Am citit eu ' in veghe de lanul de secara'.
Opera ' de veghe in lanul de secara' reuseste sa capteze intreaga esenta, relatia personajelor fiind una speciala, limbajul folosit fiind unul tipic adolescentin. Figurile de stil si imaginile artistice constituie un punct esential in opera. Consider ca finalul este deruntant, opera terminandu-se brusc iar parerea autorului dezorientand cititorul.
Romea si Julieta :
Iubirea dintre Romeo si Julieta nu este tipic adolescentina, Julieta fiind simbolul dragostei vesnice, chiar si dincolo de moarte. Drama se bazeaza pe conceptul ' Iubirea nu moarte niciodata', iar limbajul folosit scoate in evidenta vremurile trecute cand s-au intamplat faptele.
Finalul este unul inchis, nepermitandu-i cititorului o viziune ampla asupra operei.
Epopeea lui Ghilgameş este un poem epic din Mesopotamia antică. Este cea mai veche scriere literară a umanităţii, datând de la începutul mileniului al III-lea î.Hr. aparţinând culturii sumero-babiloniene. S-a păstrat, lacunar, pe 12 tăbliţe de lut, în biblioteca regelui asirian Assurbanipal, de la Ninive şi povesteşte faptele eroice ale legendarului rege al cetăţii Uruk. Poemul a fost descoperit abia în secolul al XIX-lea. Probabil de origine sumeriană, dar absorbit şi adaptat de civilizaţiile succesive ale Mediteranei orientale, poemul conţine multe elemente mitologice care vor apărea în literaturile şi tradiţiile mitologico-religioase ale civilizaţiilor ulterioare.
Potrivit mitului, la solicitările cetăţenilor oprimaţi din Uruk, zeii le-au trimis acestora o creatură uriaşă, un sălbatic, pe Enkidu, pentru a-l provoca la luptă corp la corp pe regele Ghilgameş, care îi tiraniza şi le necinstea fiicele. Dar confruntarea nu s-a terminat cu o victorie clară de nici o parte, astfel încât Ghilgameş şi Enkidu au devenit prieteni nedespărţiţi. Cei doi au călătorit, au fost părtaşi la nenumărate aventuri, şi-au dovedit eroismul şi curajul înfruntând creaturi fantastice periculoase, fapte care le-au dus faima peste mări şi ţări. Prietenia dintre Ghilgameş şi Enkidu era atât de strânsă încât a deranjat divinităţile. Zeiţa Iştar, protectoarea Uruk-ului, a încearcat să-i despartă, ispitindu-l pe Ghilgameş cu declaraţii de iubire. Când însa acesta o respinge cu agresivitate şi trufie, zeiţa se răzbună ucigându-i prietenul iubit. Regele se confruntă pentru întâia oară cu pierderea ireversibilă a celei mai dragi fiinţe şi cu implacabilul destin al oamenilor, supuşi inevitabil morţii. Neconsolat, puternicul Ghilgameş pleacă în căutarea nemuririi, despre care aflase că fusese acordată de zei, în mod exceptional, unui singur om, înţeleptului Uta-napiştim, supravieţuitorul Marelui Potop, cu care divinităţile pedepsiseră omenirea. Tradiţia despre Uta-napiştim se va regăsi mai târziu în Biblie în relatările despre Noe. Uta-napiştim îi dă lui Ghilgameş cheia accesului la nemurire, o plantă aflată pe fundul mării. Dar, în final eroul nu va obţine nemurirea, el eşuând la testul iniţiatic la care fusese supus de zei. Ghilgameş se întoarce în lumea oamenilor, al cărei exponent este, resemnându-se să construiască lucruri la fel de efemere ca el însuşi.
Episoadele poemului nu au legatură literară unele cu altele (ca rapsodiile din Iliada), fiecare narând câte o ispravă de alură colosală, săvârşite de erou; principalele isprăvi:
* lupta contra regelui Akka din Kish
* expediţia, împreună cu prietenul său Enkidu, de prindere şi distrugere a monstrului Humbaba;
* lupta contra Taurului Ceresc trimis de zeiţa Iştar să-l ucidă pe erou, care-i refuzase dragostea;
* călătoria în imperiul subteran după floarea nemuririi;
* moartea eroului (deşi nu rezultă clar din nici un text dacă e vorba şi de moartea lui Ghilgameş sau numai a lui Enkidu; în varianta akkadiană, Ghilgameş călătoreşte în lumea cealaltă ca să afle secretul imortalităţii de la stamoşul său Uta-napiştim, care-i comunică şi amănuntele desfăşurării potopului; această versiune e de altfel cea mai unitară epic).
Ceea ce este fundamental în mitul lui Ghilgameş se poate numi drama existenţială a omului, lupta lui cu forţele oculte şi perspectiva înfrângerii lor, raportul cu femeia şi raportul de prietenie între oameni, teama de moarte şi setea de nemurire; paralel, mitul rezumă alegoric istoria devenirii şi destinul oamenilor ca societate: vânătoarea, păstoritul, civilizaţia urbană, constituirea statului arhaic, catastrofele cosmice, marile întrebări ale gândirii.
Personajul principal este un adolescent , pe nume Holden Caulfield ce provine dintr-o familie bogata , cu doi frati si o sora : unul mai mare pe nume D.B. , scriitor la Hollywood , unul mai mic , Allie , care a murit de leucemie cu catva timp in urma si o sora in clasa a 4-a pe nume Phoebe. Acesta povesteste de ultimele lui zile petrecute la scoala Pencey deoarece era corigent la trei obiecte din patru si acum inainte de vacanta de Craciun urma sa fie exmatriculat , nefiind pentru prima oara deoarece el a mai fost exmatriculat de la Whooton si Elkton Hills.
Povestea incepe intr-o sambata , cu patru zile inainte de plecarea acasa , la New York , pe cand statea cocotat in varful unui deal si urmarea un meci de fotbal la care trebuia sa se duca , dar nu s-a dus. Unul din motivele pentru care nu se dusese era ca trebuia sa-si ia ramas bun de la Domnul Spencer , profesorul lui de istorie , inainte de plecarea acasa . Dupa o discutie moralizatoare despre teza sa la istorie si despre faptul ca l-a lasat corigent , Holden se intoarce la Pencey ,in camera sa, unde vorbeste cu vecinul lui de camera pe nume Ackley si cu colegul sau de camera , Stradlater , de la care mananca si bataie in urma unei discutii despre o prietena de-a sa pe nume Jane Gallagher cu care acesta iesise in oras si de care Holden era indragostit . Dupa acest incident hotaraste sa plece la New York unde sa petreaca cateva zile ca apoi sa se duca acasa si sa primeasca morala de la parinti pentru faptul ca a fost din nou exmatriculat . Acestia aveau sa afle despre Holden abia miercuri cand aveau sa primeasca o scrisoare de la director .
Dupa ce ajunge la New York se cazeaza la un hotel amarat unde cunoaste trei fete pe seama carora se distreza aproape toata noaptea deoarece erau "proaste si urate".Apoi pleaca pentru a-si petrece seara la un cabaret si , neavand nimic de facut deorece era singur si deprimat , incepe sa bea si sa fumeze pana cand se intalneste cu o prietena de-a lui D.B.Voind sa scape de ea s-e intoarce la hotel cu o prostituata de pe urma careia mananca din nou bataie si ramane fara o parte din bani.
A doua zi isi da intalnire cu o veche prietena pe nume Sally pe care o duce la o piesa de teatru in care jucau actorii ei preferati dar pe care Holden nu-i putea suferi .Apoi se duc la patinuar, unde , dupa ce patineaza , intra intr-un bar si incearca sa o convinga sa mearga cu el intr-o excursie ca sa scape de acea lume nenorocita si sa ramana acolo pana la batranete , dar discutia nu se termina decat cu o cearta . nh837d3435jhhj
Iesind din patinuar , pleca sa manance si isi suna un fost coleg de la Whooton pentru a se intalni deoarece nu avea cu ce sa-si umple timpul . Dupa ce au purtat cateva discutii acesta pleca iar personajul principal , ramas singur din nou , incepe sa bea pana se imbata. Beat fiind , o suna pe Sally si dupa o scurta convorbire se duce la baie unde se baga cu capul in apa sperand sa se trezeasca din betie.
In clipa in care si-a revenit a plecat spre Cental Parck sperand ca va vedea ratele de pe lac si ca va putea raspunde la intrebare care il framanta de ceva vreme ( Oare unde se duc ratele cand vine iarna ? ) . Dar nu a gasit nici o rata si , asezandu-se pe o banca , a inceput sa se gandeasca ca din cauza parului care-a inghetat va face pneumonie si va muri. Si se gandea la inmormantare sa si la toata lumea care va veni , bucurandu-se insa ca va fi cu Allie .
Cum statea si reflecta la toate astea s-a hotarat sa se duca acasa ca sa-l mai vada Phoebe macar odata inainte sa moara deoarece i se facea mila amintindu-si cat de mult tinea la el . Se gandea insa cum sa intre in casa fara sa-l observe parintii . Cand a ajuns acasa a avut noroc ca liftierul de noapte era nou si nu-l cunostea , asa ca , ajuns sus , s-a strecurat in casa cu mare grija , si a intrat in camera in care dormea Phoebe si , dupa catva timp , a trezit-o.
Dupa ce s-au imbratisat si dupa ce au discutat putin , sora lui si-a dat seama ca a fost dat afara si n-a mai vrut sa vorbeasca cu Holden pentru ca isi facea griji ca iar o sa-l certe parintii . Dar au reluat discutiile putin mai tarziu , insa nu pentru mult timp pentru ca au auzit usa de la intrare si si-au dat seama ca s-au intors parintii care nu erau acasa (fusesera la o petrecere) . Dupa trecerea pericorului Holden a imprumutat cativa dolari de la Phoebe si a sters-o la Domnul Antolini , fostul lui profesor de engleza , unde si-a petrecut o parte din noapte pana cand s-a trezit cu mana profesorului pe fruntea sa si s-a speriat intr-un hal gandindu-se la cine stie ce pervers ar mai fi acesta incat a plecat fara sa mai zica nimic la gara unde isi lasase bagajele si unde si-a petrecut restul noptii dormind pe o banca .
Dimineata , citind un articol dintr-o revista uitata pe banca , si-a dat seama ca este bolnav ( posibil cancer) si gandindu-se din nou la moarte a inceput sa se plimbe si sa-si faca planuri . Vroia sa plece departe , sa-si constuiasca o cabana la marginea unei paduri, sa munceasca la o benzinarie si sa nu mai calce pe acasa , asa ca a plecat la scoala unde invata Phoebe sa-i lase un mesaj (sa se intalneasca si sa-si ia ramas bun). In timp ce o astepta i-a venit rau si a lesinat , o alta dovada ca starea lui de sanatate nu era extraordinara . In cele din urma s-au intalnit . Phoebe cara dupa ea un geamantan sperand ca va merge cu el in fuga lui de acasa . Holden s-a hotarat in cele din urma ca ar fi mai bine sa ramana astfel incat cei doi s-au plimbat si s-au intors acasa.
Intors acasa se imbolnaveste , iar parintii il conving sa se duca din nou la toamna la scoala si se intreaba daca va putea sa o termine macar pe asta . In acest timp a venit fratele sau , D.B. , de la Hollywood sa-l viziteze , iar familia a fost reintregita pentru sarbatoarea de Craciun .
anonim_4396 întreabă:
Elenastoica9 întreabă: