La BAC la profil real, adică la științe ale naturii și mate-info dai la: română, matematică M1(mate-info) sau matematică M2(științe ale naturii) și la o materie de alegere dintre: chimie, fizică, biologie și informatică. Contrar a ceea ce se spune de obicei, inclusiv la științe ale naturii poți alege informatica pentru a treia probă scrisă.
La uman, adică la filologie și științe sociale dai la: română, istorie și o materie la alegere dintre: logică, psihologie, economie, filosofie, sociologie și geografie(sper că n-am ratat vreuna).
La toate profilele astea ai și probele orale/competențele la: română, competențe digitale(TIC) și competențe lingvistice(la o limbă străină din cele studiate, limbă pe care tu o alegi). Aici iei calificative, dar nu influențează media de BAC. Sunt niște probe doar ca să fie puse , trebuie doar să fii prezent. Dacă ai ECDL-ul, nu mai dai competențele digitale, ți se echivalează cu calificativul „experimentat"(cel mai bun calificativ), iar în privința celor lingvistice, nu mai dai dacă ai: Cambridge/IELTS la engleză, Delf la franceză(de germană nu știu, așa că nu mă pronunț). Bine, asta doar dacă soliciți tu echivalarea; altfel poți da probele chiar dacă ai atestatele astea.
Ca să îl iei, la fiecare materie dintre probele scrise trebuie să ai cel puțin nota 5, iar media lor să fie cel puțin 6. Notele nu se rotunjesc, deci dacă ai avea 5, 98, l-ai pica.
Să fii admis la buget înseamnă să nu plătești acea taxă anuală. Ea diferă în funcție de facultate, dar se ridică la câteva mii de lei. Lucrul acesta se întâmplă la facultățile de stat; la cele private plătești taxă oricum. Ca să intri la buget, trebuie să fii printre primii admiși la facultatea respectivă. Admiterea se face: pe baza mediei de la bac, pe bază de examen(pot fi și combinate), pe baza unei scrisori motivaționale. Notele din liceu nu știu dacă mai contează acum pe la vreo facultate. Nu e important doar să intri la buget, ci și să te menții, adică să iei note mari în timpul facultății, că altfel îți iau alte persoane locul. Sunt X locuri la buget, de exemplu 200. Tu dacă ești pe poziția 201, ai pierdut locul la buget.
Pentru a treia probă la bac eu am ales biologia din a 11-a si a 12-a. Nu-i mare greutate să iei bacalaureatul; e ceva mai greu să-l iei cu note mari sau foarte mari. Dacă n-ai frecat menta tot timpul liceului, ai fost la ore și ți-ai dat măcar puțin interesul, e imposibil să nu-l iei.