In primul rand, se zice "handbal" nu " handbal", in al doilea rand trebuie sa ai o conditie fizica destul de buna.
Scopul fiecarei echipe este de a inscrie goluri in poarta adversarului, aruncand mingea cu mana din afara suprafetei portii.
Fiecare gol inscris valoreaza un punct. La sfarsitul timpului regulamentar, echipa cu cele mai multe puncte castiga meciul.
Jucatorii nu pot lovi mingea decat cu mainile: orice minge care atinge o parte a corpului mai jos de genunchi este considerata abatere.
Numai portarul poate devia mingea cu piciorul (mai putin in afara zonei sale, caz in care si el este privit ca un jucator de teren).
Coechipierilor lui le este interzis sa ii paseze mingea cand acesta se afla in propriul spatiu de poarta.
Jucatorii pot dribla mingea si pot face trei pasi cu ea in mana.
Sanctiunile jocului de handbal
- avertisment sau cartonas galben: pedepseste primele greseli de aparare virulente
- excluderea temporara de 2 minute sanctioneaza atitudini si gesturi anti-sportive si aparari virulente care nu pun in pericol integritatea fizica; vinovatul iese de pe teren pentru doua minute si isi lasa echipa sa joace cu un om mai putin o in aceasta perioada
Nota: Daca un jucator este scos de pe teren de trei ori pe parcursul jocului, este eliminat de tot.
- descalificarea sau cartonas rosu: penalizeaza un jucator care a primit trei excluderi de 2 minute sau care a comis o abatere sau neglijenta grava; aceasta pedeapsa inseamna eliminarea definitiva a jucatorului, dar dupa doua minute de la excluderea sa, poate fi inlocuit
- eliminarea: pedepseste o lovitura voluntara, deosebit de violenta impotriva oricarei persoane de pe teren sau din tribune (jucator, arbitru, spectator...). Jucatorul eliminat nu poate fi inlocuit si trebuie sa paraseasca imediat terenul de joc.
Handbalul a fost mult timp considerat ca un sport complementar, practicat iarna in salile de sport. Incet incet, a devenit popular si si-a castigat multi adepti, facand progrese reale pana la nivelul actual.