In termeni asa-zisi comuni, chistul ovarian seamana cu o punguta cu lichid, aflata in interiorul sau pe suprafata ovarelor. Ovarele sunt organe pereche cu dimensiunea si forma unei migdale, aflate in stanga si dreapta uterului. La nivelul ovarelor se formeaza ovulele, care ulterior sunt eliberate in cicluri lunare, de-a lungul perioadei reproductive a femeii, deci pana la menopauza.
Foarte multe femei prezinta chisturi ovariene la un moment dat in viata. Majoritatea chisturilor nu provoaca probleme de sanatate si dispar fara tratament in cateva luni. Insa, daca se rup, chisturile pot fi foarte periculoase. Cea mai buna metoda pentru a preveni astfel de neplaceri, este examinarea periodica a zonei pelvine. La fel de important pentru orice femeie este sa cunoasca indeajuns de multe detalii despre aceasta afectiune, pentru a nu-si pune viata in pericol.
Cum se formeaza un chist ovarian?
In fiecare luna, un ovul se formeaza intr-o structura din interiorul ovarului, numita folicul. Lichidul foliculului protejeaza ovulul. Ovulul se maturizeaza si este expulzat prin ruperea foliculului, insa uneori foliculul nu elibereaza ovulul, sau nu se micsoreaza dupa expulzarea acestuia, ci continua sa creasca pe masura ce se umple cu lichid. Astfel se formeaza un chist ovarian.
Chisturile pot creste pana la 5 -6cm si pot persista intre patru si sase saptamani.
In afara tipurilor normale de chisturi, exista si chisturi mai putin obisnuite:
- chist dermoid - care poate sa contina fire de par, piele sau dinti, deoarece se formeaza din embrionul uman.
- chist endometriozic - ca rezultat al unei endometrioze, afectiune in care celulele mucoasei uterine apar in afara uterului. O parte a acestui tesut se poate fixa pe ovar, formand un chist.
- chistadenom - chist ce se dezvolta din tesutul ovarian si contine un lichid limpede, apos sau solid. Se poate mari pana la 30cm, cauzand torsiunea ovarului. Este vroba despre o situatie grava, care necesita interventia chirurgicala.
http://www.divahair.ro/......e_ovariene
anonim_4396 întreabă: