Din punct de vedere medical nu este bine. Intre 14 si 17, 5 ani colul uterin sufera o miscare de rotatie (este etapa finala a maturizarii sale). In cursul acestei rotatii, este expusa zona cea mai vulnerabila a colului uterin, zona din care se formeaza cam toate cancerele de col uterin. Exista studii care au demonstrat ca femeile care isi incep viata sexuala inainte de 17 ani si jumatate au 90% sanse sa faca leziuni canceroase sau canceroase ale colului uterin.
In plus gandeste-te ca va trebui sa te duci la ginecolog, in saptamana urmatoare inceperii vietii sexuale si apoi la fiecare 6 luni (fiindca intri in categoria de risc mare de cancer de col uterin). Pana la 18 ani va trebui sa te duci insotita de unul din parintii tai (asa e legea). Apoi vei ramane toata viata o persoana cu handicap, dependenta de medic (consulturi ginecologice frecvente, investigatii si tratamente dureroase si costisitoare).
Dupa cum stii, nu exista metoda contraceptiva 100% sigura, asadar e bine sa-ti incepi viata sexuala cand esti sigura ca ai putea face fata responsabilitatilor implicate de o eventuala sarcina.
Nu este bine, citeste raspunsul dat de Brigaela care e medic si e bine sa respecti ce spune ea.
Fie ca esti virgin sau nu, a intretine relatii sexuale cu cineva este o mare provocare.
Trebuie sa fii pregatit emotional pentru acest eveniment si sa ai grija de sanatatea ta si a partenerului. Din pacate, nu intotdeuna este usor sa realizezi daca esti gata sau nu sa iti incepi viata sexuala.
(daca esti pregatita si psihic si fizic, atunci fa-o!, asa cred eu) conteaza foarte mult ca si partenerul sa te iubeasca nu numai tu pe el! uite un test fa-l si vezi daca esti pregatita:
Raspunde cu DA si NU la urmatoarele intrebari:
1. Ai vorbit despre sex cu partenera/partenerul tau?
2. Ati discutat despre sexul protejat?
3. Te poti imagina dezbracat/dezbracata alaturi de partener/partenera fara a te simti stanjenit/stanjenita?
4. Esti capabil/capabila sa folosesti cuvinte precum "penis" si "vagin" fara sa razi sau sa te intimidezi?
5. Stii cum se pune prezervativul?
6. Ai cumparat pana acum prezervative sau pilule contraceptive?
7. Stiai ca poti intra in contact cu bolile venerice in timpul sexului oral, vaginal si anal?
8. Stii ca daca vrei sa te protejezi 100% sexual atunci abstinenta e singura solutie?
9. Te-ai gandit cum ai reactiona, daca iubita ti-ar spune ca a ramas insarcinata?
10. Te-ai gandit cum ar reactiona parintii tai, daca ar afla ca ti-ai inceput viata sexuala?
11. Stii de ce vrei sa iti incepi viata sexuala?
Rezultatele testului
Ai intre 1 - 4 raspunsuri "DA"
Nu esti pregatit/a sa iti incepi viata sexuala! Pana sa devii intim din punct de vedere psihic si fizic cu cineva este nevoie de un anumit nivel de comfort, intelegere si responsabilitate. Le ai? Rezerva-ti un anumit timp doar pentru tine si intreaba-te de ce te intereseaza sexul si invata cat mai multe lucruri despre acest pas din viata ta. Cand vei avea raspunsuri la toate intrebarile tale si vei sti cum sa reactionezi, poti spune ca esti pregatit/a.
Ai intre 4 - 8 raspunsuri "DA"
Ai putea sa mai astepti putin pana sa faci sex. Chiar daca poti lua decizii in ce priveste sexul, mai gandeste-te odata. Chiar crezi ca stii totul despre sex?
Totusi, sper ca ai discutat si cu partenerul/a despre ce crezi tu fata de sex si care sunt impresiile tale. Ai luat in calcul ce vei face daca se rupe prezervativul? Daca inca mai ai urme de indoiala in aceasta privinta, poate nu esti chiar 100% gata de sex.
Ai peste 9 raspunsuri "DA"
Sexul nu mai are multe mistere pentru tine. Inainte sa o faci, asigurate ca ai discutat despre tot ce se putea pe aceasta tema cu partenerul/partenera: metode de protectie, sanatate sexuala, etc. Aminteste-ti ca nu poti preveni accidentele. Ai grija de toate si nu lasa nimic la voia intamplarii.
Din cate stiu eu, din punct de vedere medical nu. Poti face cancer de col uterin sau infectii. Dar daca decizi sa faci pasul asta nu uita prezervativul...
stiu pe unu care a inceputo de la 12 ani deci......parerea mea e ca da
Cred ca dupa 16. ar fi ok. ar fi mai bine sa astepti macar pana la 17. dar... daca esti sigura ca el merita si te simti pregatita fizic si psihic. dc nu?
Eu as zice ca la 15-16 ani este inca prea devreme corpul nu este inca dezvoltat indeajuns...viata sexual sanatoasa se incepe de la 17-18 ani atunci corpul este pregatit...
Nu...corpul unei fete este pregatit p/u relatsi sexuale la 18 ani...nu va grabitsi... daca sunt sentimente adevarate...vetsi gusta din fructul iubirii la timpul cuvenit...
Mai nu stiu ce sa zic...sincer.eu am fost pusa in aceeasi situatie si sincer nu stiu ce sa ii zic.pnm. m-am plict sa ma tot intreba. e ca si cum ar trage de mine.nah...gandeste-te bine la ceea ce vrei sa faci ca totusi daca simti ca nu esti pregatita, nu o face.ca in fond, e vorba de tine si de corpul tau.si apoi de el:*mult succes!
Io iti dau un sfat. stiu ce inseamna iubirea si stiu ca doare dar sincer te-ar durea mai mult stiind ca dupa ce ai facut-o cu el si dupa un timp va despartiti o sa regreti foarte mult. si o sa suferi. deci gandeste-te mai bine... si eu am inceput viata sexuala la 17 ani nu am fost pregatita dar totul a venit de la sine dar acum regret, dar vorba aia degeaba regret ca virginitatea nu poti s-o mai ai bafta
Eu nu cred ca ai de ce sa regreti daca o saci acum, odata si odata tot o s`o faci, conteaza sa fi tu pregatita si sa va iubiti reciproc...si nu ai dc sa regreti daca odata si odata o sa va despartiti,singurul lucru care conteaza este faptul ca ai facut`o cu o persoana care te-a iubit si pe care ai iubit`o, o persoana care nu a vrut sa`si bata joc de tine
Parerea mea, acum e alegerea ta
Si eu am tot 16 ani si ma gandesc sa`mi incep viata sexuala cu prietenul meu
Conteaza sa ai incredere
Yo am 15 ani si sunt in aceeasi situatie dar cred ca ar trebui sa mai asteptam macar 2 ani si dp sa o facem eu una nu vreau sa risc si daca prietenul te iubeste ar astepta oricat ai cere uh daca nu ins ca vrea doar sa te foloseasca.parerea mea acum totul depinde de uh si eu st in aceeai situatie
Faoo...eu am avut prima exp sexuala la 14.ma rog eu sunt si baiat...atata timp cand esti pregatita si iti doresti nu vad dc nu ai faceo... spune-mi cum ti s-a parut dupa