Oricum, e bine sa stii...
Prietenia pune la încercare o serie întreaga de valori interrelaţionale:
interesul faţă de binele real al celuilalt, interesul faţă de binele moral, faţă de sănătatea şi priorităţile reale ale celuilalt, sacrificarea aparenţelor pentru a pune pe primul plan sinceritatea în legătură cu defectele celuilalt pentru a-l susţine în corectarea lor, delicateţea, empatia, evirtarea refuzului direct (în privinţa lucrurilor de bun simţ care pot fi făcute spre binele celuilalt), petrecerea timpului împreună, cunoaşterea, confidenţialitatea, încrederea, etc...
Prietenia pune la încercare o serie întreaga de valori interrelaţionale:
interesul faţă de binele real al celuilalt, interesul faţă de binele moral, faţă de sănătatea şi priorităţile reale ale celuilalt, sacrificarea aparenţelor pentru a pune pe primul plan sinceritatea în legătură cu defectele celuilalt pentru a-l susţine în corectarea lor, delicateţea, empatia, evirtarea refuzului direct (în privinţa lucrurilor de bun simţ care pot fi făcute spre binele celuilalt), petrecerea timpului împreună, cunoaşterea, confidenţialitatea, încrederea, etc...
Te cunosc -Ai mare grija ca o sa il ranesti grav -Oricum nu faci oki ceea ce vrei acum.Eu nu te inteleg -de ce ai stat cu el daca nu l-ai placut -Meriti o mare bataita.Ma eu zic ca mai bine vb cu el si incearca se vezi care e problema, tu nu ai si un pic de demnitat-te. Uita-te si tu cum sunt relatiile in ziua de azi -ca tin ..Lupta pentru asta macar ca sa demonstrezi ceva.
Uite un articol pe această temă.
Ar trebui să pun capăt relaţiei?
Uneori despărţirea se dovedeşte o adevărată binecuvântare. Iată ce s-a întâmplat cu Jill. „La început, mă simţeam flatată că prietenul meu voia mereu să ştie unde sunt, ce fac şi cu cine sunt. Dar, după un timp, am ajuns să stau numai cu el. Era gelos şi dacă petreceam timp cu familia, mai ales cu tata. Când am rupt relaţia, am simţit că mi s-a luat o piatră de pe inimă!"
Sarah a trecut şi ea prin aceeaşi situaţie. Cu timpul, şi-a dat seama că John, tânărul cu care se întâlnea, era sarcastic, greu de mulţumit şi nepoliticos. Sarah îşi aminteşte: „Odată, a întârziat trei ore! Când mama i-a deschis uşa, nici nu a băgat-o în seamă, şi mi-a zis: «Să mergem. Suntem în întârziere». Nu a zis «Sunt în întârziere», ci «Suntem în întârziere». Ar fi trebuit să-şi ceară scuze ori să-mi spună ce s-a întâmplat. Dar cel mai mult m-a deranjat că nu a fost respectuos cu mama!". Evident, dacă persoana cu care te întâlneşti te-a dezamăgit o dată sau dacă te deranjează ceva din felul ei de a fi, nu înseamnă neapărat că relaţia voastră e sortită eşecului (Psalmul 130:3). Dar, când Sarah şi-a dat seama că John era din fire nepoliticos, că modul în care se purtase nu fusese o excepţie, s-a hotărât să pună capăt relaţiei.
Ce poţi face dacă, asemenea lui Jill şi Sarah, decizi şi tu că persoana cu care îţi dai întâlniri nu ar fi un bun tovarăş de viaţă pentru tine? Atunci, nu-ţi ignora sentimentele! Deşi poate că ţi-e greu să accepţi, ar fi mult mai bine să pui capăt relaţiei. În Proverbele 22:3 se spune: „Cel prevăzător vede nenorocirea şi se ascunde". Dacă, de pildă, observi la prietenul sau prietena ta una sau mai multe dintre trăsăturile de caracter prezentate în chenarele de la paginile 39 şi 40, la subtitlul „Semne de avertizare", ar fi bine să pui capăt relaţiei, cel puţin până îşi schimbă atitudinea. Într-adevăr, nu e un lucru tocmai uşor. Dar căsătoria este o relaţie pe viaţă! Mai bine suferi acum o vreme, decât să regreţi o viaţă-ntreagă!
Cum să-i spui
Cum ar trebui să-i spui că vrei să vă despărţiţi? Mai întâi de toate, alege un cadru potrivit pentru discuţie. Gândeşte-te cum ai vrea să fii tu tratat într-o asemenea situaţie (Matei 7:12). Ţi-ar plăcea să ţi se dea o asemenea veste în prezenţa altora? Probabil că nu. Ar fi bine să nu pui capăt relaţiei lăsându-i un mesaj pe robotul telefonic, trimiţându-i un SMS sau un e-mail — asta în cazul în care nu eşti obligat de situaţie. Mai degrabă, alege un moment şi un loc potrivit pentru a discuta această chestiune importantă.
Ce ar trebui să spui? Apostolul Pavel i-a îndemnat pe creştini ‘să spună adevărul fiecare aproapelui său’ (Efeseni 4:25). Aşadar, fii plin de tact, dar ferm. Spune clar de ce crezi tu că relaţia nu va merge. Nu e nevoie să faci o listă întreagă de greşeli sau să-l potopeşti cu critici. În loc să spui „Tu nu faci" cutare lucru sau „Tu niciodată" nu faci asta, mai bine foloseşte expresii care îţi scot în evidenţă sentimentele: „Am nevoie de cineva care să..." sau „Cred că trebuie să punem capăt relaţiei pentru că...".
Nu e momentul să eziţi. Nu-i permite celeilalte persoane să-ţi schimbe hotărârea. Adu-ţi aminte că ai decis să rupi relaţia dintr-un motiv cât se poate de serios. Fii atent dacă prietenul sau prietena ta încearcă subtil să te determine să te răzgândeşti. O tânără pe nume Lori spune: „După ce-am pus capăt relaţiei, fostul meu prieten afişa mereu o faţă tristă. Cred că se purta aşa ca să mi se facă milă de el. Şi normal că mi-era milă de el. Dar n-am lăsat ca reacţia lui să-mi schimbe decizia". E bine ca, asemenea lui Lori, să ştii şi tu ce vrei. Nu te răzgândi cu una cu două. Nu-ul tău să fie nu (Iacov 5:12).
Poti sa il eviti ca el sa-si dea seama sau sa iti iei inima in dinti si sa-i spui direct.
Fi atenta : daca baiatul chiar te place si tu te desparti de el va fi distrus - doar ca sa stii
Dar fi atenta... daca vrei sa te desparti de el spune-i asta in fata, nu pe internet sau la telefon - doare mult mai tare asa...
Eu m-as bucura ca fata sa se desparte de mine fata in fata, am putea discuta de ce, eventual sa mai lupt pentru tine... intelegi tu
Mult noroc :*
Pai ca sa iti fie mai usor ai putea sa o faci indirect (messenger, facebook, sms) sau iti iei inima in dinti si ii spui in fata, mai bina n-am idee cum.