Semnificatia botezului
Semnificatia traditionala a botezului este aceea a spalarii pacatului stramosesc comis de Adam si Eva, care de la inceput au calcat porunca dumnezeiasca. Prin botez copilul este iertat de pacatul stramosesc si astfel i se deschide o poarta de intrare in Biserica. Botezul face parte dintre cele sapte taine bisericesti, celelalte fiind: mirungerea, maslul, casatoria, impartasania, spovedania si hirotonia.
Pe langa iertarea pacatelor, copilul botezat primeste si darul Duhului Sfant. Copilul nu poate fi botezat decat o singura data, dupa cum omul numai odata se naste pe lume din parinti trupesti.
Etapele principale ale slujbei botezului
Slujba botezului cuprinde doua parti principale. Prima parte este cea de dezlegari (sau exorcisme) pentru alungarea duhurilor rele. Dezlegarile se fac in pridvorul bisericii de catre preot.
A doua parte o reprezinta slujba propriu zisa a botezului. Slujba botezului, impreuna cu cea a mirungerii, cuprinde rugaciunile pentru sfintirea apei de botez, binecuvantarea untdelemnului "bucuriei" si ungerea din-naintea botezului a candidatului cu el, scufundarea pruncului in apa sfintita (cele trei scufundari fac in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh), ungerea lui cu Sfintul mir, lecturile biblice, spalarea si tunderea simbolica a copilului, ectenia pentru nasi si apolisul slujbei.
Dupa terminarea slujbei de botez urmeaza impartasania cu Sfanta Euharistie. Semnificatia impartasaniei este implinirea spirituala prin unirea reala cu trupul si sangele lui Hristos, pentru ca renasterea spirituala dobandita prin botez sa fie completa.
Alegerea numelui copilului
Alegerea numelui copilului este un pas foarte important in contextul botezului. Este bine pentru o familie crestin ortodoxa sa asculte si sfaturile preotului cu privire la alegerea numelui, nu numai propria lor preferinta.
Parintii trebuie sa se gandeasca atunci cand aleg numele copilului sa evite diminutivele, viitoarele porecle sau numele ridicole. Este ideal ca bebelusul sa fie botezat cu nume de sfant, care il va ocroti si pe care il va celebra in fiecare de ziua sa onomastica.
In Romania exista obiceiul ca Ion (numele celui ce l-a botezat pe Isus si cel mai mare om nascut din femeie) sa fie primul nume recomandat de preoti, pentru baieti, si pentru fetite, Maria, mama Mantuitorului si cea dintai rugatoare pentru lume.
Ca alternativa se poate pune numele sfantului care poarta hramul bisericii sau numele sfantului din ziua in care s-a nascut. Pentru baieti, alte nume sfinte sunt numele Sfintilor Apostoli si ale marilor Ierarhi, Mucenici si Cuviosi. La fete se poate pune numele marilor sfinte si mucenite, numele sfintei al carei hram il poarta biserica, sau al sfintei din ziua in care s-a nascut.
Articole pe aceeasi tema:
Obiceiuri si traditii la botez
Alegerea si rolul nasilor de botez
Organizarea unui botez
Cadourile pentru botezul copilului
Taierea motului dupa botez
Alegerea si rolul nasilor
Rolul nasilor de botez este esential, ei „luand un pagan si aducand acasa un crestin" si participand in mod activ la slujba botezului. Ei vor fi calauzitorii spirituali si sprijinul copiilor atunci cand vor creste de aceea trebuie sa fie un cuplu casatorit.
In mod traditional, nasii erau alesi pentru credinta lor puternica in Dumnezeu, pentru a putea sa-l ajute pe copil cu propria lui credinta atunci cand va creste. Desi acest lucru este inca de preferat in ochii Bisericii, in ziua de azi nasii de botez sunt alesi mai mult pentru ca sunt prieteni apropiati de familie sau chiar membri ai familiei.
Cu toate acestea, de dragul copilului, este bine sa te gandesti serios la alegerea nasilor. Daca alegi varianta prietenilor de familie, gandeste-te asupra rolului pe care acestia il vor juca in viata copilului tau. Crezi ca peste 10 ani veti fi inca prieteni? Iti pot oferi ajutorul lor tie si copilului daca veti avea nevoie de el?
Lumanarea de botez
Lumanarea de botez reprezinta lumina ce este adusa in sufletul celui botezat. Lumanarea de botez trebuie impodobita cu flori de crin (floarea Maicii Domnului), frunze de feriga (pentru a avea copilul spor), cu o creanguta de brad (pentru a fi copilul sanatos ca un brad, brad din care a fost facuta Crucea lui Isus) si cu floricele din "floarea miresei" pentru a-i fi dezlegate cununiile.
misauratcuviata întreabă: