anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De unde stiu criticii literari ca Eminescu cand a folosit cuvantul plop in poeziile sale s-a referit la nu stiu ce simbol? Eminescu a lasat cumva si un manual de utilizare pentru poeziile scrise de el, in care ne sunt explicate toate cuvintele, sau acesti critici ne prezinta doar ceea ce cred ei despre poezii, iar noi suntem obligati sa acceptam?

5 răspunsuri:
daniela
| daniela a răspuns:

Pai vezi de aia nu suntem toti critici literari pentru ca avem manuale explicative, ei le au si zau ca le folosesc desi uneori eu cand citesc imi imaginez altceva decat o fac ei si imi place mai mult varianta mea.

| anaid a răspuns:

Da.critici "critica"...de aia sunt critici iar noi trebuie sa acceptam punctele lor de vedere.Asta nu inseamna ca este neaparat adevarat.Majoritatea criticilor se inspira din amintirile lu Slavici(era prieten cu eminescu din cate spun ei au studiat amundoi in Germania iar slavici a scris despre eminescu cum ca erau prieteni si eminescu il asepta pe el, Slavici fiind militar, Eminescu il asepta in parc privind oamenii si tot ce se intampla in jurul lui ore in sir in timp ce Slavici se ducea sa isi faca siestalaughing)

| Paris a răspuns:

Pai tocmai din cauza asta sunt critici, ca sa interpreteze spusele scriitorilor. Nu ai vazut ca si la clasa cand iti dicteaza profesoara, sau in carti, de cele mai multe ori formularea este ceva de genul "este posibila interpretarea x", pentru ca sunt atat de multe interpretari. Dar nu, nimeni nu a lasat caiete cu semnificatia poeziilor scrise de el/ea insusi/insasi

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

De multe ori criticii exagereaza (dupa o vreme ajung sa se creada destepti si infailibili) si incep sa peroreze numai aberatii. Atunci realizezi ca sint penibili si interpretarea ta este mult mai aproape de adevar.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Sint anumite trairi in versurile lui Eminescu care ne trimit automat la unele experiente de ale poetului povestite chiar de dinsul unor contemporani cum ar fi Ion Creanga."Seara pe deal"evoca probabil prima dragoste a poetului cu o anumita domnisoara,"Pe linga plopii fara sot"alta dragoste iar ca s-a nimerit ca toti copacii amintiti de el sa aiba numai flori nu cine stie ce roade le-a dat de gindit tuturor criticilor si le-a indreptat gindirea spre acel simbol.