Bună!
Portretul este un tip de descriere in care sunt infatisate trasaturile fizice/si sau morale ale unei persoane in scopul individualizarii ei. Cand persoana apare intr-o opera literara, ea devine personaj literar. Deci portretul este imaginea uneipersoane ori a unui personaj literar si poate sa apartina sau nu unei opere literare. in ambele situatii, portretul include, in general, aspectul fizic, vestimentatia si insusirile caracteristice. Acestea din urma pot sa fie calitati sau defecte care se pot manifesta prin gesturi si prin ticuri. Totodata, portretul se refera si la obiceiurile persoanei sau personajului descris, care ii contureaza personalitatea.
Uneori, mai rar, obiectul unui portret poate fi si o fiinta necuvantatoare si atunci se realizeaza portrete animaliere. Dupa tipul de insusiri evidentiate, portretele sunt fizice, cand este reliefata infatisarea exterioara a personajului, aspectul lui fizic, sau morale (psihice) daca scriitorul are in vedere trasaturile de caracter ale personajului. Cele mai multe portrete sunt insa mixte, deoarece cuprind atat trasaturile fizice, cat pe cele morale.
Si in functie de modul lor de realizare, portretele cunosc o mare diversitate, deoarece scriitorii apeleaza la modalitati diferite. Astfel, autorul se poate opri la anumite detalii semnificative, cu importanta deosebita si atunci realizeaza un gros-plan. Daca trasaturile fizice si morale sunt prezentate sumar, portretul este o schita sau un crochiu; in alte portrete trasaturile fizice sau morale ale personajelor sunt exagerate, de cele mai multe ori cu scopul de a-i amuza pe cititori si, in aceasta situatie, portretul se numeste caricatura. Exista si un tip de portret in care autorul se descrie pe sine insusi, se autodefineste si de aceea un astfel de portret poarta numele de autoportret.
Succes!
VulpeaDinUmbra întreabă: