| Harumiiii a întrebat:

Hey again TPU happy Am un subiect care zice asa "Prezentati particularitatile de structura si compozitie ale nuvele "Moara cu noroc"/ romanului "Ciocoii vechi si noi"...Cineva zicea ca e un subiect "tip bac" straight face. hmm. dar ce mai exact trebuie sa urmaresc in eseu? Dau funda happy

Răspuns Câştigător
| Dumnezău a răspuns:

Particularitatile din Moara cu noroc sunt cele care le observi de multe ori la Ioan Slavici, adica regionalismele din Transilvania, comportamentul personajelor care sunt asemanatoare cu altele precum Mara, Popa Tanda, Simina(parca asa ii spunea) si alte chestii de genul asta.Si structura in Moara cu noroc este mai lineara nu sare de la un eveniment la altul atat de usor ca in CV&N.Si din punct de vedere al compozitiei, sunt mai bine conturate personajele decat in cealalta, poate si din cauza ca Slavici a avut mai multe resurse decat N.Filimon
In CV&N(scuze de prescurtare), structura e mai asemanatoare cu un documentar despre fanarioti. Daca ai citit, observi ca fizic nu prea se stiu multe lucruri nici despre personajele principale, ce sa mai vorbim de serdarul Gheorghe sau Ipsilant.Filimon pune mai mult accent pe caracterizarea indirecta ce reiese din fapte-asta se vede mult la Dinu si Duduca.Si din punct de vedere al compozitiei e total opusa cu Moara cu noroc.Regiunea in care se desfasoara e diferita, caracterele oamenilor insa nu sunt asa diferite: si Dinu si Ghita viseaza la imbogatire, numai ca al doilea prin iuschuzarlac(chiar, ce e acela big grin) iar Ghita prin munca cinstita.Si registrul fonetic este altfel.Filimon foloseste imprumuturile acelea turcesti care zgarie pe ureche, gen: aferim(ce e aceea aferim?), temenele, ciubuccii, cafegii, iuschiuzarlac etc.
Iar structura se bazeaza si pe locul in care se intampla actiunea.In Moara cu noroc se intampla toate la han si la Ineu, in timp ce in CV&N totul, dar absolut totul se petrece in ambientul luxos al palatelor detinute de Andronache(saracu, a murit sad), Dinu, si chiar si de banul C...

Sper ca ti-am dat cateva idei.Acum ma car sa citesc si epilogul din CV&N ca trebuie pentru scoala. big grin

1 răspuns:
| Harumiiii explică:

@hido ...hehe mersi pentru. raspuns. asteptam de ceva timp si se pare ca lumea ocolea intrebarea din cine stie ce motive laughing
aaa. si bafta la scoala happy