Buna!
In primul rand, complementul este partea de vorbire secundara care determina un verb.
Complemenele sunt circumstantiale, si necircumstantiale
necircumstantiale-detrmina obiectul asupra caruia se rasfrange in mod direct sau indirect actiunea verbului. Complemente necircumstantiale sunt:
1. complement direct -pe cine? Ce?
2. complement indirect- cu cine? cu ce? pentru cine? pentru ce? etc.
3. complementul de agent- este folosit in diateza pasiva; si arata cine face in realitate actiunea de exemplu:
Cartea a fost scrisa de Maria.
cine a fost srisa? -cartea [cartea; subiect simplu] dar cine face in realitate actiunea? MAria, deoarece ea scrie cartea [o sa faci diatezele undeva in clasa a 6-a; a 7-a si o sa le intelegi mai bine ]
complemente circumstantiale-aceste complemente exprima imprejurarea, locul, timp, modul, scopul, cauza actiunii verbului
complemente circumstantiale sunt:
1. complement circumstantial de timp -cand? de cand? pana cand?
2. complement circumstantial de loc-unde? de unde? pana unde?
3. complement circumstantial de mod- cum? in ce fel?
4. complement circumstantial de cauza- din ce cauza?
5. complement circumstantial de scop- cu ce scop?
6. complement conditional-cu ce conditie?
Acum, referitor la tema ta:
avem "pe Ion" primul complement direct, deoarece punem intrebarea
"pe cine am intalnit ieri la stadion?" -pe ion
a 2-a propozitie:
Ce am vazut la meci? - colegii
a 3-a
pe cine nu-i cunosc? -pe doi
a 4-a
pe cine cunosteau ei?-pe mine
pe ion-substantiv propriu precedat de prepozitia pe, caz Acuzativ, gen M, nr sg, f-ctie de complement direct
colegii-substantiv comun, caz Acuzativ, gan masculin, nr plural, f-ctie de complement direct
pe doi-numeral cardinal precedat de prepozitia "pe", caz acuzativ, gen masculin, numar plural, f-ctie de complement direct
pe mine-pronume personal, forma neaccentuata, precedat de prepozitia "pe", numaar singular, f-ctie de complement direct.
Cam asta e. Sper ca te-am ajutat!
Salut!
Clasa a-5-a A ce-mi bateam capu cu exercitii de genul asta!
1. Trebuie sa stii ca "Complement direct poate fi determinat folosindu-se întrebările: pe cine? sau ce?"
2. Punem intrebarile!
Complemente directe : pe ion '; colegii; pe doi; pe mine!
Primul complement este exprimat prin substantiv propriu, il analizezi ca in clasa!
Caz; F.S; Simplu sau Compus; Genul;
Al doilea este Substantiv Comun
Il analizezi la fel ca la Subst Propriu
Pe doi este numeral cu valoare substantivala ptrecedat de prepozitia pe!
Il analizezi ca in clasa
Iar ultimul este pronume personal,, pe mine"
Il analizezi tot ca in clasa!
Bafta! Sper ca te-am ajutat!
1.pe ion(pe cine am intalnit)-C. direct exprimat prin subst. propriu +prepozitia simpla ''pe'' Cazul Acuzativ
2.colegii(pe cine am vazut)-C. direct exprimat prin subst. comun simplu caz Acuzativ
4.pe mine(pe cine cunosteau)-C. direct exprimat prin pronume pers + prep simpla ''pe'' caz Acuzativ
3.pe doi(pe cine nu cunosteam)-C. direct exprimat prin numeral cardinal + prep simpla ''pe'' caz Acuzativ
Lam intalnit pe Ion la stadion
Subliniaza L
L= complement direct expr prin pronume personal, pers a 3a, nr singular, forma neaccentuata, cazul ac
Subliniaza Pe Ion
Pe ion= complement direct expr prin substantiv propriu simpl, nr singular, genul masculin, cazul ac, precedat prep "pe"
La stadion= complement circumstantial expr prin subst comun simplu, gen neutruu, nr singular,. Cazul ac, precedat de prep simpla "la"
Iam vazut pe colegii ioanei la meci
Subliniaza "i" de la i-am
i= compl direct exprimat prin pronume personal, forma neaccentuata, pers 3, nr plural, gen masculin, cazul ac
Pe colegii= compl direct expr prin substantiv comun simplu, nr singular, gen masculin, caz ac, precedat prepozitir simpla "pe", articulat cu articol hotarat "i"
La meci subliniezi si analizezi
Ok?
Tiam dat exemplu si analizeaza acum singur
anonim_4396 întreabă:
Geo2969686 întreabă: