isi compara intre ele forma si dimensiunile sanilor, functia menstruala, dar se pot folosi si de baieti pentru a-si evalua feminitatea.
Adesea, fetele se ataseaza intens de o prietena de acelasi sex, cu care ar dori sa semene. Aceste prietene sunt uneori inseparabile si tind sa se imbrace, sa vorbeasca si sa gandeasca la fel. Ele pot petrece ore in sir analizand cele mai mici detalii de comportament.
Urmatoarea etapa a adolescentei incepe la fete cu varsta cuprinsa intre 13 si 16 ani, iar la baieti intre 14 si 17 ani. Perioada schimbarilor fizice rapide a trecut si adolescentul se concentreaza mai mult pe identitatea personala: "cine sunt?", "ce voi face cu viata mea?".
Aceasta este perioada in care se dezvolta personalitatea. Este perioada criticarii parintilor, ai autoritatilor adulte precum si ai atitudinilor lor fata de adolescenti. In aceasta perioada isi declara independenta fata de familie si devin intens implicati in grupurile de prieteni, adoptand subcultura adolescentilor. Imita colegii de grup, alte cunostinte si figuri publice in general toate personajele pe care le admira. Incep sa-si cladeasca anumite planuri despre cariera. Ultima faza a adulescentei incepe pe la 16 sau 17 ani si poate dura pana la 21 de ani. Procesul de dezvoltare si crestere in inaltime se incheie, mai intai la fete (in jur de 16 - 17 ani) si ceva mai tarziu la baieti ( 17 - 21 de ani). In aceasta perioada adolescentii se pregatesc pentru a trai ca adulti. Ei isi aleg o meserie si incearca sa gaseasca o cale spre independenta financiara. Injghebarea unei relatii intime cu o persoana de sex opus constituie una din tintele adolescentei tarzii. Grupul mai larg de prieteni din perioada anterioara este inlocuit cu unul mai restrans. O parte se casatoresc sau isi stabilesc o relatie de iubire (cu o "prietena"). Pentru aceasta au nevoie sa se cunoasca bine pe ei insisi. Daca nu au ajuns sa aiba o identitate pot trai un timp un sentiment de anxietate.
Uite mai multe detalii aici:
http://www.copiii.ro/articol/Stadiile+adolescentei.534.html
Sper ca ti-am fost de ajutor. Pup
Bună,
adolesceța, ca și perioadele de vârstă de până atunci sau după, nu are o perioadă fixă de a începe și a se termina, dar în general este undeva între 11 și 18-19 ani, depinde de fiecare personalitate împarte, pentru că unii la 11-12 ani ar mai putea fi încă în preadolescență, sau ar putea să rămână încă în adolescență, deși au 19 ani (vârstă la care alții intră în postadolescență)
La fete bine inteles ca o data ce le vine mentruatia deoarece devin foarte mature, am intalnit eu fete care le'a venit la 9 ani pe cand eu ma juca cu papusile, la 15 ani erau foarte dezvoltate cu sanii mari si mai grasute,, depinde unele fete se maturizeaza si dupa prima dragoste dupa ce urmeaza despartirea care doare bine inteles crezand ca nu se uita nikiodata dar crede-ma se uita. foarte rar sunt cazuri" cand se intampla necazuri in familie,, ma bucur daca te'as fi de folos t pwpi :X
Intre aproximativ 11 si 18 ani, oamenii trec printr-o perioada foarte ciudata. Adolescentii sunt cunoscuti pentru toanele lor, pentru nesiguranta, angoase, impulsivitate, pentru faptul ca sunt usor impresionabili, nesabuiti si rebeli, ca si pentru faptul ca se culca la ore ciudate, au perioade rapide de crestere, cosuri si o serie intreaga de obiceiuri nasanatoase.
Psihologii sunt de multa vreme intrigati de existenta acestei perioade in viata umana, cu atat mai mult cu cat nici o alta specie nu trece prin asa ceva, dezvoltandu-se rapid de la copilarie la stadiul adult. Acest lucru a fost adevarat inclusiv pentru stramosii nostri - adolescentul este deci un fenomen specific uman.
Mai demult, oamenii de stinta credeau ca structura interna a creierului este fixata la sfarsitul copilariei, iar comportamentele adolescentilor erau atribuite hormonilor si lipsei de experienta. Cu toate acestea, a fost descoperit relativ recent ca in creierul adolescentilor au loc schimbari semnificative. Aceste schimbari ne ajuta sa intelegem de ce se comporta adolescentii asa cum o fac chiar daca nu si sa intelegem de ce exista o asemenea perioada in viata omului.
De la 14 ani suntem adolescenti! una e pubertatea si una e adolscenta! Uar cand ajungem la varsta de 18 ani suntem majori!
Adolescenta este o perioada de tranzitie de la copilarie la varsta de adult tanar. Adolescenta incepe la pubertate (catre 11-13 ani la fete si 13-15 ani la baieti) si este insotita de importante transformari pe planurile biologic, psihologic si social.
Adolescenta incepe la 14-15 ani!
La 12 ani esti inca copil, ca vrei sau nu, dar asta spun medicii si asta este confirmat, corpul tau este inca de copil si schimbarile majore incep dupa 14-15 ani.
Uite aici un forum medical care explica ca, fetele incep adolescenta la 15 ani!
http://www.i-medic.ro/......entru-fete
Iar baietii la 16 ani!
http://www.i-medic.ro/......tru-baieti