Present simple se foloseste pentru a exprima actiuni generale (I listen music; eu ascult muzica) sau pentru a exprima fenomene ale naturii (It rains; afara ploua)
mod formare : Subiect ( I You,He She, It ) + vb la prima forma plus "s"(ti-am dat ex la fenomene ale naturii unde pui "s")
present continous se foloseste pentru actiuni care continua in timpul vorbirii. (You are learning english now se traduce prin "tu inveti engleza acum") se formeaza prin :subiect + auxiliarul TO BE ( am-prs.I Sg,are-prs.II sg, is-prs. III sg, are-prs I, II, III pl ) +vb (exemplu: learn) + terminatia "ing"
present perfect se foloseste pentru actiuni care s-au intamplat intr-un anumit moment din trecut nespecificat. (I have seen that movie many times se traduce prin "am vazut filmul ala de mai multe ori)
se formeaza prin Subiect + auxiliarul HAVE + forma a 3 a la verbele neregulate sau simpla adaugare a grupului "ed" la sf verbelor regulate. (o lista cu verbele neregulate http://www.englishpage.com/irregularverbs/irregularverbs.html )
present perfect continuos se foloseste pentru a exprima o actiune inceputa in trecut si care continua pana in prezent (you have been waiting here for 2 hours; ai asteptat aici doua ore )
formare subiect+have+been+verb cu terminatia "ing"
Past simple se foloseste pentru actiuni terminate.(You called Ana; ai sunat-o pe Ana)
formare: Subiect +vb cu terminatia "ed" pentru vb regulate sau Subiect+ a II a forma a vb neregulat (ti-am dat tabelul mai sus)
Past continous se fol pentru o actiune din trecut intrerupta intr-un anumit moment. (i was watching tv when she called; ma uitam la tv cand ea a sunat) formare: subiect+ was la pers I sg si were pentru celelalte persoane +vb cu term "ing"
Past perfect exprima o actiune intamplata in trecut inainte unei alte actiuni tot din trecut.(you had studied english before you moved to london; ai invatat engleza inainte sa te muti in londra)
formare: subiect + HAD + a IIa forma a vb pentru cele neregulate sau vb cu terminatia "ed" pentru cele regulate.
Mai sunt inca unul trecut si viitor dar presupun ca n-o sa-ti dea chiar asa greu. sper sa te fi ajutat rasp meu! :*
andreea1523 întreabă: