| abdulahmad177 a întrebat:

E posibila o crestere de 15cm la 15 ani pina la 17-18ani,mentionez ca am 1.70 si aici includ bazinul de 1-2 ori pe sapt, multe intinderi, tractiuni la bara, sarituri si baschet +volei am ridicat aceasta intrebare deoarece facind sala de 5 ori pe saptamana timp de 4luni nu mi-a garantat nimeni o crestere in inaltime numai pentru faptul ca m-am bagat in sala?

7 răspunsuri:
| cristimihailov a răspuns:

Probabil, dar mai curand as merge la doctor pentru tratamente cu hormoni somatotropi. E mai sigur.

| Sportfreak a răspuns (pentru cristimihailov):

Tu sti macar ce vorbesti ma cu hormonii sematropi?

Pentru 1celprostfrom7billion:

Tipule...esti chiar hazliu. Nu stiu daca sa ma irite modul tau de discutie sau sa ma faca sa rad. Oricum ar fi simt o destul de mare tristete cand iei ce scrie in libertatea ca fiind adevarul absolut.

Personal eu stiu ca tu esti cam pampalic. Dar nu semnaliza... ca altii nu stiu.

In plus stiu ce inseamna hormoni somatotropi (si nu sematotropi). Am lucrat in domeniu o perioada. Tu insa stii ce inseamna?

Tu imi vorbesti aiurea de mostenirea genetica. Las-o p-aia, nu am negat-o. Doar ca este mai riscant la varsta aceea sa o iei doar pe ea in considerare.

Pentru ca exista si alte probleme care pot afecta cresterea. Ia in calcul o dereglare hormonala. Corpul tau nu mai produce corect acei hormoni necesari pentru crestere. Ce inseamna asta? Ca poate si tactu si mata sa fie si de 5 m ca tu tot la nivelul clantei vei ramane.

Mai ia in calcul si faptul ca te maturizezi mai devreme ( un exemplu ar fi pentru tine onania sustinuta pe care se pare ca o practici excesiv). Aceasta maturizeaza corpul, hormonii sexuali inchid mugurii de crestere ai oaselor si de asemenea anuleaza efectul hormonilor somatotropi (nu pe toti, ci pe cei care te intereseaza pe tine).

Statul atarnat de bara, se pare ca trebuie chiar sa fii prost sa faci asta continuu... dar na, faptele vorbesc.

De ce naiba ai sta agatat de bara? Doar ca sa ce? Dimineata cand te trezesti esti in medie mai inalt cu 1 cm fata de seara cand mergi la culcare datorita tasarii coloanei in timpul zilei.

In plus tipule, faptul ca tu ai crescut 5 cm este ca asa a vrut natura... nu datorita exercitiilor tale.

Iar faza cu hrana si somnul... de unde pana mea le-ai scos? Ai vazut intre meciuri reclama aia cu sa consumi cu moderatie sare, zahar si grasimi?

Hrana si odihna se aplica in orice situatie, nu numai aici.

Iar hormonii somatotropi nu se iau aiurea. Ar trebui sa fii iarasi dobitoc sa crezi asta. Aia ii iei numai sub supravegherea doctorului in urma unor analize.

| Sportfreak a răspuns (pentru cristimihailov):

Ce glume ai in tine sa mor, tot ce am zis mi a explicat doctorul happy

Sunt doua aspecte:
- ori a inceput sa te ia la misto doctorul deoarece nu te mai suporta.

- ori ti-a explicat pe intelesul tau la nivelul tau.

Nu cred ca o sa gasesti un doctor care sa iti explice in detaliu cum functioneaza sistemul endocrin, cum se completeaza hormonii si tot asa. Ar trebui sa iti explice un an de facultate intr-un minut.

Si ti-a zis simplu: du-te, zbenguie-te si lasa-ma. Vin-o peste un an la mine daca sunt inca probleme. Ia si o aspirina si tai-o.

| Sportfreak a răspuns:

Asculta tipule, daca Tatal tau este inalt, o sa fi si tu sigur inalt sau macar cat el, in cele mai putine cazuri o sa fi mai mic de inaltime ca el, de exemplu tatal meu are 1.71 si eu am 1.77, si cand eram de varsta ta aveam 1.65, si nu am facut nici un fel de sport nimic si la varsta de 16 ani aveam 1.72, dupa m-am apucat de sala si am stat in fiecare zi atarnat de bara 2, 5 minute, si 6 luni am crescut 5 centimetri, Acum depinde si de nutritia pe care o ai si cat de mult dormi, trebuie sa dormi minimum 6 ore MINIMUM, si sa stai atarnat de bara, gravitatia te trage in jos si iti indreapta coloana si te face sa mergi in piept si o sa fi mai inalt, daca te vei apuca de sala sa nu faci picioare, eu am fost la doctor si am facut analize si mi-au zis cat o sa mai cresc. De exemplu mi e mi au zis ca mai cresc pana la 1.80-1.81 pana la varsta de 21 de ani, du-te la doctor, masoarate, fa analize si o sa iti zica ei, nu te lua dupa toti nestiutori cu hormoni pentru ca ai deja 15 ani si nu merita sa risti, crede-ma ca daca vei face ce ti am zis eu vei ajunge la o inaltime foarte buna. Sper ca te-am ajutat pustiu big grin

| Sportfreak a răspuns:

A da, in legatura cu sala, sa nu faci picioare pentru ca oasele de la picioare o sa se mai lungeasca, nu recomand deloc dar in rest, poti face orice, si nu ridica greutati deasupra capului pentru ca solicita coloana si nu e bine, daca faci sala nu te piticesti, corpul uman este facut pentru solicitare fizica.