PRESELE HIDRAULICE
Generalitati
Criteriul de baza dupa care se clasifica utilajul de forjare este modul de actionare a partilor mobile si în acest sens avem: ciocane, prese hidraulice, masini cu manivela (prese mecanice), masini rotative si speciale.
Pentru fiecare categorie exista o diagrama caracteristica, care arata variatia vitezei, în functie de timp; pentru presele hidraulice diagrama este cea din figura 1.11.
Viteza maxima de lucru a preselor este sub un metru pe secunda, iar timpul efectiv este de ordinul zecimilor de secunda.
O alta caracteristica principala este aceea ca energia acumulata sub forma potentiala se transforma în energie cinetica numai în timpul cursei de lucru.
Figura: 1.11. Variatia vitezei de lucru în functie de timpul efectiv (te)
1. – începutul deformarii
2. – viteza maxima
3. – sfârsitul deformarii
Avantajele pe care le prezinta presele hidraulice fata de ciocane se pot vedea daca se face o comparatie între ele.
Alegerea ciocanelor sau preselor depinde în cea mai mare parte de felul operatiei de forjare matritare care trebuie executata. Unele lucrari se execata mai bine pe ciocane, altele la presa, aceasta pentru motivul ca fiecare dintre ele actioneaza asupra metalului în mod cu totul diferit.
Presa lucreaza prin presiune statica. Forta creste încet, de la zero pâna la o valoare maxima si se poate mentine la aceasta valoare, oricât timp este necesar. De aceea forta are timp suficient sa se transmita pâna în miezul metalului.
Actiunea violenta a ciocanelor neste însotita de zgomote, vibratii si produce caldura. Toate acestea absorb în medie 15% din energia pe care o poseda berbecul ciocanului în momentul când atinge semifabricatul. Presa lucreaza însa linistit, fara aceste inconveniente. În schimb, operatiile de forjare-matritare la ciocan pot fi mai variate decât la presa, desi se excuta într-un timp ceva mai lung. Presa lucreaza mai repede, deoarece deformarea dorita se obtine de obicei la o singura cursa.
Presele hidraulice se construiesc pentru forte mari începând de la 2.103 la 15.104 KN si chiar mai mult, dupa necesitate, fiind cele mai puternice masini pentru forjare-matritare, care se cunosc la ora actuala. Oricare ar fi tipul presei hidraulice, forta de presare a berbecului este produsa da actionarea fluidului aflat sub presiune. Pentru a crea aceasta presiune se folosesc însa diferite mijloace baterii de pompa de apa, abur sub presiune.
Presele hidraulice au o mare importanta în industria grea, fie pentru ca permit forjarea lingourilor la formele si dimensiunile cerute, fie pentru ca folosind matrite, pot executa piese de forme si dimensiuni diferite.
Instalatiile preselor hidraulice sunt însa mai complicate si deci mai costisitoare dacât ale celorlalte prese. Opririle din functionare si stricaciunile preselor hidraulice pot influenta serios productia uzinelor. Intretinerea si exploatarea atenta a preselor, revizia periodica a lor si, în general, constiinciozitatea profesionala, sunt factori care asigura functionarea în bune conditii a preselor hidraulice.
Maria_2969 întreabă: