Reteta originala asa a fost, cu migdale
Se spune ca Franta a cucerit lumea cu niste prajiturele rotunde, crocante la exterior, moi la interior, lipite doua cate doua cu diferite tipuri de creme.
Preparate din albus de ou, zahar si pudra de migdale, macarons (la fel ca si aluatul frantuzesc) au fost create, nu in Franta, cum s-ar crede, ci in Italia, undeva intr-o manastire de calugarite din Venetia, in secolul VIII.
Nu au atras atentia nimanui pana cand, opt secole mai tarziu, Catherina de Medici, in cursul pregatirilor pentru nunta sa cu ducele de Orleans, viitorul rege al Frantei, a cautat cele mai speciale si alese retete. Asa a descoperit si reteta de macarons a maicutelor. Combinatia de albus de ou, zahar si pudra de migdale imbogatita cu cele mai fine arome a fost considerata una din revatiile momentului.
Catherina de Medici este cea care a scris si prima reteta "oficiala" pentru macarons si tot ea si-a salvat mezinul de la moarte: Catherina si-a hranit fiul bolnav de stomac doar cu macarons, vreme de cateva saptamani pana cand copilul s-a pus pe picioare.