TÍTLU, titluri, s. n. 1. Calificare căpătată de cineva în urma unor studii speciale într-un anumit domeniu de activitate. ◊ Titlu de glorie = merit, renume, fală. ♦ Demnitate, funcție, titulatură deținute de cineva sau acordate cuiva; nume, denumire care corespunde acestor demnități, funcții sau titulaturi. ♦ Calificativ care exprimă o relație socială. Titlul de tată. 2. Cuvânt sau text pus în fruntea unei lucrări sau a unei părți distincte a ei, indicând rezumativ sau sugestiv cuprinsul acesteia; pe. gener. orice lucrare editată. ♦ Partea scrisă de la începutul unui film, care indică numele filmului, realizatorii și studioul care l-a produs. ♦ (La pl.) Traducerea dialogului imprimată pe filmele vorbite în limbi străine. ◊ Loc. adv. Cu titlu de... = cu caracter de, ca... 3. Capitol sau subdiviziune în textele de legi, de regulamente etc. (purtând un număr de ordine). 4. (În sintagmele) Titlu de proprietate = document care stabilește dreptul de proprietate al cuiva asupra unui obiect. Titlu de valoare = document de valoare care face obiectul unor tranzacții financiare. 5. Fig. Bază legală, drept. 6. Procent de metal nobil dintr-un aliaj; titru (3). – Din ngr. títlos, lat. titulus. Cf. (pentru sens) fr. titre.
Titlul, element de paratext sintetizeaza in mod sugestiv continutul operei literare prin intermediul lui incercandu-se inca de la inceput captarea atentiei cititorului. Funda?
Titlul este un element de compozitie care se raporteaza la continutul textului, sugerand semnificatia sa de ansamblu
Titlul element de paratextualitate creeaza cititorului un orizont de asteptare, in care autorul isi exprima gandurile, ideile si sentimentele in mod indirect, cu ajutorul actiunii si al personajelor. sper sa te ajute :*
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Ionubdhdbndh întreabă: