Te cred și te înțeleg.
Dar refuzul studiului nu prea e soluția cea mai bună. Și-ți spun și de ce: din păcate sistemul nostru de învățământ NU a auzit de examen de admitere la liceu, ci de „evaluarea națională" (a prostiei, dar au uitat să adauge partea asta). Și la admiterea în licee, o parte a notei vine de la acel examen (50% mate) și alta, din mediile de la generală (așadar, și aici te lovești de mate, dar și de celelalte la care nu iei note destul de mari).
Nu-ți spun astea ca pe o dojană; nu, departe de mine gândul! Dar poate nu te-ai gândit încă la ce vei face în viață și - mai ales - ce drum vei alege ca să ajungi acolo.
E o mare contradicție: mintea ta vrea joacă, relaxare, distracție; pe de altă parte, are nevoie exact de opusul acestora: muncă, stres și efort îndelungat, adesea rămas neobservat și neapreciat de către cei din jur. Sau chiar mai rău (invidia colegilor).
Cred că e timpul să pui în balanță ceea ce faci acum, ce alegi acum, și cum te ajută să devii ceea ce vrei.
Ca să reușești la mate, va trebui s-o rogi pe maică-ta să-ți ia un meditator. Cu cât pierzi acum mai mult, cu atât mai greu va fi pe urmă să recuperezi pentru examenul dintr-a 8-a. Chiar dacă nu vei mai avea după aia nevoie de loc de materia asta, examenul ăla trebuie să-l iei, și cu notă cât mai mare!
PS felicitări sincere pentru felul cum ai scris!
PS2 dacă mai ai nevoie de un umăr de sprijin, spune!
PS3 nu e vina ta că părinții au ales să se despartă; lasă-le timp să-și vindece și ei rănile, nu se termină totul odată cu divorțul! e nevoie de ceva vreme ca să accepte fiecare noua situație și să redevină oamenii care au fost odată.
E trist că de mică ești forțată să lupți cu viața parte în parte dar niciodată să nu uiți că orice început are și-un sfârșit.
Nu poate dura la nesfârșit certurile acele lungi, probabil că părinți tăi vor găsi o soluție dar cel mai mult ar trebui să se gândească la tine ci nu la cum să rezolve treaba cu bani sau mai știu eu ce.
În legătură cu orele de mate, te-ar putea ajuta o profesoara care să-ți explice altcumva și mai concret. Sunt sigur că nu vei mai întâmpina probleme.
Tot ce îț cer acuma este să fii puternică și optimistă.
Nu renunța draga mea, sunt sigur că ești o persoană minunată.
Da, e o situatie cam naspa, si nu exista o solutie bine definita, un algoritm pentru a putea trece mai usor de traumele astea. Gandeste-te totusi la partile pozitive. Esti tanara, ai toata viata inainte, pari matura si inteligenta (pentru varsta ta), si esti, pana la urma, intr-o situatie mai buna decat erai acum cateva luni, nu?
In legatura cu scoala, si cu asteptarile mamei, eu in locul tau i-as spune ceva de genul: "Fa, tu chiar iti bati joc de mine? Tu chiar esti psiholog? Si daca da, ce spaga ai dat ca sa-ti iei licenta? Tu nu iti dai seama prin ce stres trec eu, stres cauzat partial de tine? Te astepti acum sa iau si note mari, sa nu ma afecteze cu nimic tot ce s-a intamplat, partial din cauza ta?"
Ma rog, poti sa folosesti o formulare mai putin beligeranta daca vrei
Daca nu-ti place matematica, asta este. Pana la urma sunt destule domenii unde nu ai nevoie de matematica. Ce ai vrea sa te faci 'cand te faci mare'? Daca nu vrei sa devi ceva legat de fizica/matematica nu ar trebui sa te streseze asa mult.
Da Radu, ai dreptate, dar mama mea nici nu-si dadea seama de ce facea. De-abia acum a înțeles unele lucruri, pentru ca s-a linistit. În general tata cauta cearta si bineinteles ca se ducea la mama. Ea trebuia sa se certe cu el, fiindca altfel nu se putea. Daca nu se certa cu el, el venea la mine si tipa la mine aiurea... Din punctul asta de vedere mama intotdeauna a incercat sa ma protejeze, crezand poate ca sunt prea mica. Ea ajunsese anul trecut la spital, fiindca se imbolnavise pe fond de stres. A ajuns acolo cu vreo 2-3 saptamani după ce am fost externata eu fiindca am avut meningita. Ea ma iubeste foarte mult, stiu asta, altfel nu s-ar fi stresat atat. Era foarte greu si pentru ea, pur si simplu nu-si dadea seama de ce facea. Ea cu pacientii ei face treaba buna pentru ca sunt straini, dar cu mine nu, pentru ca sunt din cadrul familiei (care nu mai e familie). Unui strain intotdeauna ii va fi mai usor sa asculte de un psiholog strain, pentru ca stie ca acel strain nu are niciun interes sa-i dea un sfat rau, adica, la urma urmei nu castiga nimic in plus.
Când mama s-a hotarat sa divorteze, un an intreg s-a gandit la mine, stia ca o sa sufar, stia ca nu o sa mai fie la fel, dar a ales sa faca asta tot pentru mine, pentru un trai mai bun, pentru a nu mai sta eu in certuri, ca mie nu-mi faceau bine. Nu pot sa-i spun asa ceva. Și ea, ca si mine are nevoie de intelegere. Ea chiar s-a gandit la mine in momentul in care a divortat, si nu pot sa-i spun ca a fost din vina ei... Ce-i drept, anul trecut si eu am vrut oarecum sa iau premiul 1, dar nu asa de mult, daca nu m-ar fi starnit parintii. Ea nu ma mai cearta daca iau note mai mici, spre exemplu acum cateva zile am luat un 6 la mate, dar a inteles ca asta s-a intamplat din cauza ca nu am putut lucra cu tata. Acum a inceput sa inteleaga cum e cu scoala si cu notele si mai ales cu mine. Eu nu vreau sa-i creez mai multe discutii si stres decat are, si-asa tata o supara foarte tare.
Oricum apreciez raspunsul tau
Da, aici ai dreptate cu psihologii, de aceea este o problema de etica profesionala sa consulti pe cineva din familie ca psiholog. Pentru ca, uneori, bine lor este distinct de binele tau. In ce clasa esti? A 6-a? Ai decis inca la ce profil vrei sa dai la liceu?
Si inca ceva. Am impresia ca tu ai nevoie de cineva care sa te asculte, de preferinta un prieten/prietena. Acum nu o sa-ti zic stereotipii de genul: "Fa-ti prieteni noi", ca nu e ca si cum apesi pe un buton magic si vin prietenii. Dar keep your eyes open, pentru ca o sa te ajute mult daca ai pe cineva cu care sa poti discuta tot timpul
Normal ca am nevoie de un prieten (ă), dar așa ceva de unde sa gasesc? Toti asteapta sa le dezvalui slabiciunile tale si apoi sa se foloseasca de ele. Nu pot avea incredere in nimeni… De aceea am ajuns să scriu 'povești' pe aici… Mi-aș dori atât de mult să mă înțeleagă și să aibă răbdare să mă asculte cineva
Nu toti oamenii sunt la fel, adica nu toata lumea o sa se fololoseasca de slabiciunile tale, desi este intr-adevar o idee buna sa fi precauta. Iti poti gasi prieteni pe net de exemplu, care nu prea ar avea cum sa se foloseasca de tine (ma rog, daca ai si tu un pic de 'common sense' in relatiile cu ei). Ce as fi vrut eu sa am net cand aveam 12 ani Daca vrei, lasa un ID de mess.
Buna,
Hai sa stam de vorba. Vrem sa te ajutam sa-ti fie mai bine.
Poti primi ajutor specializat in mod gratuit.
Asociatia Telefonul Copilului poate fi partenerul tau de discutii sau poate fi prietenul tau atunci cand te confrunti cu o problema. Confidentialitatea este cuvantul cheie in relatia ta cu serviciul Telefonul Copilului, oferit de organizatia noastra.
Apelul catre 116 111 este gratuit din retelele Romtelecom si Cosmote, de luni pana duminica, in intervalul orar 08.00 – 00.00. Mai multe poti afla si la: http://www.telefonulcopilului.ro/intrebari-frecvente
Pentru ca problemele cu care te confrunti reprezinta subiecte delicate si te-ai putea simti in largul tau mai degraba in mediul online, te indrumam sa ne transmiti mesajul tau la telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro
Asteptam sa te ajutam!
croissant întreabă: