Buna!
Dorinta de a etala o piele bronzata uniform pe tot parcursul verii ne face sa exageram in ceea ce priveste timpul de expunere la soare. Uitam adeseori ca organismul nostru nu este adaptat expunerii excesive la soare si astfel putem avea neplaceri din cauza aparitiei arsurilor solare.
Arsurile solare apar adesea in urma expunerii exagerate la soare, cand razele UV ataca pielea cauzand inrosirea acesteia, dureri locale si o sensibilitate crescuta ce poate duce si alte complicatii. Aceste inconveniente isi fac aparitia si in cazul folosirii neadecvate a lotiunilor de protectie la plaja. Pielea dispune de mijloace naturale de aparare impotriva radiatiilor, insa expunerea excesiva la soare face ca acestea sa nu mai poata face fata si pielea devine vulnerabila la aparitia diverselor afectiuni cutanate. Efectele arsurilor solare apar abia la cateva ore de la expunere si ating punctul maxim dupa aproximativ o zi.Ca semne ale arsurilor solare putem remarca la prima vedere papulele (basicile), exfolierea pielii, insotite de roseata, frisoane, febra, ameteala, greata, durere, slabiciune si sensibilitate cutanata.
Remedii naturale impotriva arsurilor solare
1. Amesteca 2 lingurite de suc de rosii cu 4 linguri de lapte batut si aplica acesta compozitie pe fata. Lasa-o sa actioneze jumatete de ora dupa care clateste-te cu apa rece.
2. Intr-o cana cu lapte adauga cateva picaturi de zeama de lamaie si apoi aplica usor cu ajutorul unui tampon de vata. La fel de bine poti folosi si maioneza - ajuta la calmarea arsurii solare.
3. Amesteca ulei de masline si otet in cantitati egale, folosind compozitia rezultata ca pe un ulei de corp. Aplica-l cu o ora inaintea baii in care vei folosi si alte remedii naturale pentru indepartarea discomfortului.
4. Paseaza o papaya astfel incat sa obtii o crema groasa - va ajuta la curatarea, exfolierea celulelor moarte, indepartandu-le.
5. Un castravete ras (sau taiet in felii subtiri) poate fi aplicat pe fata iar sucul obtinut din stoarcerea lui este benefic pielii din jurul ochilor. Ajuta la intinderea pielii si are un efect racoritor uimitor.
6. Amesteca o lingurita de miere, un ou (doar galbenusul) si o lingurita de iaurt. Pasta rezultata poate fi aplicate pe toata suprafata fetei, evitand insa zona ochilor. Atunci cand se usuca indeparteaza-o cu apa calduta. Acest amestec poate fi pastrat in frigider timp de trei zile.
Alte remedii pentru a calma arsurile:
Bicarbonatul de sodiu - Dizolva putin praf intr-o cana cu apa si cu ajutorul unui prosop curat aplic-o pe corp sub forma unei comprese.
Un alt remediu este acela de a adauga jumatate de cana de bicarbonat de sodiu intr-o cada cu apa calduta. La sfarsit nu te sterge cu prosopul, ci asteapta sa te usuci natural. Bicarbonatul de sodiu este racoritor si va ajuta pielea sa ramana hidratata.
Otetul - Incearca sa faci un dus racoritor (nu rece) si apoi sa te relaxezi intr-o cada de baie in care ai adaugat o cana de otet. Acesta din urma va indeparta usturimile produse de arsura solara.
Catravetele - Maseaza usor zona iritata cu feliute subtiri de castravete Iaurt si capsuni - Amesteca in cantitati egale iaurt si capsuni stivite si aplica-le pe portiunea cu probleme pentru 10 minute. Clateste apoi cu apa rece.
Gheata - Aplica gheata pe zona afectata - va opri procesul si va racori pielea din interior.
Sper ca iti va fi de ajutor!