A)Miron Costin
b)Grigore Ureche
c)Dimitrie Cantemir
d)Constantin Cantacuzino
e)Nicolaus Olahus
f)Johannes Honterus
Sper stai fie de folos fundita?
In Romania, Umanismul, se manifesta prin efortul unor carturari de a prezenta informatii istorice intr-un text unitar.Printre cei mai valorosi carturari care reprezinta poporul roman in timpul Umanismului se numara cronucari ca:Grigore Ureche,Ion Neculce,Miron Costin,Dimitrie Cantemir si multi altii.
Adevarata istoriografie moldoveana incepe cu Grigore Ureche,fiu al unui Nestor Ureche,boier refugiat o vreme la Polonia(prilej pentru Grigore de a invata in scolile lesesti). Mare spatar sub Moise Movila, voinic al tarii de jos sub Vasile Lupu, u mai era in viata la 3 mai 1647 cand I se impartea averea.
Cum Ureche n’ä scris cronica vremurilor sale (Letopisetul lui merge abia pana la 1594, la a doua domnie a lui Aron Voda) jindu-se de izvoade sarace,el e un cronicar in intelesul larg al cuvantului,in felul boierului ce-si insemna pe scoarta unui ceaslov ivirea unei comete si a calugarului compilator.
Tot ce se poate astepta de la un astfel de scriitor este mireasma automatismului,harul cuvantului,care la Ureche sunt tari ca aluia.Dar gasesti la el intelepciune si aceea dsface de lucruri in duhul Bibliei,dupa care este rasplata si pedeapsa.
Are sensul obiectivitatii si nu foloseste stirile care nu"se tocmesc",precum anuieste conceptual de traditie,de vreme ce socoteste ca o natie fara istorie s-ar asemana "hiarelor si dobitoacelor celor mute si fara de minte". Este evolutionism de istorie,in sensul biologic,admitand ca orice natie(azi am zice civilizatie)are o"incepatura ",un"adios"si o "scadere".
Adaugandu-se harul de a gandi prin simturi,de a imita prin sunete fosnitoare,horaitoare, clinchetitoare lovirea, invalmasirea, vechimea chiar a faptelor.Frazele cad ca niste brocarturi grele sau in felii ca mierea. Vorbirea cronicarului e dulce si cruda, cuminte si plina de ascutisuri ironice.
Principala sa opera intitulata Letopisetul Tarii Moldovei sete precedata de o "predoslovieď" in care autorul justifica necesitatea scrierii acesteia.Cronicarul a dorit ca urmasii sa cunoasca istoria predecesorilor el insusi reusind sa o scrie de la intemeiertea Moldovei, in 1359, pana in 1594 pentru a fi capabili sa discearna intre faptele bune,pe care sa le urmeze, si cele rele, de care sa se fereasca.Un popor fara o istorie cunoscuta si asumata isi uita traditiile si nu va sti sa ordoneze faptele viitorului. Funda?
miriaaaanaa3 întreabă: