| GreenBug a întrebat:

Hey all....sunt din Iasi si in curand incepe anul si intru intr-a 8-a...
Problema este ca, exact ca fiiecare individ trebuie sa ma orientez si sa aleg drumul pe gare vreau sa merg. si evident, de aici incepem cu alegerea liceului big grin
Si, eu ma pricep la aproape orice inseamna arte/design/etc.
Mi-ar placea sa creez, sa infrumusetez locuri poate chiar oameni, sa fiu de folos straight face
Si, initial ma gandeam sa dau la Octav Bancila. Insa toti au inceput sa-mi sara in cap ca n-am ce face acolo, ca acolo mai mult imi pierd talentul, ca mai bine mi-l dezvolt singur, etc, etc, si ca mai toti care au fost acolo au picat fiindca nu se face scoala, si cica n-au ajuns nicaieri. Deci...mi-au taiat elanul laughing)
Si, voiam sa merg la un liceu unde as reusi mai incolo ca arhitect. Dar din nou, nu vreau sa asez peretii unii langa altii, sa imi fac tot felul de calcule si in somn, etc. Nu vreau sa ajung adult si sa fiu schizofrenic ca, n-am facut ce trebuia, am fost impins de la spate de altii si nici macar nu era chemarea mea gen: m-am dus doar fiindca auzeam ca se castiga f. bine.
Parintii ma indruma spre liceul Teologic ca cica acolo invat chestii diverse, deci am sa fiu bun in toate domeniile daca nu reusesc cu unul. Problema este ca m-am interesat si, cam tot ce se face acolo are legatura cu biserica. Pana si pictatul! Pictezi icoane si alte chestii :<
Ma gandeam sa devin candva Tatoo artist. Insa nu stiu unde sa ma duc, pe cine sa urmez, ce sa fac, etc.
Intrebarile sunt: Liceul Teologic din Iasi chiar este bun si sa zicem ca as putea sa ajung ceea ce vreau de acolo?
apoi: Zilele de Glorie a liceului de arte chiar s-au dus? adica pe vremuri daca reuseai chiar erai ceva dar acum? (cei mai multi zic ca e pierdere de vreme si multi au dat acolo, prin multi se refera la prietenii lor, au esuat)
si c) Voi ce liceu recomandati pentru mine? :C

Dau funda celui care ma scoate din depresie si imi explica cel mai bine laughing)!

Răspuns Câştigător
| under89 a răspuns:

Salut! Mai întâi o să-ți dau 2 link-uri care (probabil) că vor fi de partea celor care au zis că nu prea se face carte.
1) http://www.tpu.ro/......r-si-cata/
2) http://www.tpu.ro/......file-sunt/

Bine, acum, nu puteam știi ce fel de persoane se ascund în spatele ecranului și dacă acestea sunt doar minciuni. Având în vedere, că mulți dintre apropiații tăi (dar cel mai bine este să întrebi și să discuți cu profesorii care știu despre ce este vorba acolo) au spus că nu prea se învață, putem lua în considerare această informație, pentru că avem multe dovezi :)
Acum să analizăm nivelul liceului:
http://prep-adm.cloudapp.net/Ierarh/CandPerScoalaIAD.aspx?Jud=26&Sc=2901
Nu poți spune că este foarte bun, dar nici foarte-foarte prost... Diferențele se văd foarte bine: maxim 5 peste 9.00, restul sub. Acest lucru nu e bine (dar hai să nu ne bazăm pe gimnaziu, trecem pe liceu).
Rezultatele de la BAC 2014:
http://bacalaureat.edu.ro/......Medie.aspx

http://www.admitereliceu.ro/......ultate-bac
Ce concluzii putem trage?
La fel maxim 5 peste 9.00, restul sub. (bine, poate am exagerat puțin, dar să o luăm așa)
Acum, trecem pe specializarea ta: design.
Notele sunt bune, spre deosebire de celelalte specializări.

Trecem spre:
"se pune mai mult accentul pe profilul pe care eşti. Astfel, nu poţi promova Bac-ul atât de uşor, doar dacă îţi permiţi să iei meditaţii serioase sau înveţi în particular."
Aici, nu putem știi decât de la cei care au învățat acolo, adică:
- dacă profesorii obligă copii să facă meditații pentru a le pune o notă de trecere/cât mai mare
- dacă într-adevăr este nevoie să faci meditații pentru că nu poți ține pasul (adică se predă la un nivel experimentat, și ca să poți aprofunda trebuie să mai iei câteva lecții)
- profesorii nu predă complet (îți dai seama că nu poți trece o anumită etapă dacă nu respecți anumite reguli, așa cum nu ai toate cele, care sunt necesare și obligatorii, nu poți trece clasa/lua bac-ul)

Acum, dacă tu ai într-adevăr talent (adică, de ex: ai desenat o casă, la nivel de clasa V-a, și gata...mă fac designer). Nu! După părerea mea, ar trebui să întrebi un profesor (de desen) care sunt nivelurile pe care trebuie să le atingi la un astfel de profil (specializare), adică dacă o să poți face față sau nu cerințelor.
Bineînțeles, până în vară mai e, poți aprofunda...

De asemenea, nu cred că e bine să iei o decizie de unul singur, părinții nu îți vor vrea răul niciodată, vor cel mai bun pentru tine. Trebuie să discuți cu ei, să le spui că tu vrei să devii X pentru că îți place cu adevărat, și talentul și pasiunea sunt alături, să le zici motivele pentru care nu ai opta pentru Y (DAR trebuie să te informezi foarte bine) etc.
Despre liceul teologic, vorbesc din cele auzite și văzute, este bun. Am văzut rezultate la bac (nu din Iași) extrem de bune (ceea ce înseamă că se face carte foarte bine). Doar atât știu, nimic mai mult.

Ce să mai zic, informează-te bine în legătură cu acest liceu.
Bine că te poți transfera (până in clasa XI-a), asta dacă nu cumva miniștrii să schimbe iar...

Luăm fiecare meserie în parte (din cunoștințele mele; poate nu spun ceva bine)
ARHITECT - trebuie să știi destul de bine matematică
Tattoo artist - nu e cine știe ce, dar trebuie să ai cunoștințe destul de bune (mai ales pe partea de medicină: dacă cineva pățește ceva, ai greșit ceva..trebuie să știi cum să procedezi)
Spre ex: O prietenă a terminat medicina și lucrează și pe acest domeniu al tatuajelor.

Chiar nu mai știu ce să mai zic, decât să reușești să ajungi acolo unde îți propui și mult succes! Ia deciziile finale doar atunci când știi că totul este lămurit, nu te avânta prea repede că poți regreta :D

| GreenBug explică (pentru under89):

Mersi imi place cum gandesti si sincer sunt profesori care imi zic sa dau pe arhitectura dar eu cum sunt varza la mate + n-am de gand sa desenez pereti, etc. straight face cei mai multi sunt pusi sa faca blocuri >.<.
Pai' ma gandeam la tatoo artist fiindca auzeam ca se castiga bine + imi place biologia...stiam ca 1 cm patrat costa vreo 90-100 roni :\ insa sunt persoane care zic ca e bine altele care zic ca nu laughing (ca in fiiecare domeniu).
aaaa, apoi la liceul de arte intr-adevar cica multi au esuat da' de unde stiu eu ca ei chiar aveau talent laughing poate aveau dar mediocru, si liceul teologic pai...ma speriasem fiindca nu vreau sa fiu inconjurat de sfinti si tot ce fac sa aiba legatura cu religia dar daca se zice ca inveti carte atunci tongue oricum, mersi inca o data :3

1 răspuns: