In scoala exista un psiholog. Vorbeste cu diriginta si spune-i ca ai nevoie de consiliere psihologica. E platit de scoala, asa ca pentru elevi e gratis (asa ar trebui sa fie). Psihologul pastreaza confidentialitatea. Daca ai tai au bani poti merge la un psiholog clinician cu formare in terapie cognitiv-comportamentala. E eficienta in eliminarea gandurilor disfunctionale (negative) si cresterea stimei de sine.
Sa inteleg ca esti in clasa a 8-a? Recomandarea mea ar fi sa te concentrezi pentru evaluarea nationala. La liceu nu vei fi cu toti colegii tai. Se vor pierde prieteniile, deoarece fiecare isi va face alti prieteni cu care sa se distreze. Asa se intampla de obicei, fiecare e pe drumul lui. In liceu vei avea ocazia sa cunosti alti colegi, sa te imprietenesti cu ei.
Cand eram in clasele primare aveam cativa colegi rautaciosi si invidiosi. Conteaza sa nu mai taci, sa iei atitudine. Cum ei iti stiu slabiciunile (ex: timiditatea), asa si tu le poti gasi lor punctele slabe. Nimeni nu e perfect, oricine are defecte (fie fizice, fie morale). Colegii tai fac bullying. Si tu esti valoros ca persoana. Nu sunt cu nimic mai buni fiindca rad de tine. Oamenii fericiti, puternici, educati NU ii ataca pe altii, nu ii jignesc. Eram mica de inaltime si singura din clasa care purta ochelari. Unora li se parea amuzant sa-mi spuna "aragaz cu patru ochi". Cand le faceam si eu descrieri le pierea zambetul. Cu o atitudine ferma combati nesimtirea unora.
Invata sa nu te mai scuzi atunci cand nu e cazul. Parintii tai au venit la scoala sa expuna problemele din clasa ta?
Ai 13 ani. E o varsta frumoasa pe care nu o poti lasa umbrita de altii. Dupa ce vor disparea virusul si restrictiile, sa te inscrii aici: https://scout.ro/despre-noi/cercetasia-la-nivel-national/. Iti va fi utila experienta asta in viata. Cauta pe net cursuri de actorie, de creatie. Se gasesc (de ex: https://mind-hub.ro). Ia-ti bicicleta, cumpara-ti o chitara. Nu sta doar pe telefon si inchis in casa. Roaga-i pe ai tai sa iti cumpere/adopte un caine/o pisica/ papagali. E dovedit stiintifica ca animalele reduc depresia, stresul si anxietatea.
NU mai incerca sa te sinucizi. Esti mic, e posibil sa ramai paralizat, cu sechele daca nu iese tentativa. Gandeste-te cum va fi viata ta paralizat. Asta iti doresti? ESTI LA FEL DE IMPORTANT CA MINE, CA "PRIETENII" TAI. SI VIATA TA CONTEAZA.
Parintii tai daca nu iti ofera consolare, spune-le. Sa lase problemele de la munca si sa aiba mai multa grija de tine. Sa mai iesiti la o plimbare in familie. Comunica cu cei din familia ta.
Si daca rad de tine ce? Nici ei nu sunt numai de 10. Si olimpici sa fie, nu-i nimeni atotstiiutor. Din greseli inveti. Sunt artisti consacrati care au spus tampenii. Ei ce sa mai zica? Sunt vizati mereu de reporteri. Nu pune la suflet si incepe sa lucrezi la atitudinea ta, la propriul tau stil. Invata acum, sa ai succes mai tarziu.
Salut! Nu lua in seama tot ce se spune! Eu am fost in situatia ta, deci te inteleg perfect. Cu toate astea mi am inceput o viata noua mai ales ca sunt la liceul, iar asta mi-a schimbat radical viata! Sincer sa fiu nici eu nu ma mai recunosc!? Incearca sa nu apleci capul la tot ce se vorbeste pentru ca iti face rau! Iar ei vazand ca iti pasa ce ti se reproseaza, vor continua! Ce incerc eu sa iti spun defat este sa ridici capul sus, sa nu apleci ureche la tot ce auzi si cel mai important castiga ti increderea de sine! Fi barbat!