Asta am avut-o eu acum 30 de min la examen, cred ca si tu. Eu am pus subiectiva dar toata lumea zicea ca e predicativa dar nu are cum deoarece este dificultatea, este o proprietate a propozitiei subiective precum : este bine, este rau, este acceptabil
Propozitia se citeste invers si va veni "Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza". este - verb copulativ deci avem predicat nominal incomplet iar "ceea ce ma jeneaza" inlocuieste numele predicativ deci este propozitie predicativa... iar "este dificultatea" nu e expresie verbala impersonala pentru ca dificultatea e substantiv, nu adverb.
Este clar subiectiva."Ceea ce", cand apare la inceputul unei propozitii este luat ca element introductiv al propozitiei subiective.
"Ceea ce" introduce si predicativa. propozitia se citeste de la dreapta la stanga : Dificultatea rasfoirii este/1 ceea ce ma jeneaza/2.
Pai ce este propozitia asta..ca am examen marti la romana si ma ajutati daca imi spuneti.
Si eu tot predicativa am pus, profa de romana mi-a zis ca e bine, dar restul` zic ca nu e asa . Sper sa se ia in considerare ambele rasp
Nu are cum sa fie subiectiva deoarece: dificultatea nu este adverb Este predicativa. si o ie logic : este dificultatea rasfoirii. -> este - verb copulativ deci trebuie sa fie predicat nominal ca sa fie pr nominal trebuie sa aiba nume predicativ, dificultatea este subiect iar rasforii determina dificultatea, deci este atribut. Prin urmarea in a doua propozitie nu ai nume predicativ -> ceea ce ma jeneaza - Propozitii predicativa! Aste e parerea meaaa
Exact asa m-am gandit si eu, dar mi-e asa frica. Jumatate au zis predicativa si jumatate subiectiva.
Acuma vedem noi...
Sunt de aceeasi parere cu tine.Si eu am pus tot predicativa. Si mi se pare cel mai locig. Dar toti spun ca este subiectiva.Asta este! Ramane sa vedem!
Parerea ta, dar e subiectiva
Pai ce e predicativa, subiectiva? ca marti dau examen
Ceea ce nu este element introductiv doar pentru subiectiva. este un pronume relativ si pronumele relativ apare ca element la fiecare propozitie subordonata. de exemplu, poate sa introduca si o completiva directa: stiu ceea ce ai vorbit.
/stiu 1/ceea ce ai vorbit 2/. ce stiu? ceea ce ai vorbit. completiva directa.
deci ceea ce NU introduce doar subiectiva.
si eu am pus tot predicativa. in scoala mea doar 6 elevi din 60 au pus subiectiva. nu este posibil ca restul de 54 de persoane sa fim toti prosti, nu?
Http://subiecte2012.edu.ro/2012/evaluarenationala/Subiecte_si_bareme/ era subiectiva. si eu am pus predicativa
So, toti profesorii de romana zic ca este subiectiva. Eu una am pus predicativa si mi se pare foarte logic sa fie si predicativa. Nu stiu sigur daca se va lua in calcul.dar gandeste-te ca si merge si daca spui "dificultatea rasfoirii este jenanta"...deci merge si predicativa.
Si eu acum am avut-o... Profu ne-a dat ca e atributiva( e un prof de 61 ani care nu stie deloc romana) si toti prostii s-au luat dupa el eu am scris predicativa.subiectiva nu e pentru ca subiectul este "dificultatea". este predicativa pentru ca propozitia ar fi cam asa:
Dificultatea resfoirii este /1 ceea ce ma jeneaza 2/
Si dupa cum se vede verbul este nu are nume predicativ, adica toata propozitia 2 este acel NP deci este predicativa
FUNDA?
Penaaaa1 întreabă: