Buna!
Incearca si vezi daca gasesti ceva aici despre semnificatia viselor,
www.elystar.ro, la sectiunea vise.
Sper sa-ti fie de folos cat de cat!
Te pup.
Visarea este o stare modificata de constiinta in care se construiesc povesti in imagini pe baza amintirilor si preocuparilor prezente sau a fanteziilor si imaginilor. In general, toate persoanele viseaza, desi multi oameni nu isi amintesc dimineata visele. Studiile arata ca persoanele care nu isi amintesc, viseaza la fel de mult ca si cele care isi amintesc.
Se pare ca ceea ce conteza cel mai mult in amintirea viselor este ce se intampla la trezire. Daca mintea noastra nu este ocupata cu nimic imediat dupa trezirea din vis, amintirea acestuia nu este consolidata, visul nefiind depozitat in memorie. Motivatia unei persoane si depunerea efortului de a-si aminti ce viseaza, va determina continutul viselor sa fie accesibil ulterior.
In caz contrar, visul va disparea repede din memorie, vom sti ca am visat, dar nu vom fi capabili sa ne amintim continutul visului. Daca vrei sa iti amintesti visele este indicat sa ai la indemana ceva de notat. Cand te trezesti incerca sa iti amintesti detaliile si scrie-le. Pe masura ca aptitudinea ta de a a-ti aminti visele se imbunatateste, cauta sa observi pattern-uri.
Destul de rar oamenii pot sa aiba constiinta faptului ca viseaza si chiar si asa, acest lucru nu impiedica derularea spontana a visului. Unele cercetari au demonstrat ca este posibil ca intr-o anumita masura sa putem influenta continutul visului. Anumite evenimente sau intamplari traite inainte de culcare isi pun amprenta asupra continutului visului. Cu toate acestea, exista destul de putine dovezi ca se poate controla continutul visului.
In decursul timpului s-au elaborat o serie de teorii privind functiile si natura viselor. Sigmund Freud a fost cel care a creat una dintre primele teorii despre functiile viselor. El afirma ca visele "ofera calea regala catre cunoasterea activitatilor inconstiente ale mintii". Dorintele, nevoile sau ideile pe are o persoana le gaseste inacceptabile si care sunt reprimate in inconstient, reprezinta continutul latent al viselor.
Toate continuturile reprimate sunt exprimate in mod simbolic prin intermediul viselor, evitandu-se in felul acesta sentimentele de vinovatie sau anxietatea care ar aparea daca dorintele ar aparea in constiinta. In urma mai multor cercetari ulterioare, s-a descoperit ca intr-adevar continutul viselor are un inteles psihologic, numai ca acesta nu reprezinta satisfacerea unor dorinte.
Majoritatea psihologilor sunt de acord ca visele se concentreaza pe niste probleme emotionale si ca, prin analiza lor putem sa intelegem mai multe despre noi in scopul evolutiei noastre personale. Continutul visului poate face posibila emiterea unor predictii despre grijile si interesele visatorului.
Visele nu pot fi privite ca simple extensii ale activitatilor din ziua care a trecut. Cercetatorii au descoperit o constanta foarte mare in privinta continutului viselor oamenilor, lucrurile pe care le viseaza o persoana putand sa fie constante pe o perioada indelungata in timp. Grijile si preocuparile pe care oamenii le exprima in vise au legatura cu viata reala, visarea fiind un proces imaginativ care reflecta conceptiile, grijile si preocuparile emotionale ale individului.
MonsterBunny întreabă:
Solanoo întreabă:
Boros_Elena_1980 întreabă:
elena2312131 întreabă: