Nu ies pentru ca spală la 40 de grade. Culorile nu se dizolva la aceasta temperatura.
Dar si la 30 tot asa e, nu?
Da dar apa e cam rece pentru a spala bine.
Culorile ies din haine în funcție de calitatea vopselei folosite, temperatura de spălare, calitatea materialului textil, calitatea detergentului și agresivitatea actului mecanic de spălare.
De exemplu dacă folosești programul pentru lână, reduci semnificativ agresivitatea mecanică și atunci reduci șansele ca vopseaua (culoarea) să fie afectată.
Programul mixt este în general mai puțin puternic decât programele specifice (cel pentru bumbac sau cel pentru așternuturi sunt cele mai agresive - cu temperaturi mari și timpi îndelungați de spălare etc.) și atunci există și acolo o reducere.
Însă cele mai importante lucruri țin de haină în sine (una nouă care n-a fost spălată sigur va pierde mai multă vopsea decât una care a fost deja spălată de mai multe ori) și de temperatură (cu cât apa e mai fierbinte, cu atât vopseaua are șanse mai mari să se desprindă de țesătură). La fel, foarte important este calitatea materialului și a vopselei.
Dacă ai haine cu o culoare intensă și vrei să le păstrezi cât mai bine, întoarce-le pe dos și spală-le la temperaturi reduse, la programe delicate. Genul acesta de combinație poate fi folosit și pentru mai multe haine de culori diferite. Evită, însă, amestecarea hainelor albe cu cele cu culori intense (în special culorile închise).
Țesăturile naturale, organice, au mult mai multe șanse să piardă vopsea (sau să „prindă" vopsea).
Există în comerț niște soluții pentru haine intens colorate. De obicei se numesc „șervețele anti-transfer de culoare" și practic ele absorb din apă vopseaua scursă de pe alte țesături. Ele nu previn ca vopseaua să iasă, însă previn ca alte haine să o „prindă". Există însă și șervețele cu colorant pentru rufe negre, care împrospătează vopseaua.