Este si a fost intotdeauna considerat "la moda", pe langa semnul clar al unei firi neconventionale si rebele.
Insa putini din cei care opteaza pentru un pierce in buza cunosc si riscurile la care se supun atunci cand isi dau acordul pentru montarea bijuteriei in buza.
In ciuda faptului ca se vindeca destul de repede, pierce-ul in buza este destul de dureros, mai ales pe perioada vindecarii, deoarece gura este un organ folosit zilnic in alimentatie, iar infectiile cauzate de prezenta alimentelor in zona operata sunt destul de frecvente.
Principala reactie la pierce poate fi concretizata intr-o umflatura destul de serioasa. Unguentele cu proprietati antiinflamtoare pot fi de ajutor, insa numai cele recomandate de personalul salonului unde pierce-ul a fost realizat.
Inflamarea gingiilor este alta reactie a organismului, cauzata de contactul repetat dintre bijuteria din buza si gingie. Inflamarea poate duce pana la craparea zonei gingiilor si sangerarea acestora, prin producerea de rani.
In cazul in care bijuteria montata in buza are dimensiuni mari sau este grea, ea poate lovi dintii atunci cand persoana in cauza vorbeste sau mesteca alimentele. In timp determina mici fisuri ale smaltului dintilor. Urmarea? Carii dentare premature sau chiar spargerea dintelui afectat.
Daca ai un pierce in buza este bine sa stii ca riscul de a face herpes creste de 7 ori fata de cazul in care buza nu este afectata. Virusul Herpex Simplex existand in mod obisnuit in organism, el este mult mai usor activat de un sistem imunitar "traumatizat".
Creste foarte mult riscul aparitie endocarditei. Infectie a valvelor inimii sau a endocardului, endocardita este determinata de migrarea bacteriilor prezente pe bijuteria din pierce, prin rana creata de incizie, in sange.
Multe persoane care au pierce se plang fie de afectarea simtului gustului, prin desensibilizarea zonei interne a buzei, fie de gustul metalic al alimentelor, din cauza bijuteriei din buza.
Deci, faci cum crezi!