| Parisblue a întrebat:

Hei! dau funda celui care imi spune cat mai multe date despre pozitia geografica a Americii(si de N si de S).

2 răspunsuri:
| Twp3w a răspuns:

America Economia si Industria Referat Geografia Americii

Este formata din doua mari subcontinente care despart oceanele Atlantic si Pacific: America de Nord si America de sud (America Latina). Ele se leaga printr-un istm, numit America Istmica. Acestea impreuna cu insulele din rasaritul sau formeaza America Centrala.

Asezarea: punctul cel mai nordic 71 grade lat. N-Capul Barrow

punctul cel mai sudic 55 grade lat. S-Capul Horn

Intre cele doua puncte sunt 16000 km. Latimea maxima a ambelor continente este de 5000 km.

Ecuatorul intretaie America de Sud, Tropicul Racului trece prin sudul Americi de Nord, iar Tropicul Capricornului traverseaza centrul Americii de Sud. 47378tix91fps6q

Suprafata totala este de aprox. 41 mil. km patrati, America fiind al doilea continent ca marime dupa Asia.

Limitele sunt date de oceanul Atlantic in est, de Pacific in vest si de oceanul Artic in nord.

Relieful

Tarmurile au o lungime totala de 103700 km si difera ca aspect de la un ocean la altul. ip378t7491fpps

Tarmurile nordice sunt cele mai fragmentate cu multe fiorduri, golfuri, canale si insule:-golfuri:Beaufort, Baffin si Hudson.

-insule: Tara lui Baffin, Victoria si Groenlanda

-peninsule: Alaska si Labrador

Tarmurile Atlantice:-golfuri: Mexic, Sf. Laurentiu, Fundy

-peninsule: Florida, Yutacan

-insule: Antilele Mari, Antilele Mici, Bahamas, Terra Nova, Falkland.

Tarmurile Pacificului:-peninsule: California

-insule: Vancouver, Regina Charllote, Galapagos

Relieful Major

Elementul comun ce leaga cele doua subcontinente, il constituie un lung lant alpin, paralel cu Oceanul Pacific:

M-tii Cordilieri: 1) M. Alaska (vf. Mckinlei 6196)-M. Coastelor-M. Cascada-M. Sierra Nevada (vf. Orizaba 5700, vf. Popocatepetl 5452)

2) M. Stancosi-M. Siera Madre de Vest

Muntii:-America de Nord:-M. Apalasi

-Scutul Canadian

-America de Sud-M. Anzii(vf. Aconcagua 6959, Chimborazo 6267)

Podisuri-Yukon

-Marilui Bazin

-Colorado

-Mexic

Campii-Mississippi

-Amazon

Clima: zone si tipuri de clima:

1) Zona calda-ecuatoriala

-tropicala:-desertica si umeda

-sud ecuatoriala

2) Zona temperata- meditereanana

-temperat- oceanica, continentala, continental excesiva

3) Zona Rece-sub polara ( Peninsula Alaska, Arhipeleagul Canadian, Groenlanda si -polara partea nordica a Canadei)
Vegetatia

Padureea ecuatoriala (selvas), cea mai dezvoltata de pe glob 40000 de specii de plante, carnivore mari

Padurile Galerii continuare padurilor ecuatoriale pe malurile raurilor

Savana (lianos si campos), ierbivore mari

Deserturile (pustiuri si oaze), vegetatie si animale putine

Paduri tropicale cu savane-Antilele Mari

Mangrove

Vegetatie mediteraneana: stepe aride(pod Colorado), maquis (pen Florida), paduri subtropicale

Paduri de foioase, paduri de sequoi 3000-5000 ani, inaltime 150 m (M Sierra Nevada)

ursul Grizly, curcani, ratoni

Stepe (preerie, pampas) bizonul, coiotul, cainele Dingo, lame

Paduri de conifere (in nordul Canadei)

a doua ca suprafata de pe glob

animele cu blanuri scumpe

11) Tundra (nordul Canadei, Groenlanda)

12) Deserturile albe-mamifere marine

13) Clima etajata-condorul si lama de munte

Hidrografia

-cea mai vasta retea hidrografica de pe glob

-cele mai mari bazine hidrografice:Amazon si Mississippi

-cele mai mari debite I-Amazonul

II Mississippi

-cel mai lung sistem de lacuri navigabile si lacul situat cel mai sus Titicaca

-lacurile sunt mai ales de origine glaciara localizate in munti.(Lacul Ursilor, Lacul Sclavilor, Lacul Athabasca)

-Lacul Ontario si Erie formeaza cascada Niagara

-cele mai mari caderi de apa Angel 1000 m pe raul Carrao, Iguacu 72m, Niagara 55m.

-raurile se varsa astfel:

In Oc. Pacific:-Yukon

-Columbia

-Colorado

In Golful Mexic:-Mississippi+Missouri

-Rio Grande

In Oc. Artic:-Makenzie

-Nelson

In Oc. Atlanticworriedf. Laurentiu

O data pe an apele raului Amazon se intorc de la varsare spre izvor. (Pororoca)

Populatia

Densitatea maxima de locuuitori se ragaseste in America centrala cu 44 loc./Km(patrat), dupa care urmeaza America de Sud cu 14, 3 loc./Km(patrat).In S.U.A si Canada sporul natural este redus in timp ce in America Latina el este foarte ridicat ceea ce determina o migratie mai ales catre S.U.A.Densitatea populatiei difera mult in interiorul fiecarui continent. Regiuni intens populate sunt regiunea Marilor Lacuri, litoralul Atlantic intre Boston si Washington, litoralul Californiei de la San Francisco pana la granita cu Mexicul.

Populatia este formata din:-bastinasi

-colonizatori

-alte natii

Asezarile sunt dominate de orase, inclusiv prin fenomenul de atractie a populatiei rural.Statele Unite ale Americii (engleză: United States of America) este numele unei ţări din America de Nord, situată între Canada, Mexic, Cuba, Oceanul Atlantic şi Oceanul Pacific. În prezent SUA este a doua ţară din punct de vedere economic (după China) şi militar (după Rusia), are influenţă culturală şi politică şi deţine unele din cele mai avansate nivele de cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică pe plan mondial. Este o republică federală, cu capitala la Washington, D.C. Teritoriul Statelor Unite este de aproximativ de 40 de ori mai mare decât suprafaţa României măsurând peste 5.000 de kilometri de la Oceanul Atlantic (la est) până la Oceanul Pacific (la vest) şi 2.000 de kilometri de la graniţa canadiană (la nord) până la cea mexicană (la sud).

Federaţia este alcătuită din 50 de state, dintre care 48 sunt state continentale învecinate (formează un teritoriu contiguu), iar două state, Alaska şi Hawai, sunt exclave, fiind despărţite de teritoriul celor 48, primul de Canada, al doilea de Oceanul Pacific. La aceste state se adaugă districtul federal Columbia (D.C.), teritoriu federal obţinut prin donaţii egale de la statele Maryland şi Virginia. Fundaa?love struck

| JustWannaDance a răspuns:

America de Nord-> America de Nord este un continent din emisfera nordică, situat aproape în exclusivitate în emisfera vestică, mărginit la est de Oceanul Atlantic, la vest de Oceanul Pacific, la nord de Oceanul Arctic şi la sud de Marea Caraibelor si de America de Sud. America de Nord are o suprafaţă de 24.709.000 km² ce reprezintă aproximativ 4, 8% din suprafaţa Terrei sau 16, 5% din uscat. Populaţia continentului a fost estimată în iulie 2008 la aproape 529 de milioane de oameni.Este al treilea continent ca suprafaţă, după Asia şi Africa şi al patrulea ca populaţie după Asia, Africa şi Europa.
Dacă se consideră continentul american ca un întreg, cuprinzând atât America de Nord şi Centrală (în emisfera nordică a planetei nostre), şi, respectiv America de Sud (care este situată în emisfera sudică a Terrei), atunci America are o suprafaţă totală de peste 42.000.000 km2, care este foarte apropriată de a Asiei. Ambele Americi sunt situate în emisfera vestică a planetei noastre. Tari-> Canada, SUA, Mexic :X:X:X:X:X

America de Sud->America de Sud este un continent traversat de ecuator, cu majoritatea suprafeţei în emisfera sudică. America de Sud este situată între Oceanul Pacific şi Oceanul Atlantic. Este legată, geologic vorbind, de America de Nord prin Istmul Panama, relativ de puţin timp. Anzii Cordilieri, fiind un lanţ muntos activ, se desfăşoară pe întreaga lungime a continentului, în vest; suprafeţele din estul Anzilor sunt acoperite de păduri tropicale şi formează vastul bazin al râului Amazon. In partea centrală a continentului situat la est de Anzii Cordilieri se află pampasul.
America de Sud se află pe locul patru în lume în ceea ce priveşte suprafaţa, după Asia, Africa şi America de Nord. În ceea ce priveşte populaţia, se află pe locul cinci, după Asia, Africa, Europa şi America de Nord.


Hartă fizică a Americii de Sud
Se crede că a fost locuit pentru prima oară de oamenii care au trecut podul natural Bering, acum strâmtoarea Bering, deşi există şi unele sugestii că fiinţele umane au migrat aici din sudul Oceanului Pacific.
Continentul America de Sud cuprinde următoarele ţări: Brazilia, Columbia, Venezuela, Peru, Guyana, Suriname, Guyana Franceză, Chile, Bolivia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Ecuador, Panama şi Ţara de Foc.
Din anii 1530, locuitorii indigeni ai Americii de Sud au intrat în contact cu călători europeni, întâi spanioli şi mai apoi portughezi, care au întemeiat colonii pe continent. În cursul secolului XIX, aceste colonii şi-au câştigat independenţa.
Regiunea America de Sud include şi o serie de insule, majoritatea aparţinând ţărilor de pe continent. Teritoriile caraibiene sunt grupate împreună cu America de Nord (cu excepţia Trinidad şi Tobago). Ţările sud-americane care se afla la limitele Mării Caraibelor, cum ar fi Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam şi Guiana Franceză sunt cunoscute şi sub numele de America de Sud Caraibeană.
Cea mai mare ţară din America de Sud, atât în ceea ce priveşte suprafaţa cât şi ca populaţie, este Brazilia. Tari-> Columbia, Venezuela, Brazilia, Argentina, Bolivia, Chile, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay. :X:X:X:X
Ador AMERICA! :X

Fundita? happy

Întrebări similare